«Καμπανάκι» για τη μετάλλαξη Δέλτα, έκρουσε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, λέγοντας ότι είναι 50% πιο μεταδοτική σε σχέση με άλλες παραλλαγές του κοροναϊού.

Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι τα παιδιά νοσούν περισσότερο αλλά με ήπια συμπτώματα.

Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κοροναϊού.

Τέλος ο πρόεδρος του ΠΙΣ εξέφρασε ανησυχία για τους ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Αθανάσιου Εξαδάκτυλου στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με τη μετάλλαξη Δέλτα, ο πρόεδρος του ΠΙΣ σημείωσε: «Η μετάλλαξη Δέλτα είναι πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες μορφές του ιού που συναντήσαμε. Συναντήσαμε τρεις μορφές, την αρχική που ήταν τέσσερις φορές μεταδοτικότερη από τον ιο της γρίπης, τη βρετανική που ήταν 50% μεταδοτικότερη από την πρώτη μορφή του ιού και τώρα αυτή που ένα 50% μεταδοτικότερη από την βρετανική».

«Το συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε είναι ότι εμείς καίτοι έχουμε μια ευρεία διασπορά του ιού στην κοινωνία έχουμε μικρές επιπτώσεις διότι ως κοινωνία είμαστε εμβολιασμένοι, αν το συγκρίνουμε με το τι συνέβαινε με τον ίδιο αριθμό κρουσμάτων τον Μάρτιο στη χώρα μας με μια λιγότερο μεταδοτική μετάλλαξη ή με το τι συνέβη σε μια περιοχή που δεν ήταν εμβολιασμένοι όπως η Ινδία αυτό το συμπέρασμα βγαίνει αβίαστα. Αυτά πρέπει να ξέρουμε για αυτή την μετάλλαξη Δέλτα δεν εχουμε κάτι να προσθέσουμε, ίσως το γεγονός ότι τα παιδιά νοσούν λίγο περισσότερο χωρίς όμως να νοσούν επικίνδυνα από αυτή τη μετάλλαξη», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι θα χρειαστεί και τρίτη δόση εμβολίου, ο κ. Εξαδάκτυλος απάντησε: «Ήδη ξέρουμε ότι χώρες που εμβολιάστηκαν πρώτες όπως το Ισραήλ δίνει τρίτη δόση στους ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί και νομίζω ότι και σε εμάς θα δοθεί κάποια στιγμή η τρίτη δόση. Είναι ένα ερώτημα για το πότε ακριβώς το οποίο δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα απασχολεί όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και όλες τις χώρες έχουν εμβολιαστεί με τα εμβόλια MRNA. Θετικά θα απαντηθεί το ερώτημα, ως προς το χρόνο θα το δούμε».

Αναφορικά με το ποσοστό των εμβολιασμένων που βρίσκονται στις ΜΕΘ, διευκρίνισε: «Ίσως λιγότερο από το 1% εμβολιασμένοι βρίσκονται στην εντατική αυτή τη χρονική στιγμή, αποτελούν την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα ότι το εμβόλιο προστατεύει από την βαριά νόσο και το θάνατο. Να μην ξεχνάμε ότι κανένα εμβόλιο δεν έχει 100% κάλυψη».

Για το ποσοστό εμβολιασμού των γιατρών, ανέφερε: «Οι γιατροί είναι εμβολιασμένοι πάνω από 93% και επίσης να πούμε ότι δεν υπάρχει κανένας επιστημονικός φορέας πουθενά στον κόσμο που να συμμερίζεται απόψεις που να λένε ότι ο εμβολιασμός θα σας προκαλέσει προβλήματα ή ότι είτε εμβολιαστείτε είτε δεν εμβολιαστείτε θα είναι το ίδιο πράγμα. Δηλαδή φτάνουμε σε ένα σημείο που σε λίγο θα πρέπει να αποδείξουμε ότι ο ήλιος ανατέλλει από την ανατολή και αυτό δεν είναι απαραίτητο, ξέρουμε όλοι τι γίνεται. Η βαρύτητα των λόγων του καθενός δεν είναι η ίδια ούτε έχουν όλοι την ίδια θέση ευθύνης».

«Ανησυχώ για τους ανεμβολίαστους άνω των 50 και μόνο για τους νεότερους ανθρώπους που θα βρεθούν στην εξαίρεση του κανόνα για το υπόλοιπο νομίζω ότι θα εξελιχθεί ομαλά άλλωστε το βλέπουμε και τώρα. Δηλαδή και περισσότερα κρούσματα και να ανιχνεύσουμε αργότερα, που θα ανιχνεύσουμε, αν αφορούν εμβολιασμένους οι επιπτώσεις θα είναι ασήμαντες, αν αφορούν ανεμβολίαστους και ειδικά άνω των 50 αυτοί θα βρεθούνε αντιμέτωποι με τις επιλογές τους», δήλωσε επιπρόσθετα.