Δύσκολη είναι μία ακόμα νύχτα για όσους επιχειρούν στα βόρεια της Αττικής, πυροσβέστες και εθελοντές αλλά και για τους αστυνομικούς και τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας όσο και για τους κατοίκους.

Αιτιά η φωτιά που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις κατακαίγοντας όλες τις εκτάσεις από τη Βαρυμπόμπη και το Κρυονέρι, μέχρι τη Λίμνη Μαραθώνα, τον Άγιο Στέφανο, το Πευκόφυτο, το Καλέτζι και άλλες περιοχές.

Δυστυχώς αυτό που φοβούνταν όλοι και προσπαθούσαν να αποφύγουν, δηλαδή το να περάσουν οι φλόγες την Εθνική Οδό, στο ύψος της Μαλακάσας, συνέβη το βράδυ της Παρασκευής, μετά κι από την αναζωπύρωση που προκλήθηκε λόγω των πολλών σπινθήρων.

Οι αρχές ζητούν να εκκενωθούν το Μαρκόπουλο Ωρωπού, το Μπάφι, η Μαυροσουβάλα, το Μήλεσι και το Λεβίδι, ενώ ήδη εκκενώθηκε η Μαλακάσα.


Τα μέτωπα που απασχολούν τους επιτελείς της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής

Τα μέτωπα που απασχολούν κυρίως τους επιτελείς της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής είναι τρία. Πρώτο η μεγάλη αναζωπύρωση που έγινε το απόγευμα στη Βαρυμπόμπη και κατευθύνεται προς τους Θρακομακεδόνες, οι οποίοι εκκενώθηκαν νωρίτερα, καθώς οι φλόγες πλησίαζαν απειλητικά την περιοχή.


Το δεύτερο μέτωπο που έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις είναι αυτό που μαίνεται από τη νύχτα στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου.

Οι φλόγες είναι μέσα στους οικισμούς Πευκόφυτο και Ποντίων, όπου έχουν κάψει σπίτια και φτάνουν στις παρυφές της Σταμάτας, ενώ από την άλλη πλευρά καίνε περιμετρικά τη λίμνη Μαραθώνα και κατευθύνονται προς Καλέτζι. Ταυτόχρονα υπάρχουν αρκετές ενεργές εστίες και αναζωπυρώσεις προς το Καπανδρίτι και το Πολυδένδρι.

Σε πλήρη εξέλιξη κυρίως με ενεργές εστίες σε όλη την έκτασή του είναι το τρίτο μέτωπο στις Αφίδνες που φτάνει μέχρι την Ιπποκράτειο Πολιτεία.



Μεγάλη ανησυχία όμως, προκαλεί στην ηγεσία της Πυροσβεστικής και η τελευταία πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα πάνω από το νεκροταφείο των Άνω Λιοσίων, η φωτιά που ξεκίνησε από χαμηλή βλάστηση καίει δασική περιοχή στη βουνοκορφή του Ποικίλου όρους και απειλεί να κατέβει προς την Πετρούπολη.



Προβληματισμός για τους εμπρησμούς

Προβληματισμός επικρατεί στις αρχές και για τους εμπρησμούς. Ενδεικτικό είναι αυξάνονται οι συλλήψεις αλλά και οι καταγγελίες για εμπρησμούς, με τους κατηγορούμενους να οδηγούνται στην Κρατική Ασφάλεια.

Δύο άνδρες συνελήφθησαν στον Αγιο Στέφανο, κατηγορούμενοι για εμπρησμό σύμφωνα με πηγές της ΕΛΑΣ. Οι δύο δράστες πιάστηκαν επ' αυτοφώρω με μπιτόνια βενζίνης στο χέρι, ενώ ένας εκ των δύο παρίστανε τον εθελοντή πυροσβέστη.

Στο μεταξύ στο Σούνιο, αφού η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χάρη στην άμεση κινητοποίηση «ολόκληρου του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της μεγάλης συνδρομής των εναέριων μέσων», όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, ο ίδιος κατήγγειλε εμπρησμό.Το ίδιο συνέβη και στο Πεδίον του Άρεως όπου  πραγματοποιήθηκε σύλληψη για εμπρησμό.

Στον εισαγγελέα για εμπρησμό στο Κρυονέρι

Παράλληλα, στον εισαγγελέα οδηγείται αύριο Σάββατο 43χρονος Έλληνας, ο οποίος συνελήφθη νωρίτερα την Παρασκευή στην περιοχή του Κρυονερίου και κατηγορείται για εμπρησμό. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία από την Κρατική Ασφάλεια για εμπρησμό σε δασική έκταση, κατοχή ναρκωτικών και παράβαση του νόμου περί φωτοβολίδων και βεγγαλικών.

Όπως έγινε γνωστό, ο 43χρονος, εντοπίστηκε σήμερα το πρωί, από εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας Κρυονερίου, στη θέση Μαντρί Κρυονερίου να κινείται σε αδιάβατη για τους πολίτες περιοχή, με ένα δίκυκλο, το οποίο δεν έφερε πινακίδα κυκλοφορίας.

Οι εθελοντές τον θεώρησαν ύποπτο γιατί κατά την παραμονή του στο σημείο, εκδηλώθηκε νέα εστία πυρκαγιάς, περίπου 50 μέτρα από το σημείο που τον σταμάτησαν, η οποία δεν δικαιολογούνταν από τις επικρατούσες συνθήκες και συγκεκριμένα εκδηλώθηκε σε σημείο που δεν μπορούσε να πεταχτεί κάποια καύτρα, γιατί φυσούσε αντίθετα. Οι εθελοντές τον υπέδειξαν σε αστυνομικούς της ΟΠΚΕ, που περιπολούσαν στην περιοχή, οι οποίοι τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στην Κρατική Ασφάλεια.