Ύστερα από την τιτάνια μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων στην περιοχή των Βιλίων δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα. Ωστόσο συνεχίζουν να επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις -επίγειες και εναέρια για διαβροχή- σε όλη την περίμετρο.
Το νότιο τμήμα έχει ελεγχθεί στο μεγαλύτερο κομμάτι του.

Επιπλέον γίνονται ενέργειες σε όλα τα σημεία που εκδηλώνονται καπνοί όπως Αγ. Τριάδα, Καντήλι, Κασταναβα.

Η διαδικασία αυτή θα συνεχίζεται όλη τη μέρα στην περίμετρο και στο εσωτερικό της πυρκαγιάς για την αποφυγή αναζωπυρώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η πυρκαγιά οριοθετήθηκε νωρίτερα στο μεγαλύτερο μέρος της. Οι επιχειρήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώθηκαν στον ορεινό όγκο του όρους Πατέρας και δεν υπάρχει πλέον κανένας κίνδυνος για οικισμούς.

Εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες ενεργές εστίες, καθώς δεν μπορούν να πλησιάσουν τα οχήματα και τα πεζοπόρα τμήματα, λόγω του πολύ δύσβατου της περιοχής και η αντιμετώπιση τους γίνεται μόνο με τα εναέρια μέσα.

Επίσης, οι επικεφαλής των επιχειρήσεων φοβούνται αναζωπυρώσεις κατά τη διάρκεια της μέρας και θεωρούν καθοριστικό την αποτελεσματική φύλαξη των οριοθετημένων, που όμως είναι σε πολύ μεγάλη έκταση γι' αυτό παραμένουν αμείωτες όλες επίγειες δυνάμεις για να επεμβαίνουν άμεσα σε κάθε εστία που ξεπετάγεται.

Στο πλαίσιο της επιτήρησης και φύλαξης της πυρκαγιάς έχουν ενεργοποιηθεί και τα drone της Πυροσβεστικής που πετούν συνεχώς και δίνουν εικόνα από κάθε σημείο.

Συνολικά, επιχειρούν 461 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 166 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας αλλά και από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για τον καλύτερο συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος, Στέφανος Κολοκούρης.

Νέες αναζωπυρώσεις

Υπενθυμίζεται επιπλέον ότι τις πρώτες πρωινές ώρες υπήρξαν νέες μικρές αναζωπυρώσεις, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν από τις επίγειες δυνάμεις, ενώ λίγη ώρα αργότερα, με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησε και η από αέρος συνδρομή.

Δείτε το σχετικό βίντεο


Ολονύκτιες περιπολίες

Συν τοις άλλοις, στρατός και αστυνομία περιπολούν από χθες το βράδυ σε περιοχές που είναι επίφοβες για ξέσπασμα πυρκαγιών, σε όλη τη χώρα.

Πλέον, η προσοχή έχει στραφεί στο νότιο μέτωπο της πυρκαγιάς, προς τα Μέγαρα, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι το σοβαρότερο, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να προσπαθούν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τον κάμπο των Μεγάρων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η φωτιά στο μεγαλύτερό της μέρος έχει οριοθετηθεί, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμη υπό πλήρη έλεγχο.

Ανυπολόγιστες οι καταστροφές από τη φωτιά στα Βίλια

Οι καταστροφές που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα στα Βίλια κρίνονται ως ανυπολόγιστες ενώ την ίδια ώρα οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας προκαλούν θλίψη.
Σε όλη την υπόλοιπη περιοχή που αναπτύχθηκε η φωτιά, υπάρχουν ενεργές καύσεις σε κομμάτια που υπάρχει μόνο δάσος, μακριά από κατοικημένη περιοχή, και αντιμετωπίζονται από επίγειες και εναέριες δυνάμεις πριν πάρουν μεγάλες διαστάσεις.

Δείτε τις εικόνες