Αναζωπύρωση της φωτιάς στην περιοχή Βασιλάκι προς Ξηρόκαμπο, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, αντιμετωπίζουν οι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να μην επεκταθεί το πύρινο μέτωπο.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει αυξημένη ετοιμότηταστις πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να αντιμετωπίζουν άμεσα τις όποιες άλλες αναζωπυρώσεις μπορεί να σημειωθούν.



Στο μεταξύ, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν, έπειτα από αποφάσεις που υπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, οι δημοτικές ενότητες Ολυμπίας, Φολόης, Ωλένης και Πύργου, της περιφερειακής ενότητας Ηλείας, οι οποίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, «η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας που εισηγήθηκε η Περιφέρεια, έπειτα από σχετικό αίτημα των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου, αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 4 Αυγούστου».



Τρίπολη: Δύσκολη παραμένει η κατάσταση με τη φωτιά στη Γορτυνία

«Δύσκολη εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση με την φωτιά στην περιοχή της Γορτυνίας, που πέρασε από την Νεμούτα της Ηλείας», είπε στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος, προσθέτοντας ότι «οι εστίες είναι πολλές».

Μάλιστα, όπως επiσήμανε, «η φωτιά έχει πλησιάσει κοντά στους οικισμούς, Λιβαδάκι και Τουμπίτσι, αλλά υπάρχουν στην περιοχή πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς προς τις κατοικημένες περιοχές».



Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι «επιχειρούν πυροσβεστικά ελικόπτερα, ενώ αναμένονται επιπλέον επίγειες δυνάμεις από χώρες που έχουν αποστείλει βοήθεια στην Ελλάδα».

Σχετικά με το δεύτερο πύρινο μέτωπο, στην περιοχή του Δήμου της Μεγαλόπολης, όπου η φωτιά πέρασε από την περιοχή Μέπλεια της Μεσσηνίας, ο Χρήστος Λαμπρόπουλος είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι «εκεί η κατάσταση είναι καλύτερη, αλλά υπάρχει πάντα επιφύλαξη, σχετικά με την εξέλιξη των καιρικών συνθηκών».



Σύσκεψη στον Δήμο για την καταγραφή των ζημιών

Ευρεία σύσκεψη, με κύριο θέμα την καταγραφή των ζημιών σε οικιστικές περιοχές και την άμεση αποκατάσταση των πληγεισών κοινοτήτων, όσον αφορά σε κτίρια, πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Δήμο του Πύργου.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από τον Δήμο, «από τη μέχρι τώρα αρχική καταγραφή που έκαναν οι πρόεδροι των κοινοτήτων και παρέδωσαν στους μηχανικούς και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, οι κτιριακές ζημιές παρουσιάζονται στις κοινότητες Κολύρι, Βαρβάσαινα, Λαμπέτι και Λαντζόι».

Αναφερόμενος στις φωτιές που έπληξαν το Λαμπέτι και το Κολύρι, ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, είπε, σύμφωνα με τον Δήμο, ότι «μόνο σ' αυτές τις δύο περιοχές σημειώθηκαν καταστροφές σε συνολικά 4.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα 2.500 αφορούν αγροτικές και οικιστικές περιοχές και τα υπόλοιπα δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις».

«Κινούμαστε άμεσα για να μην χαθεί καθόλου πολύτιμος χρόνος. Θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας σ' αυτές τις δύσκολες ώρες» τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «από την πρώτη στιγμή σύσσωμη η δημοτική Αρχή και η πολιτική προστασία, με την πολύτιμη βοήθεια των δημοτών- εθελοντών, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των πυρκαγιών, ενώ παράλληλα κινήθηκαν άμεσα όλες οι διαδικασίες, ώστε μέσα σε λίγες μόλις ώρες οι δημοτικές ενότητες που επλήγησαν, να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Επίσης, ο Παναγιώτης Αντωνακόπουλος είπε ότι «παρουσιάζονται αυξημένες ανάγκες στις πυρόπληκτες τοπικές κοινότητες και για το λόγο αυτό θα διπλασιαστεί άμεσα η παγία προκαταβολή προς αυτές, ενώ θα κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες, ώστε να συμπεριληφθούν στον επόμενο προϋπολογισμό». Παράλληλα τόνισε ότι «όποια οικονομική ενίσχυση έρχεται, θα διανέμεται για τις πυρόπληκτες περιοχές».

Ο δήμαρχος Πύργου είπε επίσης ότι «στο θεματικό πάρκο “Ξυστρή” έχει δημιουργηθεί από τον Δήμο και το γραφείο εθελοντισμού μηχανισμός συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης, τα οποία διανέμονται στα χωριά κατόπιν συνεννόησης αποκλειστικά και μόνο με τους προέδρους που γνωρίζουν πλήρως τις ανάγκες και τα προβλήματα».

Αναφορικά με τις ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο, ο Παναγιώτης Αντωνακόπουλος είπε ότι «ήδη δίνονται ξηρά τροφή για κατοικίδια συντροφιάς και ζωοτροφές».