Με αναθεώρηση των προβλέψεών τους επί τα χείρω προχωρούν οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ και της επιτροπής του καθηγητή Σωτ. Τσιόδρα, υποστηρίζοντας ότι υπό τις σημερινές συνθήκες οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας θα δεχτούν μεγάλη πίεση «από την πρώτη κιόλας περίοδο του φθινοπώρου. Ο αριθμός των 282 διασωληνωμένων που καταγράφηκε την περασμένη Τετάρτη, σε συνάρτηση με την έκρηξη των κρουσμάτων και το χαμηλό ποσοστό της εμβολιαστικής κίνησης, δημιουργεί την πεποίθηση στην ιατρική κοινότητα ότι η μετάλλαξη Δέλτα του κοροναϊού θα σαρώσει τον πληθυσμό τις επόμενες εβδομάδες. Εως τις 25 του μήνα αναμένεται ότι θα αποτυπωθεί επαρκώς η μεγάλη κινητικότητα του Δεκαπενταύγουστου, ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα για το ποσοστό νόσησης των πλήρως εμβολιασμένων, για τη δυναμική που έχει αποκτήσει η μεταδοτικότητα, αλλά και για ενδεχόμενες νέες μορφές του ιού.

 Το σενάριο του διπλασιασμού

Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο του διπλασιασμού του ιικού φορτίου στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και στα μεγάλα περιφερειακά κέντρα, όπως επαληθεύτηκε η εκτίμηση των 3.500 ημερήσιων κρουσμάτων «από το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου», τότε οι πιθανότητες ανακοίνωσης 6.000 κρουσμάτων ημερησίως τον Σεπτέμβριο δεν φαίνεται να απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Το γεγονός, δε, ότι η πλειονότητα των περιστατικών αντιμετωπίζεται πολύ καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν, κάτι που οφείλεται κατά κύριο λόγο στους εμβολιασμούς και στα νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα, δημιουργεί περιορισμένη αισιοδοξία, «αλλά σε καμία περίπτωση τα θέματα αυτά δεν αφορούν τους ανεμβολίαστους, που ασθενούν και υπερμεταδίδουν τον ιό», σημειώνουν με έμφαση οι επιστήμονες.

 Τρίτη δόση

Από την πλευρά της, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με επικεφαλής την καθηγήτρια Μ. Θεοδωρίδου, δεν προκρίνει ως αναγκαία την τρίτη δόση στο σύνολο των πολιτών, παρά μόνον για τους ανοσοκατασταλμένους, τους χρονίως πάσχοντες και τις περισσότερες κατηγορίες των μεταμοσχευμένων. Πρόκειται για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι, παρότι έχουν εμβολιαστεί και προφυλάσσονται επιπλέον σε σχέση με τους άλλους, εντούτοις κινδυνεύουν πιο άμεσα, επειδή ακόμα δεν έχει χτιστεί τείχος ανοσίας, καθώς το ποσοστό των ανεμβολίαστων ανέρχεται στο 47%.

 Τελευταία στοιχεία

 Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από τον ενήλικο πληθυσμό, τελευταίοι σε ποσοστά εμβολιασμών κατατάσσονται τα άτομα 18-24 ετών, με το 39,4% να έχει κάνει την πρώτη δόση, ενώ μαζί με τα «κλεισμένα» ραντεβού ανέρχονται στο 40,5%. Δεύτεροι από το τέλος οι 25-29, που έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 50% (συν τα ραντεβού 50,9%), ενώ τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού που σημειώνονται μέχρι στιγμής στα παιδιά (15-17 με μία δόση το 11,1%, συν τα ραντεβού 12,6%, και οι 12-14 στο 3%, συν τα ραντεβού 4%) υπογραμμίζουν τον αγώνα που θα δοθεί για να πειστούν οι γονείς για τον παιδικό εμβολιασμό προτού ξεκινήσει η σχολική χρονιά στις 13 Σεπτεμβρίου.

 Κρίσιμα τεστ

 Το μεγάλο στοίχημα παραμένει η επιστροφή εκατομμυρίων εκδρομέων από τις διακοπές τους. Οι ειδικοί επιμένουν ότι οι πολίτες πρέπει να υποβάλλονται σε αυτοδιαγνωστικά τεστ, ειδικά όταν στο περιβάλλον τους υπάρχουν άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Οταν φτάσουν στη «βάση» τους, θα πρέπει να ελαχιστοποιήσουν για μία εβδομάδα τις επαφές τους και να κάνουν δύο αυτοδιαγνωστικά τεστ, δύο και πέντε ημέρες μετά το ταξίδι του γυρισμού, και φυσικά να λαμβάνουν όλα τα μέτρα αποφυγής της διασποράς του κοροναϊού, όπως είναι η αποφυγή συγχρωτισμού, η σωστή χρήση μάσκας και η υγιεινή των χεριών.

 Τι δείχνουν οι έρευνες

Στο πεδίο των ερευνών, πρόσφατη μελέτη σε 3 εκατομμύρια ανθρώπους έδειξε πως 90 ημέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης η αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer / BioNTech μειώθηκε στο 75% και αυτή του σκευάσματος της AstraZeneca στο 61% ως προς την αποτροπή της μόλυνσης από τη Δέλτα. Δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, η αποτελεσματικότητά τους είναι, αντίστοιχα, 85% και 68%. Η μείωση της αποτελεσματικότητας είναι πιο υψηλή μεταξύ των προσώπων 35 ετών και άνω από ό,τι μεταξύ των ανθρώπων μικρότερης ηλικίας. Υπογραμμίζοντας τον αυξημένο κίνδυνο που ενέχει η μόλυνση από την παραλλαγή Δέλτα, οι ερευνητές σημείωσαν πως όσοι μολύνονται παρότι έχουν εμβολιαστεί πλήρως τείνουν να έχουν ιικό φορτίο παρόμοιο με τους ανεμβολίαστους - αντίθετα με ό,τι συνέβαινε όταν κυρίαρχη ήταν ακόμα η παραλλαγή Άλφα.

 

Πηγή: Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ