Την εντυπωσιακή Πανσέληνο του Αυγούστου είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν χθες, Κυριακή 22 Αυγούστου, στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία όσοι θελήσουν να συνδυάσουν τη µαγική βραδιά µε τις διοργανώσεις του υπουργείου Πολιτισµού και Αθλητισµού.

Η είσοδος για το κοινό ήταν ελεύθερη και οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν υπό τον συντονισµό της Γενικής ∆ιεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονοµιάς, σε συνεργασία µε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και πολιτιστικούς, εξωραϊστικούς συλλόγους.



Ποικίλες εκδηλώσεις

Να σηµειωθεί ότι 120 αρχαιολογικοί χώροι και µουσεία σε όλη τη χώρα υποδέχθηκαν το κοινό για να θαυµάσει την Πανσέληνο. Πενήντα δύο από αυτούς φιλοξένησαν ποικίλες εκδηλώσεις (µουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις χορού, ποιητικές απαγγελίες, προβολή ντοκιµαντέρ, εικαστικές εκθέσεις, αστροπαρατήρηση και ξεναγήσεις).



Φεγγάρι του Οξύρρυγχου

Η Πανσέληνος του Αυγούστου είναι γνωστή και ως «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου» - ονοµάστηκε έτσι από τους Ινδιάνους της Αµερικής, επειδή τότε ψάρευαν το συγκεκριµένο ψάρι, που είναι γνωστό και ως µουρούνα.



Οπτική απάτη

Πάντως, µπορεί η πανσέληνος του Αυγούστου να είναι εντυπωσιακή και να θεωρείται από πολλούς η λαµπρότερη και µεγαλύτερη του έτους, ωστόσο οι ειδικοί λένε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού πρόκειται απλώς για µια οπτική απάτη.



Αυτό που συµβαίνει, σύµφωνα µε τον επίτιµο διευθυντή του Πλανηταρίου, ∆. Σιµόπουλο, είναι ότι στη διάρκεια των καλοκαιρινών µηνών ο Ηλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σηµείο της ετήσιας φαινόµενης τροχιάς του, ενώ αντίθετα η Σελήνη βρίσκεται σχετικά πιο κοντά στον ορίζοντα.



Σε αυτή τη θέση η πανσέληνος µπορεί να συγκριθεί µε δέντρα, κεραίες και διάφορα κτίσµατα. Κατά αυτόν τον τρόπο ο εγκέφαλος του παρατηρητή παρασύρεται και πιστεύει ότι η πανσέληνος είναι µεγαλύτερη.