Για τον πρώτο θάνατο πλήρως εμβολιασμένου έναντι του κοροναϊού στη χώρα μας μιλούν οι ειδικοί, τονίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού.

Καπραβέλος: Δύο τα μηνύματα από την τραγική εξέλιξη

Για δύο μηνύματα από την τραγική εξέλιξη, όπως χαρακτήρισε τον θάνατο του 70χρονου, έκανε λόγο ο διευθυντής της ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Καπραβέλος, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ».

Όπως ανέφερε ο κ. Καπραβέλος ο 70χρονος που υπέκυψε στον κοροναϊό ενώ είχε κάνει και τις 2 δόσεις εμβολίου και ο οποίος δεν είχε υποκείμενα νοσήματα είναι μια τραγική εξέλιξη με 2 δυνατά μηνύματα:

«1. Είναι μια τραγική εξαίρεση στον κανόνα καθώς ο απολογισμός των 13.200 ατόμων στην χώρα μας ήταν ανεμβολίαστοι. Τα εμβόλια προστατεύουν και δεν πρέπει να το ξεχνάμε ειδικά σε σχέση με το 4ο κύμα που έρχεται.

2. Οι μεταλλάξεις φαίνεται ότι είναι υπερματαδοτικές και ότι μολύνουν και τους εμβολιασμένους. Παράλληλα, η συζήτηση περί εκρίζωσης του ιού φαίνεται ότι δεν είναι εφικτή στα αμέσως επόμενα χρόνια».
«Είναι πολύ δύσκολο αν δεν ολοκληρωθούν περισσότερο και με καλύτερο τρόπο τα εμβόλια έτσι ώστε να πετύχουμε την εκρίζωση του ιού», τόνισε ο ίδιος.

Ο διευθυντής σημείωσε πως όλη η οικογένεια του 70χρονου είχε εμβολιαστεί πλήρως και τόνισε πως έχουμε μπροστά μας δύσκολο χειμώνα και πως πρέπει να πεισθούν και οι τελευταίοι για να εμβολιαστούν.

«Είναι κρίμα να φτάσουμε σε συνθήκες που να μην έχουμε κρεβάτι εντατικής.. Για να μην φτάσουμε σε οριζόντια μέτρα πρέπει να προλάβουμε και να ξεπεράσουμε τους φόβους», είπε ενδεικτικά.

Ο ίδιος, εκτίμησε ότι επαναλαμβανόμενες δόσεις εμβολίων καθώς και νέας γενιάς εμβόλια που έρχονται και θα αντιμετωπίζουν με αποτελεσματικό τρόπο τις μεταλλάξεις.

Βασιλακόπουλος: Κανένα εμβόλιο δεν είναι 1000% αποτελεσματικό

Παράλληλα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ανέφερε, επίσης στον «ΣΚΑΪ», πως είναι δεδομένο ότι όταν μπούμε στον χειμώνα τα πράγματα θα είναι χειρότερα σε συνδυασμό με την πτώση της θερμοκρασίας και το άνοιγμα των σχολείων.

Αναφερόμενος στην περίπτωση του 70χρονου υπογράμμισε πως δεν υπάρχει φάρμακο και κανένα εμβόλιο που να είναι 1000% αποτελεσματικό και πως το να αποτύχει μια φορά εκεί που έχει πετύχει 200 χιλιάδες φορές ή ένα εκατομμύριο είναι κάτι που στεναχωρεί αλλά δεν ακυρώνει το εμβόλιο.

Προκειμένου να το εξηγήσει περαιτέρω ανέφερε πως 3500 κρούσματα που υπήρχαν τον Νοέμβριο κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα σήμαιναν 120 νεκρούς . Τα 3500 κρούσματα τον Μάρτιο σήμαιναν 60-70 νεκρούς ενώ τα 3500 κρούσματα σήμερα (Αύγουστο) σημαίνουν 20 νεκρούς.

Τόνισε πως η μόνη λύση είναι να εμβολιαστούμε όλοι με τα υπάρχοντα εμβόλια και όταν έρθουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα θωρακιστούμε ακόμη καλύτερα.

«Παρά το ευχάριστο της μείωσης των νεκρών φοβούμαι ότι έχουμε εθιστεί στον θάνατο, δηλαδή πεθαίνει ένα μισό λεωφορείο κάθε μέρα από ένα ιογενές νόσημα που θα μπορούσαμε να το προλάβουμε», τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε πως το αντιμετωπίζουμε σαν να είναι ένας φυσιολογικό κομμάτι της ζωής που δεν θα έπρεπε να είναι έτσι.

«Πρέπει εμείς να κερδίσουμε τον αγώνα και όχι ο ιός», επεσήμανε μεταξύ άλλων.

Γιαμαρέλλου: Μπορεί να έκρυβε μια ανοσοεπάρκεια 

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας, Ελένη Γιαμαρέλλου, έκανε λόγο για κάποια κρυμμένη ανοσοεπάρκεια.

«Μπορεί να έκρυβε μια ανοσοεπάρκεια που δεν γνώριζε. Όσοι δεν κάνουν καλά αντισώματα ίσως χρειαστούν τρίτη δόση. Στους ανοσοκατεσταλμένους πρέπει να γίνει η τρίτη δόση, το προτείνουν και τα FDA και CDC», δήλωσε στο «MEGA».

Παγώνη: Κανένας δεν ξέρει τον οργανισμό του κάθε ασθενή

Για τον πρώτο θάνατο πλήρως εμβολιασμένου για τον κοροναϊό στη χώρα μας, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, ανέφερε πως πρόκειται για μια ξεχωριστή περίπτωση συγκριτικά με τους εμβολιασμούς που έχουν γίνει που είναι πάρα πολλοί σε όλον τον κόσμο.

«Ένα από τα ελάχιστα περιστατικά που συμβαίνει. Κανένας δεν ξέρει τον οργανισμό του κάθε ασθενή, πού έχει ιδιαιτερότητες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να υπάρχουν 2,4 ή 5 εξαιρέσεις», είπε χαρακτηριστικά.