Από την ερχόμενη Τετάρτη, 1 Σεπτεμβρίου, θα μπορούν οι ευπαθείς ομάδες πολιτών να μπαίνουν στην πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού για την 3η, ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού.

Την ίδια ημέρα εκπνέει, εν τω μεταξύ, και η διορία για τον εμβολιασμό των ανεμβολίαστων υγειονομικών, οι οποίοι, σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, θα τεθούν σε καθεστώς αναστολής της εργασίας τους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πάνω από 8.000 υγειονομικοί έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σημειώνεται ότι για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος δημιουργίας σημαντικών κενών στο ΕΣΥ, το υπουργείο Υγείας έχει προσχωρήσει, με κατεπείγουσα οδηγία, σε αναστολή των κανονικών αδειών των εργαζομένων από την επόμενη Τετάρτη (1η του μήνα).

Η οδηγία αφορά το προσωπικό των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ και των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ποιες ευπαθείς ομάδες αφορά η 3η δόση εμβολίου

Όπως έχει ανακοινωθεί, η 3η δόση θα γίνει αποκλειστικά με εμβόλια mRNA (Pfizer και Moderna), ενώ σύμφωνα με τη σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμού, πραγματοποιείται τέσσερις εβδομάδες μετά τη 2η.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι πολίτες που συγκαταλέγονται σε ευπαθή ομάδα έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, θα μπορούν άμεσα να κλείσουν ραντεβού.

Η σύσταση για 3η δόση αφορά τις ακόλουθες ευπαθείς ομάδες:

-Άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων
-Άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού
-Άτομα που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση
-Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση
-Καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή καρκινοπαθείς με αιματολογικές νόσους
-Ασθενείς σε ανοσοκαταστολή: με αυτοάνοσα, αντιφλεγμωνώδη νοσήματα που λαμβάνουν ειδικές ανοσοποιητικές θεραπείες
-Άτομα με HIV λοίμωξη