Καίει ανεξέλεγκτη η γιγαντιαία πυρκαγιά στην Βόρεια Εύβοια.

Η φωτιά έχει περάσει στον Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού με τα πύρινα μέτωπα να έχουν, ουσιαστικά, ενωθεί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το evima, αυτή την ώρα εκκενώνονται τα Βασιλικά, καθώς η φωτιά έφτασε στο χωριό.

Η καταστροφή είναι τεράστια είπε ο δήμαρχος Γιώργος Τσαπουρνιώτης ο οποίος τόνισε ότι μέχρι τώρα έχουν καεί 250.000 στρέμματα δάσους.

Εκκένωση της Κηρίνθου

Νωρίτερα αποφασίστηκε η εκκένωση ακόμη ενός χωριού, της Κηρίνθου, ανατολικότερα της Στροφυλιάς στην ανατολική πλευρά του μετώπου, ενώ πριν από λίγη ώρα ζητήθηκε από τους αρμόδιους να προχωρήσουν οι διαδικασίες εκκένωσης στα χωριά Φαράκλα, Ζωοδόχου Πηγής, Μετόχι, Κεχριές, Μαντούδι, Κυμάσι, Κρύα Βρύση και Σπαθάρι.

«Προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής»

«Αυτές τις ώρες προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Εκκενώνουμε τα χωριά που κινδυνεύουν και παραμένουμε στο πύρινο μέτωπο με πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρες και μπουλντόζες για να σώσουμε σπίτια και περιουσίες», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός που αυτή την ώρα βρίσκεται επικεφαλής της προσπάθειας και στα δύο χωριά.

Κρίσιμη η κατάσταση στο Μαντούδι – Έχουν καεί 250 χιλιάδες στρέμματα

Την ίδια ώρα η Πυροσβεστική εισηγείται εκκένωση στον Δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας. Η καταστροφή είναι τεράστια είπε στο evima.gr ο δήμαρχος Γιώργος Τσαπουρνιώτης, ο οποίος τόνισε ότι μέχρι τώρα έχουν καεί 250.000 στρέμματα δάσους.

«Υπάρχει εισήγηση από την Πυροσβεστική για εκκένωση στο Μαντούδι και το Κυμάσι, αλλά δεν έχει αποφασιστεί για την ώρα», τόνισε χαρακτηριστικά

Επιχειρούν εναέρια μέσα

Από αέρος επιχειρούν δύο αεροπλάνα και αναμένονται και τρία ελικόπτερα, ανέφερε ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού. Ωστόσο σκάφη του λιμενικού, καΐκια και ψαράδες έχουν επιστρατευθεί για τη διάσωση των κατοίκων των Βασιλικών και, μέχρι τώρα, έχουν γίνει περίπου 600 απεγκλωβισμοί. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και αναμένεται να δυναμώσουν αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες, κάνουν τη μάχη με τις φλόγες ακόμα δυσκολότερη.

Το πολύ μεγάλο πύρινο μέτωπο του νησιού απειλούσε από το πρωί τα Βασιλικά και, πλέον, απειλεί ευθέως τον οικισμό που έχει εκκενωθεί.