Στην κρίση των δικαστών του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας βρίσκονται οι υποθέσεις δύο πρώην υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορούνται για σοβαρά ποινικά αδικήματα μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τους από την Ολομέλεια της Βουλής. Πρόκειται για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά. Πλέον, η κύρια ανάκριση από την ειδική ανακρίτρια του Δικαστικού Συμβουλίου του νόμου περί ευθύνης υπουργών, Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο μπαίνει στην τελική της ευθεία και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης πρόκειται να κληθεί να απολογηθεί για σειρά κακουργηματικών και πλημμεληματικών πράξεων.

 Σημαντικές καταθέσεις

Στο πλαίσιο της ανάκρισης που διενεργεί, η κυρία Αλεβιζοπούλου έλαβε σημαντικές καταθέσεις για την υπόθεση της σκευωρίας της Novartis, με βασικότερες εκείνες των πολιτικών προσώπων που το όνομά τους ενεπλάκη στην υπόθεση, μεταξύ των οποίων του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου και του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου. Κομβικής σημασίας για την εξέλιξη της υπόθεσης θεωρείται και η μαραθώνια κατάθεση του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.


Οταν ολοκληρωθεί ο κύκλος των μαρτύρων, κάτι που αναμένεται σύντομα, θα έρθει η ώρα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και των συμμετόχων του, προκειμένου να απολογηθούν. Μετά, τον λόγο θα λάβει το Δικαστικό Συμβούλιο, για να αποφανθεί εάν, τελικά, θα υπάρξει Ειδικό Δικαστήριο. Η διαδικασία αναμένεται να είναι χρονοβόρα, ωστόσο είναι δεδομένο πως εντός του νέου δικαστικού έτους θα έχει ολοκληρωθεί και θα έχει αποφασιστεί η παραπομπή ή όχι των εμπλεκομένων στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου.

 Υπόθεση Νίκου Παππά

 Εξελίξεις αναμένονται εντός του νέου δικαστικού έτους και στην υπόθεση του Νίκου Παππά, ο οποίος πλέον έχει μπει στο «μικροσκόπιο» των μελών του Ειδικού Δικαστικού Συμβουλίου του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Μετά τις καταγγελίες του εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα, ο οποίος μέσω των καταθέσεων, των υπομνημάτων και των μηνύσεων έχει αποκαλύψει το παρασκήνιο που στήθηκε γύρω από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει το δικό του τηλεοπτικό κανάλι, ο Νίκος Παππάς κατέστη κατηγορούμενος για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατ' εξακολούθηση. Ο άλλοτε «κόκκινος εργολάβος» έχει αποκαλύψει πως ο πρώην υπουργός και άλλα στελέχη του -τότε- Μεγάρου Μαξίμου τον προσέγγισαν προκειμένου να εισέλθει ως «μπροστινός» στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ τον έφεραν, όπως υποστηρίζει, σε επαφή και με τον λιβανέζικο κατασκευαστικό κολοσσό CCC, ο οποίος και θα έβαζε τα χρήματα στο εγχείρημα. Οταν τελικά η συμφωνία κατέρρευσε, τα 3 εκατ. ευρώ της προκαταβολής για τον διαγωνισμό διοχετεύτηκαν στην έκδοση της εφημερίδας «Documento» του Κώστα Βαξεβάνη.


Ο κ. Καλογρίτσας έχει ρητώς και κατηγορηματικώς κατονομάσει τον κ. Παππά ως το πρόσωπο που έδινε τις εντολές και έκανε τις μεσολαβήσεις. Εντός του Σεπτεμβρίου του 2021 αναμένεται να αρχίσει η κύρια ανάκριση για την υπόθεση με τις κλήσεις των μαρτύρων που πέρασαν και το «κατώφλι» της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, με σημαντικότερη, βέβαια, την κατάθεση που αναμένεται να δώσει ο Χρήστος Καλογρίτσας. Στη συνέχεια, αφού ολοκληρωθεί η εξέταση των μαρτύρων, ο Νίκος Παππάς θα περάσει το κατώφλι του Αρείου Πάγου με την ιδιότητα του κατηγορουμένου, προκειμένου να απολογηθεί.

 Me too

H ώρα της κρίσης φτάνει εντός του νέου δικαστικού έτους, το οποίο ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2022, για τους δύο «πρωταγωνιστές» των καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση στον χώρο της υποκριτικής, τους Δημήτρη Λιγνάδη και Πέτρο Φιλιππίδη. Πλέον, και οι δύο αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες για υποθέσεις βιασμών και κρατούνται στις Φυλακές Τρίπολης. Ο Δημήτρης Λιγνάδης κρατείται προσωρινά από τον Φεβρουάριο του 2021, κατηγορούμενος για βιασμούς κατά συρροή κυρίως ανήλικων αγοριών. Μέχρι σήμερα αντιμετωπίζει κατηγορίες για τέσσερις υποθέσεις βιασμών.


Από την άλλη, ο Πέτρος Φιλιππίδης κατηγορείται για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού, πράξεις για τις οποίες κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος στα τέλη Ιουλίου του 2021. Πλέον, αναμένεται εντός των επόμενων μηνών να αποφασιστεί εάν θα καθίσουν στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας και για ποιες κατηγορίες.


Ταυτόχρονα, ωστόσο, στο «μικροσκόπιο» των εισαγγελικών Αρχών βρίσκονται και άλλες περιπτώσεις αντίστοιχων καταγγελιών, με σοβαρότερη αυτήν που αφορά ηθοποιό και δάσκαλο υποκριτικής σε βάρος του οποίου έχουν κατατεθεί μηνύσεις για δέκα βιασμούς. Παράλληλα, ακόμα ένας ηθοποιός, ο οποίος καταγγέλλεται ότι βίασε μία γυναίκα το 2020, έχει κληθεί ως ύποπτος τέλεσης κακουργηματικής πράξης από τον εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο και αναμένεται η απόφαση για το εάν θα του ασκηθεί ποινική δίωξη ή όχι

 Mάνδρα και Μάτι

 Πιθανότατα μέχρι τα τέλη του 2021 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η δίκη για την υπόθεση της φονικής πλημμύρας στη Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017. Η δίκη βρίσκεται σε εξέλιξη πάνω από έναν χρόνο. Με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, αναμένεται να αρχίσει η εξέταση των μαρτύρων υπεράσπισης, ενώ αυτήν τη στιγμή η ακροαματική διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της ανάγνωσης εγγράφων. Στο εδώλιο κάθονται συνολικά 21 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων η τέως περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο τέως αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, οι τότε δήμαρχοι Μάνδρας, Ελευσίνας και Μεγαρέων, καθώς και στελέχη της Πολεοδομίας και των αρμόδιων δήμων, τα οποία κατηγορούνται για αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα.


Παράλληλα, αναμένεται το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας για την τραγωδία με τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που στοίχισε τη ζωή σε 103 συνανθρώπους μας και δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Μετά την ολοκλήρωση της εμπεριστατωμένης έρευνας του 6ου τακτικού ανακριτή Αθηνών, Αθανάσιου Μαρνέρη, η δικογραφία βρίσκεται στα χέρια των δικαστών του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας και αναμένονται εξελίξεις.

 

Υπόθεση Folli Follie

 Η υπόθεση της αλυσίδας κοσμημάτων Folli Follie αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα που απασχόλησαν τις δικαστικές Αρχές τα τελευταία χρόνια. Πλέον, έφτασε η ώρα της... δίκης. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας αποφάσισε με βούλευμά του την παραπομπή σε δίκη 13 κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων ο Δημήτρης, ο Τζώρτζης και η Καίτη Κουτσολιούτσου.


Το Δικαστικό Συμβούλιο έκρινε, μεταξύ άλλων, πως ο ιδρυτής της εταιρείας και ο γιος του πρέπει να καθίσουν στο εδώλιο για σωρεία κακουργηματικών πράξεων, όπως η εγκληματική οργάνωση, η απάτη και η πλαστογραφία. Στο βούλευμα επισημαίνεται ότι η ζημιά που προέκυψε από τις πράξεις των κατηγορουμένων ξεπερνά τα 413 εκατ. ευρώ, με το ακριβές ύψος της να μην έχει προσδιοριστεί ακριβώς.

 Δολοφονίες

Η πολυαναμενόμενη δίκη για τον θάνατο του 33χρονου ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου αναμένεται να διεξαχθεί εντός του 2021, και συγκεκριμένα τον προσεχή Οκτώβριο. Στο εδώλιο θα καθίσουν ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης που έχουν κατηγορηθεί για την υπόθεση εξ αρχής, καθώς και τέσσερις αστυνομικοί, οι οποίοι κλήθηκαν στο πλαίσιο της ανάκρισης για δώσουν εξηγήσεις για κακουργηματικές κατηγορίες.


Παράλληλα, το νέο δικαστικό έτος αναμένεται η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό των υποθέσεων δολοφονιών της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη και της εφοριακού Δώρας Ζέμπερη, οι οποίες έχουν συγκλονίσει το πανελλήνιο. Και στις δύο υποθέσεις οι κατηγορούμενοι πρωτόδικα έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τα στυγερά εγκλήματά τους, με τις οικογένειες των θυμάτων να ζητούν και σε δεύτερο βαθμό οι δράστες να αντιμετωπιστούν με την ίδια αυστηρότητα.

 ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ