Συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα η μετάλλαξη «Δέλτα», με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων σε ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς φτάνουν πλέον τους 1.872, ενώ σε ΜΕΘ -όπου το τελευταίο 10ήμερο σημειώθηκε αύξηση κατά 29,44%- βρίσκονται 299.

Έτσι, η κάλυψη των απλών κλινών COVID στην επικράτεια ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 41% και των ΜΕΘ-COVID σε 60%.

Το τελευταίο 24ωρο, πάντως, οι διασωληνωμένοι ασθενείς αυξήθηκαν κατά τέσσερις (286 χθες), οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της επικράτειας έφτασαν τις 276, ενώ καταγράφηκαν και 20 νέοι θάνατοι. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι την περασμένη εβδομάδα ο μέσος όρος εισαγωγών ήταν 251, έναντι 166 πριν από τέσσερις εβδομάδες.

Οι ασθενείς στις ΜΕΘ είναι δεκαπλάσιοι από ό,τι ένα χρόνο πριν

Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλούν και τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Ηρακλής Τσαγκάρης.

Μιλώντας στην «ΕΡΤ», ο καθηγητής υπογράμμισε την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών σε ασθενείς που δεν έχουν εμβολιαστεί έναντι του κοροναϊού. «Αν στο τέλος Αυγούστου ξεκινάμε με τέτοια νούμερα, κανείς δεν ξέρει πώς θα συνεχίσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Ηρακλής Τσαγκάρης.

Η αύξηση σε σχέση με πέρσι

«Πολλοί συνάδελφοι περιγράφουν την πανδημία σαν μια σειρά από συνεχόμενα σπριντ. Φαίνεται ότι ένα καινούργιο σπριντ αρχίζει. Έχουμε πάνω από 280 ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας. Είναι δεκαπλάσιοι από ότι ήταν ένα χρόνο πριν», δήλωσε χαρακτηριστικά, θέλοντας να περιγράψει την δραματική κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στα τέλη καλοκαιριού.

Για να δώσει, μάλιστα, έμφαση στα λεγόμενά του διευκρίνισε ότι στην εντατική του νοσοκομείου όπου εργάζεται «το 100% των ασθενών είναι ανεμβολίαστοι, ηλικίας από 42 έως 82 ετών».

Νέα έκκληση για εμβολιασμό και τήρηση των μέτρων προστασίας

«Το καινούργιο στέλεχος του ιού (σ.σ. μετάλλαξη Δέλτα) αλλάζει τελείως τα δεδομένα τα οποία είχαμε συνηθίσει. Δύο είναι οι σταθερές στις οποίες με επιμονή πρέπει να στηρίξουμε. Το ένα είναι τα μέτρα προστασίας, το άλλο είναι ο καθολικός εμβολιασμός», πρόσθεσε ο κ. Τσαγκάρης.

Απαντώντας στο κατά πόσο ανησυχεί τους επιστήμονες το άνοιγμα των σχολείων στις 13 Σεπτεμβρίου ο Καθηγητής Πνευμονολογίας τόνισε ότι σαφώς και τους προβληματίζει. «Θα πρέπει κανείς να μην αυτοσχεδιάζει. Υπάρχει μία έκκληση στους γονείς να ακολουθούν τις οδηγίες». Αυτό γιατί η επιστροφή των παιδιών στα σχολεία δεν θα πρέπει να συνδυαστεί με αύξηση σε άλλες ηλικίες.

Σχολιάζοντας το θέμα του εμβολιασμού του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, ο κ. Τσαγκάρης ήταν κατηγορηματικός, λέγοντας ότι «προφανώς εμείς ως υγειονομικοί θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να μειώσουμε την πίεση στους νοσηλευόμενους που έχουμε», ενώ για όλους όσοι μένουν ανεμβολίαστοι είπε «δυστυχώς να μπουν σε αναστολή».