Συναγερμός έχει σημάνει από το πρωί της Δευτέρας στην Πυροσβεστική, καθώς έχει ξεσπάσει φωτιά στην Κερατέα, ενώ την τελευταία ώρα έχει φουντώσει το πύρινο μέτωπο στα Βίλια.

Το απόγευμα της Δευτέρας, οι αρχές προχώρησαν σε προληπτική εκκένωση του οικισμού Βενίζα, καθώς υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τη φωτιά που μαίνεται στα Βίλια.




Ισχυρές δυνάμεις στην περιοχή της Κερατέας

Οι φωτιά καίει σε δύσβατο σημείο και αυτή την ώρα επιχειρεί ισχυρή δύναμη για να θέσει υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο. Μάχη με τις φλόγες δίνουν και εναέρια μέσα, που επιχειρούν στην περιοχή.

Συγκεκριμένα για την κατάσβεση επιχειρούν 71 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 25 οχήματα, ΜΕΤΠΕ, 6 Α/Φ και 4 Ε/Π. Να σημειωθεί επίσης ότι στο σημείο συνδράμουν υδροφόρες ΟΤΑ.

Νωρίτερα, εστάλη μήνυμα από το 112
 για εκκένωση των πολιτών προς Λαύριο. Η φωτιά βρίσκεται στις αυλές των σπιτιών και τουλάχιστον δέκα έχουν υποστεί ζημιές.
5358700

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ακριβής εικόνα, καθώς είναι σε πλήρη εξέλιξη οι επιχειρήσεις για την οριοθέτηση της πυρκαγιάς. 

Μετά το Μαρκάτι, δόθηκε μήνυμα από το 112 για εκκένωση του οικισμού Συντερίνα. Συγκεκριμένα, το μήνυμα του 112 αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην Συντερίνα Κερατέας, εκκενώστε τώρα προς Ανάβυσσο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».
5358723

Επιπλέον, μήνυμα εκκένωσης εστάλη για το Δημολάκι και τον Άγιο Κωνσταντίνο προς Ανάβυσσο.



Χρυσοχοΐδης: Βελτιωμένη η κατάσταση στην Κερατέα - Δεν απειλούνται οικισμοί στα Βίλια

Ενημέρωση για την εξέλιξη των πυρκαγιών σε Βίλια και Κερατέα, πραγματοποίησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο υπουργός, ξεκίνησε με ευχές για γρήγορη ανάρρωση προς τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά που υπέστη ισχαιμικό επεισόδιο το μεσημέρι της Δευτέρας.

Στη συνέχεια, ο κ.Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε στην εκδήλωση και την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Κερατέα. Αυτή την ώρα επιχειρούν 104 πυροσβέστες. Η κατάσταση στην λαυρεωτική είναι βελτιωμένη και γίνονται προσπάθειες για την οριοθέτησή της.

Την ίδια στιγμή, στην περιοχή των Βιλίων επιχειρούν 240 πυροσβέστες με εννέα ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη. Ο υπουργός επεσήμανε ότι από την αρχή της πυρκαγιάς, έχουν σταλεί πέντε μηνύματα για εκκένωση, αντίστοιχα, οικισμών. Ενισχύονται οι δυνάμεις για την προστασία των Βιλίων, ενώ τόσο εκεί, όσο και στην Κερατέα η διεύθυνση διερεύνησης εγκλημάτων εμπρησμού ερευνά τα αίτια εκδήλωσης των δύο πυρκαγιών.

Πάνω από 90 πυρκαγιές ξέσπασαν από το πρωί σε όλη τη χώρα. 

Φόβοι για «νέα Εύβοια» στα Βίλια

Μεγάλο είναι το πύρινο μέτωπο αυτή τη στιγμή στα Βίλια Αττικής, με τη φωτιά να μαίνεται σε δύσβατο σημείο

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Λευτέρη Κοσμόπουλο, το μοναδικό θετικό γεγονός για την ώρα είναι πως έχουν περιοριστεί κάπως οι άνεμοι,

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς, τόνισε πως επιχειρούν εναέρια μέσα, καθώς μόνο έτσι θα μπορέσει να ελεγχθεί η φωτιά. Ο Αντιπεριφερειάρχης είπε πως αυτή τη στιγμή βλέπει τρία ελικόπτερα, ωστόσο τόνισε πως πρέπει να έρθουν κι άλλα.
Παράλληλα, μιλώντας και στο MEGA, ανέφερε ότι έχουν σημειωθεί ζημιές σε σπίτια στον οικισμό Αγ. Γεωργίου Βιλίων, ενώ τώρα το μέτωπο έχει περάσει προς τον Αγ. Γεώργιο Μάνδρας.

Τέλος, ο κ. Κοσμόπουλος επανέλαβε ότι δεν υπάρχει πρόσβαση για τις επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο δάσος, συνεπώς το μέτωπο θα πρέπει να έχει περιοριστεί μέχρι την ώρα που θα σταματήσουν να πετάνε τα εναέρια μέσα.

«Μπορεί να γίνει Εύβοια η περιοχή αν ξεφύγει η φωτιά»

Ο κ. Κοσμόπουλος εξήγησε πως η φωτιά μαίνεται «στην καρδιά ενός παρθένου δάσους, μιας πευκόφυτης περιοχής. Είναι το μεγαλύτερο δάσος που έχει μείνει στην Αττική και η φωτιά βρίσκεται στο κέντρο. Δεν έχει όρια.»

Ανέφερε, όμως ότι από την πίσω μεριά έχει δημιουργηθεί μια αντιπυρική ζώνη, με τους πυροσβέστες να βρίσκονται επί ποδός. Αυτή τη στιγμή δεν κινδυνεύει ούτε το Πόρτο Γερμενό, ούτε η Ψάθα, επεσήμανε και συμπλήρωσε πως ούτε οι άνεμοι σπρώχνουν τη φωτιά προς τα εκεί.

Για να εξηγήσει προς τα πού κατευθύνεται η φωτιά με βάση τους ανέμους είπε ότι γεωγραφικά πάει προς Μέγαρα. Ωστόσο, τα Μέγαρα είναι αρκετά μακριά από την περιοχή.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη SKAI.gr (@skaigr)



Ενδείξεις για εμπρησμό στα Βίλια


Η φωτιά που έχει ξεσπάσει στα Βίλια έχει καταστήσει σε πλήρη κινητοποίηση ολόκληρο των μηχανισμό του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας, για τη φωτιά που έχει ξεσπάσει στα Βίλια, καθώς οι υδροφόρες και το προσωπικό συντρέχουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις, στην προσπάθεια που κάνουν για να τη θέσουν υπό έλεγχο και να την περιορίσουν.

Ειδικότερα, με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Χρήστος Στάθης τονίζει ότι, προς το παρόν, δεν απειλούνται κατοικίες, ωστόσο κάνει λόγο για ενδείξεις εμπρησμού.

«Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για να οριοθετηθεί η φωτιά, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Δυστυχώς υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για εμπρησμό, αλλά τούτη την ώρα αυτό που προέχει είναι να περιορίσουμε την έκτασή της», δήλωσε ο κ. Στάθης και πρόσθεσε: «Προς το παρόν δεν απειλούνται κατοικίες, αλλά κατακαίει το δάσος μας, στο οποίο τριάντα χρόνια τώρα δεν μας επιτρέπουν να φτιάξουμε αντιπυρικές ζώνες».

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που έστειλαν για λογαριασμό του parapolitika.gr κάτοικοι της περιοχής, η φωτιά έχει επεκταθεί επικίνδυνα.




Φωτογραφία από την περιοχή «Παλιοχώρι» 


Μαύρισε ο ουρανός των Μεγάρων

«Εκκενώστε προς Μάνδρα»

Νέο μήνυμα εστάλη από το 112
για την εκκένωση του οικισμού του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή όπου μαίνεται η μεγάλη φωτιά στα Βίλια.


Το μήνυμα αυτή την φορά καλεί τους πολίτες να φύγουν από εκεί και να κατευθυνθούν προς την Μάνδρα.


Ειδικότερα, μέχρι στιγμής έχει σταλεί μήνυμα για την εκκένωση των οικισμών Άγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, Αγία Παρασκευή και Κρύο Πηγάδι προς την Ψάθα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο σημείο επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.


Αναλυτικότερα, επιχειρούν 24 πυροσβέστες με δύο οχήματα, ενώ ρίψεις νερού κάνουν και δύο ελικόπτερα και δύο αεροπλάνα.

Από τη φωτιά δεν κινδυνεύουν, προς το παρόν, σπίτια.

Διακοπές κυκλοφορίας 

Σε διακοπές της κυκλοφορίας οχημάτων, προχώρησε, εν τω μεταξύ, η Τροχαία.

Ειδικότερα, η κυκλοφορία διακόπηκε στην Ανώνυμη Οδό, από ταβέρνα «Κρύο Πηγάδι» προς οικισμό 'Αγιο Γεώργιο και στην επαρχιακή οδό Οινόης- Πόρτο Γερμενού από Πόρτο Γερμενό προς Βίλια.

«Αν περάσει η φωτιά στην κάτω πλευρά του δρόμου θα φτάσει στο Σούνιο»

«Το βόρειο μέτωπο έχει κάψει ήδη έναν τεράστιο λόφο. Δεν έχω εικόνα τι γίνεται στο νότιο μέτωπο», είπε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου.

Μεγάλος είναι ο φόβος να μην περάσει το πύρινο μέτωπο στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου, όπου υπάρχει πυκνή βλάστηση με πεύκα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σαρωνικού κ. Πέτρο Φιλίππου το μεγάλο μέτωπο είναι ανάμεσα σε Αγ. Κωνσταντίνο και Ανάβυσσο και γίνεται προσπάθεια να μην περάσει στην κάτω πλευρά του δρόμου.

«Αυτή την στιγμή το μέτωπο είναι πολύ μεγάλο, φυσάει και πολύ δυνατός αέρας. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο στο δρόμο ανάμεσα σε Αγ. Κωνσταντίνο και Ανάβυσσο και οι δυνάμεις προσπαθούν να μην περάσει η φωτιά στην κάτω πλευρά του δρόμου γιατί θα καεί όλος ο δριμός του Σουνίου. Γίνεται μια προσπάθεια να ανακοπεί σε αυτό το σημείο. Ο δρόμος Αγ. Κωνσταντίνου – Αναβύσσου είναι κλειστός. Έχει γίνει μεγάλη κινητοποίηση, αλλά η φωτιά δεν μπορεί να ελεγχθεί λόγω του ισχυρού αέρα. Αν περάσει η φωτιά από τον δρόμο θα φτάσει στο Σούνιο. Δασικές εκτάσεις έχουν καεί πολλές», ανέφερε στο MEGA o δήμαρχος.

«Κύριος στόχος μας είναι να μην απλωθεί η φωτιά προς τον εθνικό δρυμό Σουνίου», ανέφερε από τη μεριά του ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής, Βασίλης Κόκκαλης. Όπως είπε, οι άνεμοι είναι εξαιρετικά ισχυροί.

Παράλληλα, με εντολή του αρχηγού της Πυροσβεστικής Στέφανου Κολοκούρη, μεταβαίνει στην περιοχή κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.



Διεκόπη η κυκλοφορία

Η Τροχαία λόγω της κατάστασης έχει προχωρήσει σε διακοπές κυκλοφορίας και στην περιοχή της Κερατέας.

Συγκεκριμένα διακοπή κυκλοφορίας ισχύει για:

- Παλαιά λεωφόρος Κερατέας – Λαυρίου από γέφυρα Αδάμ
- Λεωφόρος Λαυρίου – Καμαρίζης από περιοχή εργατικών κατοικιών προς οικισμό Αγίου Κωνσταντίνου
- Λεωφόρος Λαυρίου – Καμαρίζης από οικισμό Συντερίνα προς οικισμό Αγίου Κωνστατνίου
- Λεωφόρος Λαυρίου και Παλαιά Λεωφόρος Λαυρίου.
Εικόνες από τον ανεφοδιασμό των ελικοπτέρων στον κόλπο του Σαρωνικού:
236523236_1280752242385930_4751846712186114344_n
237697688_408364720623540_7541235046289722363_n