Σε εξέλιξη αλλά με πολύ καλύτερη εικόνα βρίσκονται δύο από τις πυρκαγιές, που, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, προκλήθηκαν χθες, πιθανότατα από κεραυνούς, στη Μάνδρα Αττικής και στη Φούρκα Χαλκιδικής.

Παράλληλα, συνεχίζεται η μεγάλη μάχη, με την συνδρομή των ισχυρότατων ξένων πυροσβεστικών δυνάμεων που έσπευσαν να βοηθήσουν τη χώρα μας στον αγώνα κατά της πύρινης λαίλαπας, στα μέτωπα που έχουν προξενήσει τεράστια καταστροφή σε περιουσίες, καλλιέργειες και δάση, σε Βόρεια Εύβοια, Ηλεία-Αρκαδία και Λακωνία.

Η φωτιά στη Μάνδρα έγινε αντιληπτή σήμερα στις 6:10, σε δασώδη έκταση στην περιοχή Γκίνη, στα όρια του δήμου προς τα Γεράνεια Όρη και αποδίδεται σε κεραυνό, καθώς χθες το βράδυ εκδηλώθηκαν άλλες έξι παρόμοιες πυρκαγιές, που αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Έγινε άμεσα κινητοποίηση και αυτήν την ώρα επιχειρούν 18 πυροσβέστες με έξι οχήματα καθώς και ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ήδη η φλόγα έχει πέσει και δεν υπάρχει κίνδυνος επέκτασης.

Το ίδιο και στη Φούρκα Κασσάνδρας Χαλκιδικής, όπου η φωτιά επίσης αποδίδεται σε κεραυνό, καθώς είναι μία από τις πέντε πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες στην περιοχή. Οι υπόλοιπες σβήστηκαν άμεσα, ενώ στη συγκεκριμένη πυρκαγιά επιχειρούν 76 πυροσβέστες με τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 29 οχήματα, καθώς και ένα ελικόπτερο και ένα αεροσκάφος.

Επειδή αναμένονται και σήμερα παρόμοια φαινόμενα, ενώ σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, με κατηγορία κινδύνου 4, σε Αττική, Εύβοια, Λακωνία και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία), όλες οι υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένουν σε γενική επιφυλακή.

Ενεργό το μέτωπο στη Γορτυνία

Ακόμη μία ολονύχτια μάχη με διάσπαρτες εστίες φωτιάς έδωσαν οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στη Γορτυνία, ώστε να μπορέσουν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από κατοικημένες περιοχές και ταυτόχρονα να αποτρέψουν την εκ νέου δημιουργία πύρινου μετώπου.

Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις επιχειρούσαν ακόμα και σε δύσβατα σημεία της ορεινής Γορτυνίας, ενώ στη γειτονική περιοχή του όρους Μαινάλου είχαν δημιουργηθεί από τα μηχανήματα έργου οι αντιπυρικές ζώνες, για να μην πλησιάσει η φωτιά.

Μαζί με τους πυροσβέστες πάλευαν και κάτοικοι, οι οποίοι, με όποια δικά τους μέσα διέθεταν, βρίσκονταν κοντά στους οικισμούς ώστε να προστατεύσουν σπίτια και άλλα οικήματα, που δεν έχουν πληγεί από την πυρκαγιά.

Εν τω μεταξύ, με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, ενώ το γεγονός ότι τα ελικόπτερα μπορούν να κάνουν υδροληψία από τον ποταμό Λάδωνα, τους επιτρέπει να κάνουν συχνές ρίψεις νερού.

Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς

Για καλύτερη εικόνα από το πύρινο μέτωπο της Γορτυνίας, έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος, μιλώντας στο «MEGA».

«Είναι καλύτερη η εικόνα σήμερα. Χθες είχαμε δύο αναζωπυρώσεις. Τη μία στο Νεοχώρι και στο Καλλιάνι. Αντιμετωπίστηκαν. Είμαι αισιόδοξος συγκρατημένα. Έγινε μεγάλη επιχείρηση εχθές με εναέρια μέσα και μεγάλη δύναμη. Οι πυροσβέστες στην περιοχή είναι περισσότεροι από 300 με 60 οχήματα. Ελπίζω ότι σήμερα θα μιλάμε για μια καλή μέρα αν συνδράμουν και οι καιρικές συνθήκες», είπε ο κ. Λαμπρόπουλος.

«Από προχθές συγκροτήσαμε τις επιτροπές για την καταγραφή των ζημιών ώστε να γίνουν άμεσα. Έχουμε σπίτια που έχουν καεί στη Γορτυνία, κατά την προσωπική μου εκτίμηση θα υπερβαίνουν τα δέκα. Υπάρχουν μεγάλες ζημιές σε κτηνοτρόφους, έχουν καταστραφεί οι βοσκότοποι. Έχουμε προμηθευτεί ήδη ζωοτροφές για να στείλουμε εκεί. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχουμε καλύτερη εικόνα για τις καταστροφές. Ακόμα, προετοιμαζόμαστε για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Είναι κάτι που είναι από τα πρώτα που έχουμε στο νου μας να αντιμετωπίσουμε», συνέχισε ο ίδιος.

«Στην περιοχή επιχείρησαν εχθές πολλά εναέρια μέσα, συμπεριλαμβανομένων και των δύο μεγάλων αεροπλάνων από τη Ρωσία, αλλά και ελικόπτερα. Ήταν ένα δύσβατο μέτωπο με πολύ βλάστηση, και είχε και πολλούς οικισμούς. Υπήρχαν πολλές αναζωπυρώσεις και κατά τόπους εστίες», τόνισε κλείνοντας ο κ. Λαμπρόπουλος.

Ηλεία

Παράλληλα, στην Ηλεία, πυροσβεστικές δυνάμεις και μηχανήματα έργου βρίσκονταν και εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στα διοικητικά όρια Ηλείας-Αρκαδίας, συγκεκριμένα σε περιοχές των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, ώστε να μην περάσει η φωτιά που καίει στη Γορτυνία. Επίσης, πεζοπόρα τμήματα επιχειρούσαν καθ' όλη την διάρκεια της νύχτας σε περιοχές όπου έκαιγαν μικρές εστίες φωτιάς.

Συνεχίζουν να επιχειρούν οι δυνάμεις στην Ανατολική Μάνη

Στις περιοχές Κρυονέρι, Γέρμα, Μελισσά, Κόκκινα Λουριά, Καρβελάς και Μαραθέα της Ανατολικής Μάνης εξακολουθούν να επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τις εστίες φωτιάς και να αντιμετωπίσουν άμεσα πιθανές αναζωπυρώσεις.

Ειδικότερα, στην Ανατολική Μάνη επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 23 οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος πραγματοποιεί ρίψεις νερού ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο.

Επίσης, στο έργο της πυρόσβεσης συνδράμουν δυνάμεις του στρατού, εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες της αυτοδιοίκησης.

Οριοθετημένη η πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο

Οριοθετημένη και χωρίς να εμπνέει κάποια ανησυχία είναι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, εν τω μεταξύ, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη νύχτα στον Ασπρόπυργο.

Όπως έγινε γνωστό, υπάρχουν μόνο κάποιες πολύ μικρές διάσπαρτες εστίες, οι οποίες αντιμετωπίζονται από τις δυνάμεις πυρόσβεσης.
Εν τω μεταξύ, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην Αττική Οδό, τη Λεωφόρο ΝΑΤΟ και τους περισσότερους δρόμους όπου είχε διακοπεί λόγω της πυρκαγιάς.

Ολονύχτια μάχη σε πέντε μέτωπα στη Χαλκιδική

Την εκτίμηση ότι « μέχρι το μεσημέρι, θα σβήσει η φωτιά στη Φούρκα, αν όλα πάνε καλά» κάνει, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο επικεφαλής της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης. «Το μόνο μέτωπο που μένει ενεργό, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα είναι αυτό» αναφέρει χαρακτηριστικά και σημειώνει ότι επί τόπου βρίσκονται όλες οι δυνάμεις και τα μηχανήματα έργου της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αρχικά χθες το βράδυ εκδηλώθηκαν δύο πυρκαγιές στο Γομάτι της Χαλκιδικής αλλά τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο. Στη συνέχεια έγιναν δύο αντλήσεις υδάτων στο Δήμο Αριστοτέλη και αργότερα λόγω της καταιγίδας ξεκίνησε πυρκαγιά στη Σιθωνία, από κεραυνούς στον Παρθενώνα, τα κτήματα του Πόρτο Καρράς και πάνω από τον Τριπόταμο στο σημείο που είχε ξανακαεί πριν από 20 μέρες. Στις προσπάθειες μετείχαν δυνάμεις της πυροσβεστικής, μηχανήματα έργου της Περιφέρειας και δυνάμεις των Δήμων. Μετά από τις 10 το βράδυ ξεκίνησε η φωτιά στη Φούρκα ενώ φωτιά ξέσπασε επίσης και στη Σάνη.

Εκτός από τις πυρκαγιές, ο κ. Στεργιάδης τονίζει ότι δεν υπάρχουν άλλες καταστροφές από τη χθεσινή καταιγίδα, η οποία, όπως αναφέρει ήταν κατά τόπους ισχυρή, ωστόσο μετά τη μία τα ξημερώματα μετακινήθηκε νότια προς την Εύβοια με αποτέλεσμα να μειωθεί η ένταση των ανέμων.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες, σημειώνει ότι θα υπάρξει μια ύφεση ενώ η ζέστη δεν θα είναι μεγάλη. Υπενθυμίζει ότι «ούτως ή άλλως είναι σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση και δασικές εκτάσεις ως τις 13 Αυγούστου» και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα χθες, οπότε και οριοθετήθηκε η φωτιά στη Φούρκα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, που κατάγεται από την περιοχή και βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο σημείο, με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Twitter), εξέφρασε το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη του σε όσους/όσες παλεύουν με τις φλόγες και σώζουν ζωές σε όλη την Ελλάδα ενώ ανέφερε: «Δύσκολη βραδιά σήμερα στη μικρή πατρίδα, τη Φούρκα Κασσάνδρας στη Χαλκιδική. Με την άμεση κινητοποίηση πυροσβεστών, πολιτικής προστασίας και εθελοντών, τα χειρότερα αποφεύχθηκαν».

Η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, σημείωσε ότι υπήρχε προετοιμασία και σχέδιο για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας κατάστασης και χάρη και στη βροχή, η κατάσταση αντιμετωπίστηκε. «Ήμασταν σε εγρήγορση με τις δυνάμεις του δήμου, με αγρότες με υδροφόρες και είχαμε ανοίξει τους δρόμους για ένα τέτοιο ενδεχόμενο», επισήμανε η ίδια χαρακτηριστικά και ευχαρίστησε τους αγρότες και τους εθελοντές που βρέθηκαν στο σημείο και παραμένουν. Στην περιοχή της Φούρκας, όπου το μέτωπο της φωτιάς ήταν και το πιο ανησυχητικό, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή και ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις φωτιές στη Χαλκιδική, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ανέφερε ότι «Χάρη στην ετοιμότητα και την άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και με τη σημαντική συνδρομή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, των Δήμων και των εθελοντών, τα χειρότερα στη Χαλκιδική αποφεύχθηκαν. Παραμένουμε σε αυξημένη επιφυλακή και τις επόμενες ημέρες λόγω του υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς».

Καθησυχαστικός για την πορεία των πυρκαγιών που ξέσπασαν χθες βράδυ στη Χαλκιδική λόγω πτώσης κεραυνών είναι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος και σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημείωσε ότι «οι φωτιές έχουν ελεγχθεί πλήρως, επιχειρούν εναέρια μέσα για μικρό εστίες, υπάρχουν δυνάμεις παντού διότι στη (Σιθωνία) υπάρχουν ακόμη αναφλέξεις από κεραυνούς».

Κεραυνός προκάλεσε φωτιά στην Ύδρα

Κεραυνός προκάλεσε, εν τω μεταξύ, φωτιά και στην Ύδρα.

«Όλο το βράδυ δώσαμε μία μάχη. Η φωτιά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις προκλήθηκε από κεραυνό σε δυσπρόσιτη περιοχή με χαμηλή βλάστηση. Όλο το βράδυ δώσαμε μάχη, όλα δείχνουν ότι είναι σε ύφεση και πιστεύω ότι ξημερώνει μια καλύτερη μέρα. Ήρθε ένα πεζοπόρο τμήμα με 7 άντρες από Πελοπόννησο και τα στελέχη του εθελοντικού κλιμακίου του δήμου μας, που είναι γύρω στα 12 άτομα. Συνολικά επιχείρησαν γύρω στα 20 άτομα με τα δύο οχήματα που έχουμε εδώ. Το μέτωπο είναι σε πλήρη ύφεση. Η περιοχή ήταν δύσβατη», είπε ο δήμαρχος Ύδρας, Γιώργος Κουκουδάκης, μιλώντας στο «MEGA».