Σε περιορισμούς στην καθημερινότητα των μη εμβολιασμένων πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ούτως ώστε να παραμείνει πιστή στη δέσμευσή της ότι δεν θα επιβληθεί εκ νέου οριζόντιο lockdown, το οποίο θα προκαλέσει καταστροφικές συνέπειες στην ελληνική οικονομία.

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση γύρω από την τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου, με στόχο την αναχαίτιση της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε εστίαση και κλειστούς χώρους ούτε ακόμα και με rapid test, με την κυβέρνηση να έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι τα όποια περιοριστικά μέτρα ληφθούν θα αφορούν τους ανεμβολίαστους.

Ήδη αυτήν τη στιγμή όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως δεν μπορούν να μπουν σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης χωρίς rapid test, το οποίο ούτως ή άλλως στοιχίζει σε χρόνο και χρήμα.

Αντίθετα, οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να εισέλθουν απρόσκοπτα, παρουσιάζοντας στην είσοδο το ψηφιακό πιστοποιητικό και την ταυτότητά τους. «Δεν θα πληρώσουν οι εμβολιασμένοι τους λίγους ανεμβολίαστους» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται προς τα τέλη Αυγούστου όταν και εκπνέουν οι υφιστάμενοι κανόνες, αλλά το μήνυμα της κυβέρνησης είναι αυστηρό.

Σύμφωνα με τα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει, εξετάζεται το σενάριο οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να μπουν σε χώρους εστίασης και διασκέδασης ακόμα και με αρνητικό rapid test.

Οι «απαγορευμένοι» χώροι


Όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι φαίνεται ότι δεν θα έχουν δυνατότητα εισόδου στους κλειστούς και θερμαινόμενους χώρους εστιατορίων και καφετεριών οι οποίοι θα παραμείνουν αμιγείς. Εξάλλου όσο ο καιρός θα χαλάει από Σεπτέμβριο οι συγκεκριμένες δραστηριότητες θα μεταφέρονται σε εσωτερικούς χώρους, κάτι που θα αποτελέσει πρόβλημα για όσους δεν θα έχουν εμβολιασθεί. Αντίστοιχες απαγορεύσεις θα υπάρχουν και τη νύχτα αφού τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης θα απευθύνονται μόνο σε εμβολιασμένους ή σε όσους έχουν νοσήσει.

Περιορισμός φαίνεται ότι θα υπάρχει και στα κλειστά θέατρα αφού η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν εμβολιασθεί ή έχουν νοσήσει οπότε και θα πρέπει να περιμένουν 6 μήνες για να κάνουν μία δόση του εμβολίου. Ανάλογα μέτρα αναμένεται ότι θα ισχύουν και για τους κινηματογράφους. Η είσοδος στα γήπεδα γίνεται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή εργαστηριακό τεστ (PCR ή rapid test).

Ποιοι θα κάνουν την τρίτη δόση

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η χορήγηση της τρίτης εμβολιαστικής δόσης κατά του κοροναϊού έχει κλειδώσει και αναμένεται να ξεκινήσει σε σύντομο χρονικό διάσημα από συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού.

Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για άτομα με σημαντική ανοσοκαταστολή:

  • Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων
  • Μεταμόσχευση μυελού 
  • Καρκινοπαθείς / Υπό χημειοθεραπεία
  • Νεφροπαθείς
Οι χορηγήσεις της «αναμνηστικής» δόσης  θα ξεκινήσουν άμεσα, ακόμα και στις αρχές του Σεπτέμβρη.

Επίσης, το ελάχιστο διάστημα που πρέπει να έχει μεσολαβήσει ανάμεσα στην χορήγηση της 2ης και της 3ης δόσης είναι 28 ημέρες.

Γιατί επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα άτομα 

Όπως έχει φανεί, το 75% των ανοσοκατεσταλμένων που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις , δεν αναπτύσσουν καλή ανοσοαπόκριση, με αυτή να αγγίζει το 35%.

Με την τρίτη δόση  οι ανοσοκατεσταλμένοι δύνανται να φτάσουν έως το 85%, όπως δηλαδή και οι υπόλοιποι άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα υγείας.

Στο τραπέζι της συζήτησης για ενδεχόμενη χορήγηση της 3ης δόσης βρίσκονται επίσης οι ηλικιωμένοι καθώς και οι υγειονομικοί.

Οι επίσημες ανακοινώσεις για την χορήγηση της 3ης δόσης σε ανοσοκατεσταλμένους αναμένονται άμεσα.