«Τα μοντέλα μετάδοσης του κοροναϊού μπορεί να μεταβληθούν λόγω της κλιματικής αλλαγής», επισήμανε στο πλαίσιο της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας, ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος αναφέρθηκε στις μεγάλες πυρκαγιές στη χώρα μας.

Σε ότι αφορά την πορεία της πανδημίας, ο καθγητής τόνισε ότι ο «ιός είναι εδώ καθώς η κρίση δεν έχει περάσει». Κρούοντας τον «κώδωνα» του κινδύνου, ο κ. Γώγος επισήμανε ότι το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει αύξηση, υπογραμμίζοντας πως το σχετικό συμπέρασμα εξάγεται και από τον δείκτη θετικότητας ο οποίος προς το παρόν δεν έχει ξεπεράσει το 4%. «Η τάση στις περισσότερες Περιφέρειες είναι αυξητική και τα εισαγόμενα κρούσματα είναι πολύ λίγα και όπως φαίνεται το στοίχημα του τουρισμού κερδίζεται», ανάφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τη μετάλλαξη «Δέλτα», ο κ. Γώγος τόνισε ότι όπως φαίνεται από τα δεδομένα, σύντομα θα επικρατήσει πλήρως και θα φτάσει το 90%. 

Παράλληλα ο καθηγητής σημείωσε ότι τα αριθμητικά δεδομένα είναι δυσάρεστα και πρόσθεσε ότι η πανδημία είναι πλέον νόσος των νέων. Σε αυτό το σημείο έκανε έκκληση στους νέους να τηρούν τα μέτρα υγιεινής και προστασίας και επανέλαβε την ανάγκη όλοι οι νέοι άνω των 12 ετών αλλά μκαι οι ευάλωτοι πληθυσμοί να εμβολιαστούν.

Σημείωσε επίσης ότι η κάλυψη στις ΜΕΘ είναι στο 51% με την μεγαλύτερη δυσκολία να εντοπίζεται στην Κρήτη. «Στις ΜΕΘ αυτή τη στιγμή είναι κατά 99% ασθενείς οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι και ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων αυτή τη στιγμή σε σχέση με το τρίτο κύμα είναι κατά 60% - 80% μειωμένοι λόγω των εμβολιασμών», διευκρίνισε ο ίδιος.

Απο την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης επανέλαβε την έκκληση του Χαράλαμπου Γώγου για τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων και των νέων αμέσως μετά την επιστροφή τους από τις διακοπές. «Ο εμβολιασμός είναι ένα κοινωνικό αγαθό. Προστατεύουμε τους οικείους μας και την κοινωνία μας», τόνισε ο υπουργός.