Μεγάλη φωτιά έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση κοντά στη Ζήρια Αχαϊας και δόθηκε εντολή να εκκενωθούν τέσσερις οικισμοί και συγκεκριμένα η Ζήρια η Άνω Ζήρια, και τα χωριά Λαμπίρι και Καμάρες.

Μάλιστα, στο Λαμπίρι η αστυνομία προχώρησε απομάκρυνση λουομένων που βρίσκονταν σε παραθαλάσσιο μέτωπο, πολύ κοντά στη φωτιά.



Στο σημείο ο Νίκος Χαρδαλιάς

Στην ευρύτερη περιοχή της Ζήριας Αχαΐας όπου μαίνεται η δασική πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι, έχει φτάσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Στην Πολιτική Προστασία έχει σημάνει συναγερμός και ο κ. Χαρδαλιάς μετέβη εσπευσμένα στην περιοχή.


Εκκενώνεται η παραλιακή κοινότητα του Λόγγου και ένα ξενοδοχείο

Εντολή δόθηκε περίπου στις 17:30 από την Πυροσβεστική υπηρεσία, για την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων της παραλιακής κοινότητας του Λόγγου της Αιγιάλειας, λόγω της φωτιάς που έχει επεκταθεί προς τις παραλιακές περιοχές. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια εντολή, πρόκειται να απομακρυνθούν και οι ένοικοι ξενοδοχείου της περιοχής του Λόγγου.

Κλιμάκιο της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού (ΔΑΕΕ) μεταβαίνει, με εντολή του αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστρατήγου Στέφανου Κολοκούρη, στην Αιγιαλεία Αχαΐας, με σκοπό τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι στην περιοχή της Ζήριας.


Σκάφη του Λιμενικού μεταφέρουν με ασφάλεια πολίτες από την παραλιακή περιοχή του Λόγγου

Έπειτα από επιχείρηση του Λιμενικού μεταφέρθηκαν με ασφάλεια περίπου 15 άτομα από την παραλιακή περιοχή Μπούκα των Καμαρών, στο λιμάνι του Αιγίου.

Οι 15 πολίτες μεταφέρθηκαν με δύο πλωτά σκάφη του λιμενικού, ενώ περίπου 20 ένοικοι ξενοδοχείου στο Λόγγο πρόκειται να μεταφερθούν και αυτοί με σκάφη του Λιμενικού σε ασφαλή περιοχή.


Μήνυμα του 112

Η Γενική γραμματεία Πολιτικής προστασίας έστειλε μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους των οικισμών Ζήρια, Καμάρες, Λαμπίρι και Λόγγου, να εκκενώσουν άμεσα προς Αίγιο, λόγω της πυρκαγιάς που ξέσπασε στην περιοχή.



Σύμφωνα με το MEGA έχουν καεί πέντε σπίτια από την μεγάλη φωτιά στη Ζήρια, ενώ έχει σταλεί μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους στα Ζήρια, το Λαμπήρι και τις Καμάρες καλώντας τους να κατευθυνθούν προς το Αίγιο.



Σε ετοιμότητα δύο νοσοκομεία

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί τα Νοσοκομεία Αιγίου και Πανεπιστημιακό Ρίου, καθώς και το ΕΚΑΒ, με εντολή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, καθώς μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στην Ζήρια Αχαΐας.

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ βρίσκεται και στην παραλία Λαμπίρι,
για να συνδράμει εάν χρειαστεί, καθώς εκεί βρίσκονται πλωτά του Λιμενικού Σώματος για απομάκρυνση πολιτών μέσω θαλάσσης.

2


Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην γέφυρα Ρίο

Μόνο όσα αυτοκίνητα έχουν κατεύθυνση προς Πάτρα κινούνται κανονικά, σύμφωνα με την Αστυνομία, στο ρεύμα κυκλοφορίας της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου προς την αχαϊκή πρωτεύουσα.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, όσοι οδηγοί έχουν κατεύθυνση προς Αθήνα, ενημερώνονται στα διόδια της γέφυρας ότι πρέπει να ακολουθήσουν την εθνική οδό Ναυπάκτου - Ιτέας, λόγω της φωτιάς στην Αιγιάλεια και των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην νέα και στην παλαιά εθνική οδό, Πατρών - Κορίνθου.



Κλειστές η νέα και η παλαιά εθνική οδός Πατρών – Κορίνθου από το Δρέπανο έως τον Ελαιώνα λόγω της φωτιάς στην Αιγιάλεια

Κλειστά εξακολουθούν να παραμένουν τμήματα της νέας και της παλαιάς εθνικής οδού Πατρών - Κορίνθου, στην Αχαΐα, λόγω της φωτιάς στην περιοχή της Αιγιάλειας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, τόσο η νέα, όσο και η παλαιά εθνική οδός Πατρών - Κορίνθου είναι κλειστές από το ύψος του Δρεπάνου, έως τον Ελαιώνα.

Παράλληλα, η Αστυνομία πραγματοποιεί συνεχείς επιχειρήσεις για την ασφαλή απομάκρυνση οδηγών αυτοκινήτων, που έχουν ακινητοποιηθεί στις παραλιακές περιοχές του Λαμπίρι και των Καμαρών.



Σύμφωνα με τοπικά μέσα, κάτοικοι στο χωριό Κάτω Ζήρια έχουν παρουσιάσει αναπνευστικά προβλήματα και στο σημείο σπεύδουν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ



Εντολή εκκένωσης κατασκήνωσης

Επίσης πριν από λίγο δόθηκε εντολή για εκκένωση της κατασκήνωσης στου Λαμπίρι.

Τα 110 παιδιά επιβιβάζονται σε δύο λεωφορεία και συνοδεία περιπολικών θα μεταφερθούν στην Πάτρα.

Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Ζήρια του δήμου Αιγιαλείας Αχαΐας επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 33 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 4 αεροσκάφη και ελικόπτερα. Επίσης στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συνδράμουν υδροφόρες ΟΤΑ.

Στο μεταξύ, σε ετοιμότητα βρίσκονται σκάφη του Λιμενικού, τα οποία περιπολούν στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λαμπίρι και Καμαρών, ώστε, αν χρειαστεί, να συνδράμουν στην απομάκρυνση πολιτών, ενώ για τον ίδιο λόγο είναι σε ετοιμότητα και ιδιωτικά σκάφη.

Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 3 μποφόρ, με ριπές 6 μποφόρ, κατευθύνοντας τη φωτιά προς το χωριό Ζήρια.





Οδηγοί προσπαθούν να φύγουν από τις παραλίες

Πριν λίγη ώρα επικράτησε συναγερμός στην Παλαιά Εθνική Οδό Πατρών – Κορίνθου από τους λουόμενους που προσπαθούν να απομακρυνθούν με τα αυτοκίνητά τους από τις παραλίες Λαμπίρι και Καμάρες, καθώς και από άλλες παραλίες που γειτνιάζουν με αυτές, λόγω της μεγάλης φωτιάς που μαίνεται στην περιοχή.

Αποτέλεσμα είναι να έχει δημιουργηθεί ατελείωτο μποτιλιάρισμα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα thebest.gr, ακινητοποιημένα είναι και τα οχήματα στην Ν.Ε.Ο Πατρών Αθηνών στο ύψος της φωτιάς. Τα οχήματα κατευθύνονται στην έξοδο 24 από το Δρέπανο και τα Σελιανίτικα.

Κλειστά και τα διόδια για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας.



Σε tweet της η πυροσβεστική αναφέρει: «#Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Ζήρια του δήμου Αιγιαλείας Αχαΐας. Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.».