Κώστας Σκρέκας, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ διαψεύδουν κατηγορηματικά πως η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη ξεκίνησε από μετασχηματιστή υψηλής τάσης της ΔΕΗ.

Σκρέκας: Λάθος ότι η φωτιά στη Βαρυμπόμπη ξεκίνησε από τη ΔΕΗ

«Είναι λάθος ότι η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη ξεκίνησε από μετασχηματιστή της ΔΕΗ. Κακώς γίνεται μια τέτοια συζήτηση αυτή την στιγμή. Δεν έχει καμία βάση αλήθειας. Βρίσκονται μακριά από την περιοχή καλώδια μεταφοράς ή διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα αίτια θα διαλευκανθούν από το ανακριτικό της πυροσβεστικής».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8. Αντιθέτως, όπως είπε, επλήγησαν τα καλώδια και έκλεισαν τα κυκλώματα αφού ξεκίνησε η πυρκαγιά, για να προστατευτούν οι μονωτήρες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι γραμμές υψηλής τάσης είναι όλες σε λειτουργία, άρα το λεκανοπέδιο της Αττικής δεν έχει πρόβλημα. «Έχουμε πρόβλημα στη γραμμή διανομής μέσης τάσης που καταλήγει σε Θρακομακεδόνες, Ολυμπιακό χωριό και στις γύρω περιοχές, όπου εκεί έχουν υποστεί ζημιές οι ξύλινες κολώνας και οι μετασχηματιστές», συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι στην περιοχή βρίσκονται συνεργεία τεχνικών για να ξεκινήσουν αμέσως εργασίες για την αποκατάσταση των βλαβών, μόλις ολοκληρωθεί η κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Όπως είπε ο κ. Σκρέκας, «το σύστημα άντεξε χθες με τη μεγάλη πυρκαγιά και με ρεκόρ ζήτησης όλων των εποχών», επισημαίνοντας ότι τις μεσημεριανές ώρες αιχμής «η ζήτηση έφτασε τις 10.800 μεγαβατώρες ανά ώρα». «Τέτοια ζήτηση δεν έχουμε δει στο σύστημα τις τελευταίες δεκαετίες», είπε χαρακτηριστικά. Μίλησε για ολιγόλεπτες διακοπές ρεύματος χθες το απόγευμα στην Αττική, τις οποίες απέδωσε στην αποκοπή των γραμμών υπερυψηλής και υψηλής τάσης, κάτι που δημιούργησε «πρόβλημα οριακά», με «βυθίσεις στο σύστημα που προκάλεσαν αστοχίες», οι οποίες όμως αποκαταστάθηκαν γρήγορα.

Τι αναφέρουν πηγές του ΑΔΜΗΕ

«Αν είχαμε έκρηξη ή άλλη καταστροφή σε εξοπλισμό υψηλής τάσης, είναι αυτονόητο ότι δεν θα μπορούσαμε να βάλουμε μέσα τα κυκλώματα ήδη από χθες το βράδυ», αναφέρουν πηγές του ΑΔΜΗΕ, σχολιάζοντας καταγγελίες ότι η πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη ξεκίνησε από μετασχηματιστή υψηλής τάσης που «έσκασε», λόγω υπερθέρμανσης, με αποτέλεσμα να προκληθούν σπινθήρες.

Σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει χθες ο Δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός, υπήρξαν εκρήξεις από πυλώνα ηλεκτρισμού με αποτέλεσμα να αρπάξουν φωτιά τα καλώδια. Σύμφωνα με άλλες αναφορές, που φαίνεται να φθάνουν στην Πυροσβεστική, ο πολυήμερες καύσωνας και η χαμηλή υγρασία, είχαν ως αποτέλεσμα καμένα λάδια από μετασχηματιστή υψηλής τάσης, δημιούργησαν μια πρώτη εστία, ενώ οι φλόγες είχαν αποτέλεσμα να σκάσουν και άλλοι μετασχηματιστές.

Από την πλευρά τους πηγές του ΑΔΜΗΕ, απαντούν ότι σήμερα το πρωί έγινε επιθεώρηση στις Γραμμές Μεταφοράς που επηρεάστηκαν και δεν εντοπίστηκαν σημαντικές φθορές. Διευκρινίζουν, μάλιστα, ότι οι μετασχηματιστές υψηλής τάσης, για τους οποίους και οι αναφορές, βρίσκονται αποκλειστικά μέσα στις εγκαταστάσεις του ΑΔΜΗΕ (Υποσταθμοί/ΚΥΤ).

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν, αρμόδια να εντοπίσει τα αίτια της πυρκαγιάς είναι μόνο η Πυροσβεστική με το πόρισμά της.

ΔΕΔΔΗΕ: Στο σημείο που ξεκίνησε η πυρκαγιά δεν υπάρχει Δίκτυο Διανομής

Ανακοίνωση για το ζήτημα εξέδωσε και ο ΔΕΔΔΗΕ, στην οποία αναφέρει ότι στο σημείο που ξεκίνησε η πυρκαγιά δεν υπάρχει Δίκτυο Διανομής, με τις πλησιέστερες εγκαταστάσεις Δικτύου να βρίσκονται σε απόσταση περίπου 1.000 μέτρων. Παράλληλα, ενημερώνει ότι από την πυρκαγιά έχουν καταστραφεί 230 στύλοι Μέσης και Χαμηλής Τάσης.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει τα εξής:

«Μετά την καταστροφική πυρκαγιά που σημειώθηκε την Τρίτη 3 Αυγούστου 2021 στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ξεκίνησε από χτες το βράδυ μαραθώνιο αγώνα για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στο Δίκτυό του.

Συγκεκριμένα, από την καταστροφική φωτιά, είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας έξι γραμμές Μέσης Τάσης στην περιοχή, οι οποίες επηρέαζαν περίπου 50.000 καταναλωτές. Με την άμεση κινητοποίηση των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ επανηλεκτροδοτήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι 5 γραμμές καθώς και κρίσιμες υποδομές, όπως για παράδειγμα το αντλιοστάσιο της ΕΥΔΑΠ.

Μια γραμμή Μέσης Τάσης, η οποία ηλεκτροδοτεί περίπου 6.000 καταναλωτές στη Βαρυμπόμπη και τμήμα των Αδαμών, έχει υποστεί ολική καταστροφή και για την αποκατάστασή της απαιτείται η αντικατάσταση 230 στύλων Μέσης και Χαμηλής Τάσης, εργασίες επιθεώρησης, συντήρησης και αντικατάστασης σε 10 περίπου χιλιόμετρα Δικτύου Μέσης Τάσης, 33 υποσταθμούς Μέσης Τάσης και 30 χιλιόμετρα Δικτύου Χαμηλής Τάσης καθώς επίσης και εργασίες στις παροχές Χαμηλής Τάσης.

Επί τόπου βρίσκονται περισσότερα από 200 άτομα τεχνικό προσωπικό (συνεργεία ΔΕΔΔΗΕ και συνεργαζόμενων εργολάβων), τα οποία εργάζονται πυρετωδώς σε όλα τα σημεία που είναι δυνατή η πρόσβαση, καθώς έως και αυτή την ώρα δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο της κατάσβεσης.

Ιδιαίτερα επισημαίνεται ότι στο σημείο που ξεκίνησε η πυρκαγιά δεν υπάρχει Δίκτυο Διανομής, με τις πλησιέστερες εγκαταστάσεις Δικτύου να βρίσκονται σε απόσταση περίπου 1.000 μέτρων».

«Καμία βάση αλήθειας» δεν έχουν οι ισχυρισμοί ότι η φωτιά στη Βαρυμπόμπη ξεκίνησε από μετασχηματιστή της ΔΕΗ, σύμφωνα με τον υπουργός Ενέργεια, Κώστα Σκρέκα. Από τη μεριά τους πηγές του ΑΔΜΗΕ αναφέρουν ότι αν είχε συμβεί έκρηξη ή άλλη καταστροφή σε εξοπλισμό υψηλής τάσης, είναι αυτονόητο ότι δεν θα μπορούσαν να επανέλθουν τα κυκλώματα ήδη από χθες το βράδυ. Αντίστοιχα ο ΔΕΔΔΗΕ τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι στο σημείο που ξεκίνησε η πυρκαγιά δεν υπάρχει Δίκτυο Διανομής.