Νέα πρόκληση της ’γκυρας σήμερα με τον πλου εντός των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων (ΕΧΥ) της τουρκικής φρεγάτας “Gelibolu” (F-497), Αμερικανικής κατασκευής, κλάσεως “Oliver Hazard Perry”, και μάλιστα σε δύο ξεχωριστές χρονικές στιγμές, την ίδια ημέρα που ξεκίνησε η μεγάλη ελληνική άσκηση του Στόλου «Καταιγίς ’14».

Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ που εκδόθηκε πριν από λίγη ώρα, «Η τουρκική φρεγάτα “Gelibolu” (F-497), προερχόμενη από ναυτική βάση του Ακσάζ, την 2 Ιουνίου 2014, πραγματοποίησε πλου εντός ΕΧΥ ως ακολούθως: Την 01:00 εισήλθε βόρεια της Νάξου και την 04:45 εξήλθε βόρεια της Μήλου. Από την 04:45 έως την 10:00 παρέμεινε σε διεθνή ύδατα δυτικά της Μήλου. Την 10:00 εισήλθε βόρεια της Μήλου και την 11:30 εξήλθε βόρεια της Πάρου. Πλοία και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας παρακολούθησαν και παρακολουθούν το εν λόγω πολεμικό πλοίο καθ’ όλη την διάρκεια του πλου του».

Σημειώνεται ότι ο πλους της τουρκικής φρεγάτας ήταν εξωφθάλμως προκλητικός παραβιάζοντας κάθε έννοια «αβλαβούς διελεύσεως», που προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο, καθώς τα συγκεκριμένα σημεία εισόδου και εξόδου της από τα ΕΧΥ δεν βρίσκονται σε «στενά» και ήταν απολύτως ηθελημένες με απώτερο σκοπό – σύμφωνα με ανώτατη ναυτική πηγή τον «αποσυντονισμό» των ελληνικών ναυτικών/αεροπορικών δυνάμεων που συμμετείχαν σήμερα στην πρώτη ημέρα της ασκήσεως «Καταιγίς ’14». Για να προσθέσει η ίδια πηγή: «Στόχος που βεβαίως δεν επετεύχθη από πλευράς της ’γκυρας, καθώς τα προβλεπόμενα σενάρια της ασκήσεως που είχαν σχεδιαστεί για σήμερα πραγματοποιήθηκαν κανονικά».

Λ.Σ.Μ.