Ιδιαίτερα ανήσυχος για το γεγονός ότι πλέον βρίσκονται στις ΜΕΘ και άτομα νεαρής ηλικίας, εμφανίστηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Το πιο ανησυχητικό για μένα είναι αν πάρετε την ηλικιακή κατανομή των διασωληνωμένων. Την τελευταία εβδομάδα είχαμε 3 θανάτους στην ηλικιακή ομάδα των 18-39 ετών και 9 καινούργιες διασωληνώσεις. Συνολικά, έχουμε 14 νέους και 1 παιδί που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ».

Προειδοποίηση για πίεση στο ΕΣΥ

Όσο για την πίεση στο σύστημα υγείας, ο καθηγητής δήλωσε πως τώρα δεν παρατηρείται κάτι τέτοιο, ωστόσο αν συνεχίσει να αυξάνεται με αυτόν τον ρυθμό ο αριθμός των διασωληνωμένων, τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν.

«Η απώλεια ενός νέος ανθρώπου από κάτι που μπορεί να το είχε αποφύγει με ένα τσίμπημα, είναι δυσβάσταχτη», ανέφερε.

Πώς θα επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης

Για την πορεία προς την ανοσία της αγέλης, ο κ. Βασιλακόπουλος δήλωσε πως δεδομένου ότι βρισκόμαστε κοντά στο 60% ανοσίας στη χώρα μας, μας χωρίζει ένα 25% για να φτάσουμε στο 85%, το οποίο θα σημάνει και τη λήξη της πανδημίας, τόνισε ο καθηγητής.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο καθηγητής, υπάρχει ένας οδυνηρό σενάριο να φτάσουμε εκεί: «Ενδέχεται να θρηνήσουμε πολλά θύματα και να γεμίσουν οι ΜΕΘ με ασθενείς, για να καλυφθεί αυτή η διαφορά του 25%».

Φυσικά, το καλό σενάριο αφορά την αύξηση των ποσοστών του εμβολιασμού.