Με την τελετή αποδοχής από το Πυροσβεστικό Σώμα της δωρεάς των τριών πυροσβεστικών οχημάτων και ενός διοικητικού, από τα δεκάδες που είχαν φέρει μαζί τους στην Ελλάδα, αποχώρησε και το τελευταίο τμήμα των Γάλλων πυροσβεστών, οι οποίοι βρίσκονταν στην Ελλάδα από τις αρχές Αυγούστου, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής βοήθειας για την αντιμετώπιση των μεγάλων δασικών πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα μας. Η τελετή αυτή πραγματοποιήθηκε στον 6ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών.

Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης αλλά και στο πνεύμα της παραδοσιακής ελληνογαλλικής φιλίας, έφτασαν στην Ελλάδα περισσότεροι από 250 πυροσβέστες, με πολλές δεκάδες οχημάτων και τέσσερα αεροσκάφη (3 Canadair και 1 Beachcraft), συμμετέχοντας από την πρώτη στιγμή σε αποστολές δασοπυροσβέσεως σε Αττική, Εύβοια και Πελοπόννησο, αναλόγως της επιχειρησιακής ανάγκης που υπήρχε κάθε μέρα και οριζόταν από την Πολιτική Προστασία και το Πυροσβεστικό Σώμα, που ως γνωστόν έχουν τον επιχειρησιακό έλεγχο για τις κατασβέσεις των δασικών πυρκαγιών.

1
3


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προαναφερθείς αριθμός των Γάλλων πυροσβεστών και η γενικότερη βοήθεια, αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο των πυροσβεστών που ήρθαν στην Ελλάδα από τις χώρες της ΕΕ και το ένα πέμπτο του αλλοδαπού προσωπικού που αναπτύχθηκε συνολικώς στη χώρα, ενώ πρόκειται και για τη μεγαλύτερη χερσαία ανάπτυξη στο εξωτερικό που υλοποίησε ποτέ η Πολιτική Προστασία (Securite Civile) της Γαλλίας.

Στις 15 Αυγούστου στα Τρόπαια της Πελοποννήσου διοργανώθηκε ειδική τελετή ευχαριστιών προς τους Γάλλους πυροσβέστες που είχαν έλθει στην Ελλάδα για βοήθεια.

Στις 14 Αυγούστου, στην έδρα της Πολιτικής Προστασίας στην Αθήνα, ο αρμόδιος υφυπουργός, Νίκος Χαρδαλιάς, ευχαρίστησε όλες τις χώρες που απέστειλαν βοήθεια στην Ελλάδα και ειδικότερα τη Γαλλία, ενώ χθες, στις 16 του μηνός, ως προελέχθη, πραγματοποιήθηκε η τελετή της δωρεάν των τεσσάρων οχημάτων.

«Οι μοναδικοί αυτοί δεσμοί που σφυρηλατήθηκαν στην κατάσβεση των δασοπυρκαγιών πρόκειται να αναπτυχθούν περαιτέρω: η Γαλλία είναι έτοιμη να εμβαθύνει περισσότερο την ήδη υπάρχουσα συνεργασία στον τομέα αυτόν. Η ανθρώπινη εγγύτητα, σε συνδυασμό με τις κοινές προκλήσεις του κλίματος και του μεσογειακού ανάγλυφου καθώς και της αναθέρμανσης του πλανήτη, αποτελούν πιθανά πεδία ανταλλαγών εμπειρίας και τεχνογνωσίας μεταξύ Γάλλων και Ελλήνων πυροσβεστών» σημειώνεται σε σχετικό ενημερωτικό της Γαλλικής Πρεσβείας της Αθήνας.

7_2
9_2
8_2
4_2


Το μεγαλύτερο τμήμα του έμψυχου πυροσβεστικού δυναμικού και των μέσων προήλθε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Μασσαλίας, η οποία είναι μία από τις τέσσερις μόνο σε ολόκληρη τη χώρα που έχει στρατιωτική δομή, οργάνωση και ορολογία, καθώς προέρχονται από το Όπλο του Μηχανικού του Στρατού. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τέσσερις αυτές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες φέρουν Πολεμική Σημαία και οι πυροσβέστες παρελαύνουν με…τυφέκια όπως και όλοι οι Γάλλοι στρατιώτες, τα γνωστά FAMAS, έχουν δε παραδοσιακώς την ονομασία “Sapeurs Pompier” (=Σκαπανείς – Αντλιωροί, για να σβήνουν τις φωτιές) “Sapeurs Sauveters” (=Σκαπανείς – Διασώστες)! Η λέξη “Sapeur” (=Σκαπανεύς) είναι η παλαιόθεν κλασική προσφώνηση του προσωπικού του Μηχανικού, από όπου και η αρχική προέλευσή τους!