Τον κώδωνα του κινδύνου για τη μετάλλαξη «Δέλτα» και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού έκρουσε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, τονίζοντας ειδικότερα ότι κινδυνεύουν οι ανεμβολίαστοι άνω των 50 ετών και ειδικά όσοι έχουν υποκείμενο νόσημα.

Όπως ανέφερε η κα Παγώνη, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι πολύ μεταδοτική και επιθετική όπως η ανεμοβλογιά, ενώ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να κάνουν έστω την πρώτη δόση προτού φύγουν για τις διακοπές τους, ενώ τη δεύτερη μπορούν να την κάνουν ακόμα και στον τόπο όπου παραθερίζουν.

Η κα Παγώνη τόνισε πως όσοι έχουν εμβολιαστεί θα νοσήσουν ελαφρά, αλλά θα αποφύγουν την εισαγωγή σε ΜΕΘ. Μάλιστα, η ίδια υπήρξε καθησυχαστική σχετικά με το περιστατικό εμβολιασμένου που βρίσκεται σε ΜΕΘ, σημειώνοντας πως πρέπει να ελεγχθεί το ιατρικό ιστορικό του.

Στόχος το 80%

Η ίδια τόνισε πως ο εμβολιασμός του πληθυσμού θα πρέπει να ξεπεράσει το 80% προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και όρισε τα μέσα Σεπτεμβρίου ως χρονικό όριο στο οποίο θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Αντιθέτως, δυσοίωνο προβλέπεται το φθινόπωρο και ο χειμώνας εάν μείνουν χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού, ενώ θεωρεί βέβαιο πως το σύστημα υγείας θα φτάσει στα όριά του.