«Έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και μάλιστα εν μέσω διακοπών, όπως και οι διασωληνομένοι στις ΜΕΘ», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα.

Η κ. Γκάγκα τόνισε πως στις κλινικές έχουμε μη εμβολιασμένους και νέα παιδιά καθώς η μετάλλαξη Δέλτα είναι πιο μεταδοτική και επηρεάζει νέους ανθρώπους και παιδιά.

Την ίδια στιγμή τάχθηκε υπέρ των εμβολιασμών όλων των παιδιών και όχι μόνο εκείνων που έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Διαβάστε ολόκληρη της συνέντευξη της Μίνας Γκάγκα στα Παραπολιτικά 90,1:

«Έχουμε περισσότερες εισαγωγές, δεν είναι ο ρυθμός που ήταν το Φθινόπωρο ή την Άνοιξη φέτος αλλά είναι ένας ρυθμός που αυξάνεται συνεχώς και αυξάνεται εν μέσω διακοπών. Άρα είναι ένα καμπανάκι για το πώς θα πάμε από εδώ και πέρα η αύξηση των εισαγωγών», ανέφερε χαρακτηριστικά η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του «Σωτηρία».

Για την αύξηση των διασωληνωμένων, η κ, Γκάγκα επισήμανε: «Ένας αριθμός θα χρειαστεί να διασωληνωθεί και ενώ στις κλινικές η διακίνηση είναι σχετικά γρήγορη στις μονάδες η διακίνηση δεν μπορεί να είναι γρήγορη, οι άνθρωποι παραμένουν πολύ καιρό άρα αυτό θα οδηγήσει μοιραία κάποια στιγμή σε πολύ μεγάλα νούμερα στις μονάδες».

«Γενικά στις κλινικές έχουμε μη εμβολιασμένους, έχουμε πάρα πολλά νέα παιδιά πολύ περισσότερα από ότι είχαμε ως τώρα γιατί προφανώς η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται πολύ περισσότερο και επηρεάζει και νεότερους ανθρώπους και παιδιά που στην αρχή δεν το πολύ βλέπαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ευτυχώς έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός και υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που είναι άνοσο και αυτούς δεν τους βλέπουμε στα νοσοκομεία παρά ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπους που είναι σε μεγάλοι σε ηλικία και που τους βάζουμε κυρίως για παρακολούθηση», σημείωσε επεξηγηματικά.

«Δηλαδή σπάνια ένας εμβολιασμένος θα νοσήσει σοβαρά και αυτοί είναι οι άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερη ηλικία, πολλαπλά προυπάρχοντα προβλήματα. Άρα ο εμβολιασμός είναι ένας πολύ σημαντικός δείκτης προστασίας για όλους μας και για τον καθένα χωριστά αλλά και πληθυσμιακά», διευκρίνισε η ίδια.

«Χρειάζεται και ο εμβολιασμός που αποτελεί μια μεγάλη ασπίδα αλλά και να θυμόμαστε ότι δεν έχει τελειώσει η πανδημία, νομίζω πάντως ότι ο περισσότερος κόσμος προσέχει και ότι και οι επιχειρηματίες και στην εστίαση προσέχουν. Η μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού πληθυσμού προσέχει», τόνισε μεταξύ άλλων.

«Μοιραία το καλοκαίρι θα χαλαρώσεις και θα βγεις και θα δεις περισσότερους φίλους, το καλό είναι ότι δεν πας την άλλη μέρα στο γραφείο όταν είσαι διακοπές και ότι αυτό θα μείνει μέσα στην παρέα», ανέφερε η κ. Γκάγκα.

«Άρα ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι με το που γυρνάμε πίσω και που αυτοί που έχουμε πάει διακοπές και ήμασταν πιο χαλαρά γυρνάμε στο γραφείο και κολλάμε συναδέλφους, φίλους και τα σπίτια μας», πρόσθεσε.

«Αν κρατάμε τα μέτρα καλά, είναι φυσικά πολύ καλύτερα να είσαι εμβολιασμένος, είναι φυσικά πολύ μικρότερες οι πιθανότητες να κολλήσεις αλλά αν συνεχίσουμε να κρατάμε τα μέτρα μπορούμε να προχωρήσουμε κανονικά. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε κανονικά όταν καθόμαστε γύρω από ένα τραπέζι και τρώμε και είμαστε χωρίς μάσκα. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε κανονικά σε οποιαδήποτε επαφή έχουμε με φίλους και γνωστούς χωρίς τα μέτρα προστασίας εφόσον είμαστε ανεμβολίαστοι», υπογράμμισε.

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν και τα άτομα μικρότερων ηλικιών, η κ. Γκάγκα απάντησε: «Οι εμβολιασμοί στα παιδιά δεν γίνονται στις ευπαθείς ομάδες γίνονται σε όλα τα παιδιά για το δικό τους καλό. Άρα με αυτή την έννοια πρέπει να σκεφτούμε τον εμβολιασμό, δεν είναι μόνο για να προστατεύσουμε όλους τους υπόλοιπους είναι για να προστατευτεί το ίδιο το παιδί και για να προστατευτεί όχι μόνο η υγεία του αλλά και το να μην κλείνει το σχολείο του μια εβδομάδα στις τρεις, το να μπορεί να βλέπει φίλους του χωρίς να φοβάται. Αυτά είναι πολύ σημαντικά πράγματα για μια φυσιολογική ζωή και ανάπτυξη του παιδιού».