Οδηγίες για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την ατμοσφαιρική κατάσταση της Αττικής, λόγω των πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει από χθες στη γύρω περιοχή της Βαρυμπόμπης, έδωσε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Τα Παρακαλοκαιρινά» με την δημοσιογράφο Μπάγια Αντωνοπούλου, ο καθηγητής πνευμονολογίας της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Στέλιος Λουκίδης.

Ο καθηγητής επισήμανε ότι το πρώτο και πιο σημαντικό πράγμα είναι να μην κάνουμε άσκοπες μετακινήσεις και το δεύτερο είναι για όσους είναι με χρόνια καρδιοαναπνευστικά προβλήματα είναι ότι πρέπει να βρίσκονται σίγουρα μέσα στο σπίτι τους και αν χρειάζονται κάτι πρέπει να τους το φέρει κάποιος ο οποίος μπορεί να μετακινηθεί ίσως με μεγαλύτερη ασφάλεια από αυτούς και να βρίσκονται σε δροσερό μέρος.

Ακόμη ο κ. Λουκίδης σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχουν κλειστά παράθυρα και πόρτες μέσα στο σπίτι και αν υπάρχει οποιοδήποτε σύμπτωμα που μπορεί να εμφανιστεί σε κάποιον να μιλήσουν με το γιατρό τους. Αλλά υπάρχει και το δεδομένο ακόμα και στους υγιείς ανθρώπους που βρίσκονται σε έκθεση σε αυτά τα τοξικά σωματίδια που είναι μικρής διαμέτρου με αποτέλεσμα να περνάνε εύκολα στη ρινική κοιλότητα και να εισέρχονται στο αναπνευστικό σύστημα. Όπως είπε ο καθηγητής, μπορεί να προκαλέσουν δηλαδή ένα αίσθημα ξηρότητας στο φάρυγγα, κάποια ρινίτιδα και πολλές φορές μπορεί να προκαλέσουν μια θωρακική δυσφορία δηλαδή να υπάρχει μια δυσκολία στην αναπνοή ειδικά όταν συνδυάζεται με αυτό το κύμα καύσωνα που υπάρχει αυτές τις μέρες.

Ερωτηθείς για πόσο θα υπάρχουν αυτά τα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα της Αττικής, ο κ. Λουκίδης απάντησε: «Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα εξαρτηθεί από τις επόμενες ημέρες αλλά νομίζω ότι για τουλάχιστον 4 με 5 μέρες θα υπάρχει αυτό το δεδομένο. Μπορεί να μην υπάρχει στην εικόνα που υπάρχει σήμερα αλλά δεν θα είναι τόσο εύκολο να φύγει ειδικά αν η ποσότητα των μικροσωματιδίων, όπως φάνηκε χθες από την εικόνα της πυρκαγιάς, είναι αρκετά μεγάλη».

«Οι χειρουργικές μάσκες που φοράμε έξω θα μπορούσαν να είναι προστατευτικές σε μεγάλο βαθμό γιατί μπορούν να συγκρατούν ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά τα μικροσωματίδια άρα για εμάς είναι σημαντική η εφαρμογή τους εφόσον κυκλοφορούμε στον εξωτερικό χώρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.