Τα συμπτώματα του κορονοϊού είναι γνωστά από τις αρχές της εμφάνισης αυτής της πανδημίας , καθώς ο ασθενής έχει συχνά απώλεια γεύσης και οσμής, πυρετό, βήχα, δύσπνοια και κόπωση. Ωστόσο, μετά από ένα χρόνο φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις που προκαλούν κυρίως οι μεταλλάξεις και κυρίως η μετάλλαξη Δέλτα.

Μιλώντας στους «New York Times», η Άντριου Τσαν, επιδημιολόγος και γιατρός στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και μια εκ των βασικών ερευνητών της Μελέτης Συμπτωμάτων Covid, παρακολουθεί εκατομμύρια ανθρώπους από τη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σουηδία μέσω μιας εφαρμογής που ζητά από τους συμμετέχοντες να καταγράφουν τα συμπτώματα τους. Χωρίς να έχουν δημοσιευτεί ακόμα τα δεδομένα από τη μελέτη , υποδηλώνεται ότι όσοι εμβολιάζονται είναι καλά προστατευμένοι έναντι της Δέλτα.

Τι αποκάλυψε ο επιδημιολόγος


Όπως αποκάλυψε η επιδημιολόγος, τα συμπτώματα που παρατηρούν τώρα οι επιστήμονες, μεταξύ των εμβολιασμένων ενηλίκων, ταυτίζονται πολύ πιο συχνά με το κοινό κρυολόγημα. «Εξακολουθούμε να βλέπουμε ανθρώπους να παρουσιάζουν βήχα, αλλά βλέπουμε επίσης μεγαλύτερη επικράτηση της καταρροής και του φτερνίσματος. Άλλοι παραπονιούνται ότι υποφέρουν από πονοκέφαλο ή πονόλαιμο, πρόσθεσε. Πυρετός, απώλεια γεύσης και οσμής αναφέρονται σε μικρότερο βαθμό.»

Η Δρ Τσαν είπε ότι οι ερευνητές άρχισαν να βλέπουν πιο ήπια συμπτώματα όταν η παραλλαγή Delta έγινε διαδεδομένη στη Βρετανία, ξεκινώντας από τα τέλη της άνοιξης, η οποία συνέπεσε επίσης με το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού της χώρας.

Οι παιδίατροι στη Νέα Υόρκη, όπου το 67 % των ενηλίκων είναι πλήρως εμβολιασμένο, αναφέρουν πως διακρίνουν συμπτώματα στα παιδιά που είχαν από την αρχή της πανδημίας και ότι τα πιο σοβαρά κρούσματα τείνουν να είναι μεταξύ εμβολιασμένων εφήβων, ειδικά εκείνοι με υποκείμενες καταστάσεις όπως ο διαβήτης ή η παχυσαρκία. Ορισμένα νήπια ή παιδιά σχολικής ηλικίας μπορούν επίσης να αρρωστήσουν βαριά από κορωνοϊό, αλλά οι γιατροί δεν γνωρίζουν πάντα γιατί ένα παιδί αρρωσταίνει πιο βαριά από ένα άλλο, δήλωσε ο Δρ. Σάλι Πέρμαρ, γενικός παιδίατρος του «NewYork-Presbyterian and Weill Cornell Medicine».

Από την άλλη ο Δρ Μαρκ Μάλιγκαν, διευθυντήςτου N.Y.U. Κέντρο εμβολίων Langone και επικεφαλής λοιμωδών νοσημάτων στο N.Y.U. Langone Health, δήλωσε πως σε κάθε περίπτωση πρέπει να είμαστε προσεκτικοί απέναντι σε αυτή τη νέα παραλλαγή. «Ακόμα μαθαίνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.