Οι φλόγες έχουν φτάσει στα σπίτια της Λίμνης και οι κάτοικοι μπαίνουν στα καράβια για να αναχωρήσουν προς την Αιδηψού. Ήδη οι φλόγες προκαλούν ζημιές στα πρώτα σπίτια με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να τρέχουν να προλάβουν.

Λίγο δυτικότερα στις Ροβιές οι φλόγες πέρασαν τον δρόμο επιστρέφοντας και πάλι από το βουνό και συνεχίζουν την καταστροφική του πορεία.

Στο δήμο Ιστιαίας Αιδηψού ήδη εκκενώθηκε η Τσαπουρνιά και η φωτιά ξαναφτάνει στην Κοκκινομηλιά.

Παράλληλα σύμφωνα με ανακοίνωση του δημάρχου Ιστιαίας Αιδηψού Γιάννη Κοντζία δημιουργείται μία αντιπυρική ζώνη αυτή την ώρα από Σήμια- Κυπαρίσσι -Βουτά. Παράλληλα ανοίγουν και αντιπυρικές ζώνες στο Ψαροπούλι.



Από την ανατολική πλευρά του μετώπου ήδη έχει ζητηθεί η εκκένωση στο Προκόπι, μετά το Μαντούδι, και τα γύρω χωριά. Στο χωριό Φαράκλα κοντά στο Μαντούδι οι κάτοικοι -αν και έχει διαταχθεί η εκκένωση του- παραμένουν στην πλατεία του χωριού για να το υπερασπιστούν από τις φλόγες που το πλησιάζουν.



Εξάλλου στα ορεινά χωριά βόρεια του Δρυμώνα η κατάσταση είναι εφιαλτική καθώς οι φλόγες επιστρέφουν πάλι και κυκλώνουν χωριά όπως το Μαρούλι και τις Αγδίνες.
45

Νωρίτερα εξεδόθη μήνυμα από το 112 για την άμεση εκκένωση της περιοχής. «Αν βρίσκεστε στη #Λίμνη #Ευβοίας, εκκενώστε τώρα προς Λιμένα Λίμνης και Ferry Boat» ανέφερε το μήνυμα του 112.



Τώρα έχει κυκλώσει το χωριό Κεχριές από όλα του τα σημεία ενώ έχει κοπεί η κυκλοφορία του δρόμου και προς την Αγία Άννα αλλά και προς τη Λίμνη που την έχουν κυκλώσει οι φλόγες.



Το ίδιο μέτωπο που επιστρέφει τώρα από την Στροφυλιά και την Κήρινθο πίσω προς την Λίμνη απειλεί τη Μουρτιά που έχει ζητηθεί η εκκένωση της.

Από τη βόρεια πλευρά ένα άλλο μέτωπο κατευθύνεται από το Καλαμούδι και το Παλαιοχώρι πίσω προς τις Ροβιές και απειλεί να περάσει τον δρόμο αυτή τη φορά βόρεια από τις Ροβιές και να καταστρέψει ότι δεν είχε καταστραφεί το προηγούμενο διάστημα. Ισχυρές δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί σε εκείνο το σημείο.



Από την πλευρά του Αιγαίου, μετά την Κήρινθο ένα μέτωπο της φωτιάς κινείται προς το Μαντούδι ενώ οι άνεμοι στρέφουν τις φλόγες προς τη Ζωοδόχο Πηγή όπου εκεί δίδεται η μάχη.

Εκκενώσεις οικισμών

Νωρίτερα, η φωτιά πέρασε μέσα από το χωριό Δάφνη - έναν οικισμό που επισκέφθηκαν οι φλόγες αρκετές φορές τις πρώτες ώρες. Τώρα στην επιστροφή της, μπήκε στα πρώτα σπίτια του χωριού καίγοντας ορισμένα από αυτά. Με μεγάλη δυσκολία απεγκλωβίστηκαν οι πυροσβέστες, καθώς κόπηκε η κυκλοφορία μεταξύ Λίμνης και Αγ. 'Αννας, ωστόσο όμως, το μέτωπό της φωτιάς κινείται και πάλι προς την Μουρτιά που έχει εκκενωθεί.



Προηγουμένως, οι φλόγες είχαν κυκλώσει και τις Κεχριές, οι οποίες εκκενώθηκαν και αυτές μαζί με τα υπόλοιπα χωριά μέχρι το Μαντούδι.

Στα δυτικά του πύρινου μετώπου, δόθηκαν εντολές από την πυροσβεστική για εκκενώσεις στο Κρυονερίτη και τις Μηλιές ενώ θα πρέπει να θυμίσουμε ότι 12 ώρες πριν, ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού, Γιάννης Κοντζιάς, είχε ανακοινώσει στους κατοίκους το ενδεχόμενο εκκένωσης, όχι μόνο των δύο αυτών χωριών, αλλά και των χωριών Αγριοβότανο και Τσαπουρνιά, που δεν απειλούνται άμεσα μέχρι στιγμής. Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κήρινθο και τη Στροφυλιά, οι φλόγες μπήκανε στα πρώτα σπίτια και κατευθύνονται τώρα προς Ζωοδόχο Πηγή. Τα χωριά γύρω από το Μαντούδι έχουν εκκενωθεί.



«Κάντε κάτι, καιγόμαστε»

Οι κάτοικοι του οικισμού Κήρινθου παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα την εξέλιξη της πυρκαγιάς και φωνάζουν «κάντε κάτι, καιγόμαστε». Δύο οχήματα με πυροσβέστες περιμένουν τη φωτιά στην είσοδο του οικισμού, ενώ με σκαπτικά μηχανήματα εργαζόμενοι του Δήμου οργώνουν τα χωράφια για να μεγαλώσουν την αντιπυρική ζώνη, μήπως και μπορέσουν να σταματήσουν τη φωτιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά ζώα είναι εγκλωβισμένα, ενώ οι κάτοικοι έχουν βγάλει τα αυτοκίνητά τους στον δρόμο, ώστε εάν επιδεινωθεί η κατάσταση να μπορέσουν να φύγουν.



«Δεν ξέρουμε πού θα σταματήσει η φωτιά»

Όπως είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας, Γιώργος Κελαϊδίτης μιλώντας στην ΕΡΤ1 «η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική. Το μέτωπο είναι τεράστιο, ανεξέλεγκτο. Τα δύο ελικόπτερα δεν μπορούν να τη θέσουν υπό έλεγχο. Η φορά του ανέμου είναι τέτοια που αν το μέτωπο δεν ελεγχθεί, θα συνεχίσει προς τη Νοτιοκεντρική Εύβοια, βρίσκοντας άλλα συμπαγή κομμάτια και δεν ξέρουμε πού θα σταματήσει. Το μέτωπο θα βρει πολλούς ακόμη οικισμούς. Αν η φωτιά συνεχίσει προς νότο θα πάει Μαντούδι, Προκόπι, σε πολλούς μικρούς οικισμούς και μπορεί να βρεθεί και στο όρος Διρφύων- Μεσσαπίων».


Κοντά σε βενζινάδικο η φωτιά στις Ροβιές

Oπως μεταδίδει το evima.gr η φωτιά κατεβαίνει επικίνδυνα προς το πρατήριο υγρών καυσίμων στις Ροβιές.

Υπάρχει κόσμος και μέσα στο χωριό γιατί από το πρωί επιστρέφουν στα σπίτια τους για να μπουν στις δομές οι νέοι πυρόπληκτοι.

Μεταφέρονται στη Χαλκίδα οι γιατροί του Κέντρου Υγείας

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, οι γιατροί και όλο το προσωπικό του Κέντρου Υγείας του Μαντουδίου, υπό τον συντονισμό του Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Φώτη Σερέτη, μεταφέρονται στην Χαλκίδα για να συνδράμουν με τις υπηρεσίες τους το Νοσοκομείο που έχει τεθεί τα τελευταία 24ωρα σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας.

Δύο από τους γιατρούς θα ενισχύσουν τα δύο ασθενοφόρα που παραμένουν σε ασφαλές σημείο στην περιοχή.



Έχουν καεί πάνω από 250.000 στρέμματα

Πάνω από 250.000 στρέμματα έχουν πλέον καεί στη Βόρεια Εύβοια. Η καταστροφή είναι τεράστια είπε στο evima.gr ο δήμαρχος Γιώργος Τσαπουρνιώτης. Νωρίτερα η πυρκαγιά έκαιγε την περιοχή πίσω από την Αγία Άννα, καθώς επίσης ένα δεύτερο πύρινο μέτωπο υπήρχε στην περιοχή της Φαράκλας και ένα τρίτο κοντά στο χωριό Στροφιλιά. Μέχρι και πριν από λίγη ώρα, η είσοδος του χωριού Στροφυλιά ήταν αποκλεισμένη από την αστυνομία.

Πάνω από 250 Πυροσβέστες επεμβαίνουν στο σημείο, καθώς επίσης μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, από την Αράχοβα, από την Λαμία μετά από έγκληση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Καρακάντζα, από την Βοιωτία, εθελοντικές ομάδες αλλά και απλοί πολίτες.



Στην Εύβοια το Beriev

Σύμφωνα με την πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα, το Beriev-200 εστάλη στο μέτωπο της Εύβοιας για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που μαίνεται εδώ και τέσσερις μέρες. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η πρεσβεία: «Ύστερα από την τακτική συντήρηση, που πραγματοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ, το Beriev-200ES σήμερα στις 13.04 ρίχτηκε και πάλι στη μάχη με τις φωτιές. Τώρα επιχειρεί στην Εύβοια».