Μάχη με τις φλόγες δίνουν δεκάδες πυροσβέστες και εθελοντές με τη συνδρομή εναέριων μέσων στην Αχαϊα, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα. 

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Αιγιαλείας, Δημήτρης Καλογερόπουλος, μετά  από την ενημέρωση που είχε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το κύριο μέτωπο της φωτιάς στη Ζήρια βρίσκεται σε μια χαράδαρα, προσθέτοντας ότι «δίνουν μάχη τα εναέρια μέσα και οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής».

Όπως επισήμανε ο δήμαρχος, «αυτήν την ώρα δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές», ενώ όσον αφορά στις ζημιές που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά, σημείωσε ότι «αν και δεν έχει γίνει ακόμα καμία επίσημη καταγραφή, τουλάχιστον 10 σπίτια έχουν καεί ολοσχερώς στην περιοχή της Ζήριας, ενώ υπάρχουν ζημιές κυρίως σε περιβάλλοντες χώρους σπιτιών στην περιοχή του Λαμπίρι και σε αποθήκες».

Κάηκαν σπίτια

Όπως έγινε γνωστό, τουλάχιστον 20 σπίτια έχουν γίνει στάχτη, κυρίως στην περιοχή της Ζήριας, ενώ η φωτιά συνεχίζει να καίει δασική περιοχή








16 άτομα μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία

Εν τω μεταξύ τους δεκαέξι έχουν φθάσει οι τραυματίες από την φωτιά στην Αιγιάλεια. Στο νοσοκομείο του Αιγίου διακομίστηκαν 15 περιστατικά με αναπνευστικά προβλήματα.

Επτά εξ αυτών -έξι πολίτες και ένας λιμενικός- παραμένουν, σύμφωνα με την 6η Υ.ΠΕ., νοσηλευόμενοι για προληπτικούς λόγους. Η κατάσταση της υγείας τους πάντως δεν εμπνέει ανησυχία. Οι υπόλοιποι αποχώρησαν.

Στο γενικό νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας (Πάτρα) διακομίστηκε εγκαυματίας από την περιοχή της Ζήριας. Σύμφωνα με την 6η Υ.ΠΕ., υποβλήθηκε σε επιτυχή πλαστική χειρουργική επέμβαση. Νοσηλεύεται χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η υγεία του. «Το υγειονομικό σύστημα θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας και για τις επόμενες ώρες», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στη μάχη πυροσβέστες, αεροσκάφη, ελικόπτερα και εθελοντές

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή της Αχαΐας επιχειρούν 294 πυροσβέστες με 77 οχήματα και επτά πεζοπόρα τμήματα, καθώς και το μηχανοκίνητο ειδικό τμήμα πυροσβεστικών επιχειρήσεων, ενώ το έργο των δυνάμεων συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης. Πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής μετακινήθηκαν από όλη την χώρα στην περιοχή και με ειδική πτήση του ΑΤR της γγΠΠ 30 πυροσβέστες μεταφέρθηκαν από Θεσσαλονίκη και όλο το βράδυ.

Υπενθυμίζεται πως στην περιοχή μετέβη εσπευσμένα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. Η φυσική και πολιτική ηγεσία της Πυροσβεστικής δια του Αρχηγού και Αντιστρατήγου, ΣΤ. Κολοκούρη, και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, ήταν στο πεδίο μπροστά στην φωτιά, μαζί με τους πυροσβέστες για να συντονίσουν, να οργανώσουν, να εξασφαλίσουν μέσα και δυνάμεις.





Σε επιφυλακή σκάφη του Λιμενικού 

«Σε επιφυλακή εξακολουθούν να βρίσκονται, λόγω της φωτιάς, σκάφη του Λιμενικού στην θαλάσσια ζώνη στο ύψος της Αιγιάλειας, ώστε, αν χρειαστεί, να παράσχουν βοήθεια», ανέφερε στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διοικητής της 5ης περιφερειακής διοίκησης του Λιμενικού, αρχιπλοίαρχος Δημήτρης Κυριακουλόπουλος.

Όπως ανέφερε, «ένα πλωτό σκάφος περιπολεί συνεχώς, ενώ ακόμα δύο βρίσκονται σε ετοιμότητα στο λιμάνι του Αιγίου και στο νησί Τροιζόνια». Επίσης, πρόσθεσε ότι «δύο ακόμη ταχύπλοα βρίσκονται σε επιφυλακή στο λιμάνι της Πάτρας και αν χρειαστεί μέσα σε περίπου 10 λεπτά θα έχουν καταπλεύσει στην θαλάσσια περιοχή της Αιγιάλειας».

Αναφερόμενος στη χθεσινή μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού, για τον απεγκλωβισμό πολιτών από τις παραλιακές περιοχές Μπούκα, Λόγγος και Πεύκη, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «εκτός από τα πλωτά σκάφη, στελέχη του Λιμενικού βρίσκονταν στην παραλιακή ζώνη, όπου εντόπιζαν όσους χρειάζονταν βοήθεια και τους οδηγούσαν στα σκάφη, ώστε να μεταφερθούν με ασφάλεια στο λιμάνι του Αιγίου».

Χρυσοχοΐδης: Άμεση η κινητοποίηση

Για πολύ βελτιωμένη εικόνα της πυρκαγιάς στην Αχαΐα, η οποία μαίνεται από το μεσημέρι του Σαββάτου έχοντας κάνει στάχτη τουλάχιστον 20 σπίτια ενώ έχει οδηγήσει στο νοσοκομείο 16 άτομα, έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την εξέλιξη του πύρινου μετώπου.

«Η σημερινή, πολύ βελτιωμένη εικόνα της πυρκαγιάς, είναι αποτέλεσμα της πολύ μεγάλης και συντονισμένης προσπάθειας της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και όλων των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας» είπε, τονίζοντας πως «κατορθώσαμε η φωτιά να μην λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις».

«Την περιορίσαμε στα χθεσινά της όρια» επεσήμανε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με τη μάχη που δίνεται θα περιοριστεί περαιτέρω.

Άμεση η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού

Στο πλαίσιο αυτό, ενημέρωσε πως στο σημείο επιχειρούν 294 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρου και 77 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ. Παράλληλα, επανεκκίνησαν με το πρώτο φως της ημέρες οι ρίψεις νερού από αέρος, από επτά ελικόπτερα και πέντε αεροσκάφη.

Όπως είπε, η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού ήταν άμεση σε όλα τα επίπεδα, με αποτέλεσμα «να σωθούν εκατοντάδες περιουσίες».

«Θα είμαστε εδώ, σε επιφυλακή να αντιμετωπίσουμε κάθε κίνδυνο» κατέληξε.