Η πανδημία δείχνει τα δόντια της γι’ακόμη μια φορά, καθώς ούτε οι ανοιχτοί χώροι ούτε ο καιρός ευνοούν τις καλοκαιρινές -και απαραίτηες- αποδράσεις των εκδρομέων, ενώ είναι σαφές ότι υπάρχει έξαρση των κρουσμάτων.

Την ίδια στιγμή, προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν οι εικόνες που έρχονται ανά την Ελλάδα, όπου τα μέτρα προστασίας «πάνε περίπατο». Ειδικότερα, οι εικόνες από μπουζούκια στη Χαλκίδα όπου εκατοντάδες νέοι διασκέδαζαν μέχρι το πρωί χωρίς κανένα μέτρο προστασίας προκαλούν εντύπωση, θυμίζοντας προ κοροναϊού εποχές.

Παράλληλα, περιστατικά συνωστισμού όμως φοβούνται οι Αρχές, ειδικά σε πανηγύρια που τυχόν διοργανωθούν σε νησιά και χωριά, για την εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Δεκαπενταύγουστος υπό αστυνομικό κλοιό και μέτρα

Οι αστυνομικοί έλεγχοι το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου είναι σε όλη τη χώρα εντατικοί. Για το σκοπό αυτό έχει αυξηθεί η αστυνομική δύναμη στα νησιά κατά 30% ενώ και στην υπόλοιπη χώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας εκατοντάδες αστυνομικοί θα επιδοθούν σε ένα κυνήγι αποτροπής της ξέφρενης διασκέδασης χωρίς μέτρα. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το σχέδιο της αστυνομίας θα γίνονται έλεγχοι σε μπαρ για όρθιους πελάτες, αποστάσεις, χρήση μάσκας από υπαλλήλους και πιστοποιητικά, περιπολίες σε σοκάκια, κάμερες και drones για κορονοπάρτι, «σκανάρισμα» στα social media για πάρτι ενώ μυστικοί αστυνομικοί θα επιτηρούν βίλες και γιοτ.

Η αύξηση των κρουσμάτων σε πολλά νησιά αλλά και ο εορτασμός του Δεκαπενταυγούστου ανησυχεί και τους επιστήμονες που προβλέπουν ότι χιλιάδες παραθεριστές θα επιστρέψουν στα αστικά κέντρα με τον φονικό ιό στις αποσκευές τους. Οι προβλέψεις για τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων μέχρι και τα τέλη του καλοκαιριού δεν δίνουν περιθώρια αισιοδοξίας.

Ακόμη, εκτός από τη Ζάκυνθο και τα Χανιά που παραμένουν σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων, οι Κυκλάδες ανησυχούν τους επιστήμονες ενώ και άλλες περιοχές βρίσκονται υπό την επιτήρησης των επιδημιολόγων. Στις Κυκλάδες όπου συνέρρευσαν οι πιστοί για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου, ήδη τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι στα όρια του συναγερμού. Στη Νάξο το ποσοστό θετικότητας στον κοροναϊό άγγιξε το 5,32%, στην Πάρο το 4,65% και στην Τήνο το 2,85%.

Υπάρχουν περιοχές που ανησυχούν ιδιαίτερα τις αρχές όπου ο συνωστιμός θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα κάθε προσπάθεια συγκράτησης της πανδημίας, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κέρκυρα και η Ικαρία.

«Ασφυξία» στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ

Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί ειδικά στην Κρήτη επισημαίνει ο διευθυντής ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου με ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

«Είναι θέμα χρόνου η Μ.Ε.Θ. του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, που ας σημειωθεί είναι από τις μεγαλύτερες της χώρας με 27 κλίνες να μην έχει τη δυνατότητα να δεχθεί ασθενείς με COVID-19. Κάνω έκκληση τώρα που τελειώνουν οι διακοπές να εμβολιαστείτε με τα ασφαλή εμβόλια που υπάρχουν. Αλλιώς οι υπηρεσίες υγείας (προς ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους) θα είναι προβληματικές» τόνισε ο Δημήτρης Γεωργόπουλος, διευθυντής ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ.

Με απόφαση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και στο πλάισιο των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, παρατείνεται έως τη Δευτέρα 23 Αυγούστου και ώρα 06.00 το πρωί η αεροπορική οδηγία που αφορά τις πτήσεις εσωτερικού, καθώς οι Έλληνες ταξιδιώτες προς τα νησιά θα επιβιβάζονται μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή αρνητικού τεστ ή βεβαίωσης νόσησης.