Συνεχίζεται η επέλαση του καύσωνα στη χώρα μας, με τον υδράργυρο σήμερα να αγγίζει τους 41-41 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά τμήματα και κατά τόπους στη Θεσσαλία και τη Στερεά τους 43 με 44 βαθμούς

Στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Στους 41 βαθμούς η θερμοκρασία στην Αττική.

Τα πιο δύσκολα όμως έρχονται προσεχώς, αφού τη Δευτέρα ο υδράργυρος θα ανέβει στους 43-44 βαθμούς κελσίου, τοπικά και στους 45.

Η ΕΜΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου κάνοντας λόγω για «επικίνδυνο φαινόμενο» που θα φέρει υψηλές θερμοκρασίες με μεγάλη διάρκεια.

Χθες, Παρασκευή, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr ο υδράργυρος έφτασε ή ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου σε 107 σταθμούς, ενώ η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία ήταν 43,3 βαθμοί Κελσίου.

Οι περιοχές όπου καταγράφηκαν οι οκτώ υψηλότερες μέγιστες παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί.



Η πρόγνωση της ΕΜΥ για το Σαββατοκύριακο και τις επόμενες μέρες

ΣΑΒΒΑΤΟ  31-07-2021

Αίθριος και πολύ ζεστός καιρός σε όλη τη χώρα. Λίγες τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τις απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή σε όλη τη χώρα (επίπεδα καύσωνα) και οι μέγιστες τιμές της θα φθάσουν:

α. στη Στερεά και τη Θεσσαλία έως 42 με 44 βαθμούς Κελσίου

β. στην κεντρική Μακεδονία έως 41 με 43 βαθμούς Κελσίου

γ. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, τα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τη νότια Κρήτη και τα Δωδεκάνησα έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Παράλληλα, υψηλές θα παραμείνουν οι θερμοκρασίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τις ελάχιστες τιμές πάνω από τους 26 με 27 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΡΙΑΚΗ 01-08-2021

Αίθριος και πολύ ζεστός καιρός σε όλη τη χώρα. Λίγες τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τις απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά 2 με 4 και στο Αιγαίο 3 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή σε όλη τη χώρα (επίπεδα καύσωνα) και οι μέγιστες τιμές στα ηπειρωτικά θα φθάσουν τους 40 με 43 και κατά τόπους τους 44 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Παράλληλα, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι ιδιαίτερα υψηλές πάνω από 27 με 28 βαθμούς Κελσίου, εντείνοντας το αίσθημα δυσφορίας.

ΔΕΥΤΕΡΑ 02-08-2021

Αίθριος και πολύ ζεστός καιρός σε όλη τη χώρα. Λίγες τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4, στα
ανατολικά βόρειοι βορειοδυτικοί έως 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή σε όλη τη χώρα (επίπεδα καύσωνα) και θα σημειώσει επιπλέον μικρή άνοδο κυρίως στα ηπειρωτικά και κατά τόπους στη Θεσσαλία θα ξεπεράσει τους 44 βαθμούς Κελσίου.

ΤΡΙΤΗ 03-08-2021

Αίθριος και πολύ ζεστός καιρός σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα πελάγη
τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή σε όλη τη χώρα (επίπεδα καύσωνα) και θα σημειώσει επιπλέον μικρή άνοδο κυρίως στα ανατολικά.

ΤΕΤΑΡΤΗ 04-08-2021

Γενικά αίθριος και πολύ ζεστός καιρός. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 4 και στα
ανατολικά 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή σε όλη τη χώρα.

Καλλιάνος: Ποιες περιοχές είναι το death valley της Ελλάδας

Τα δυσκολότερα από άποψη θερμοκρασιών θα έρθουν από τη Δευτέρα 2 Αυγούστου, όπου στην Αττική ο υδράργυρος αναμένεται να εκτοξευτεί στους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου, σημειώνει ο Γιάννης Καλλιάνος.

Μάλιστα ο γνωστός μετεωρολόγος παραθέτει τις περιοχές που αποτελούν το death valley της Ελλάδας, εκεί δηλαδή που ο υδράργυρος χτυπάει κόκκινο.

Αυτές οι περιοχές είναι:

Κλειστές πεδιάδες Κεντρικής Μακεδονίας

Θεσσαλικός κάμπος

Πεδινή Φθιώτιδα – Ευρύτερη περιοχή Λαμίας

Νότιο τμήμα Ηπείρου – Πεδινή Άρτα και Πρέβεζα

Δυτική Στερεά (Αιτ/νία) – Πέριξ του Αγρινίου

Κωπαΐδα Βοιωτίας – Ευρύτερη περιοχή Θήβας

Κεντρική Εύβοια – Ευρύτερη περιοχή Χαλκίδας

Πεδιάδα Ηλείας – Ευρύτερη περιοχή Πύργου

Πεδινή Μεσσηνία (βορείως της Καλαμάτας)

Λακωνικός κάμπος – Ευρύτερη περιοχή Σπάρτης

Αργολικός κάμπος – Άργος, Ναύπλιο

Δυτική Αττική

ΒΑ Κορινθία – Ευρύτερη περιοχή Ισθμού Κορίνθου

Ανατολική Ρόδος

Νότια Κρήτη (Μεσσαρά)

Τα μεσημέρια ο αέρας θα είναι καυτός

«Στον ήλιο και όχι σε μετεωρολογικό κλωβό, η θερμοκρασία θα αγγίζει τουλάχιστον τους 50°C και επομένως ο αέρας πραγματικά θα καίει» λέει ο Γιάννης Καλλιάνος για τις συνθήκες που θα φέρει ο καύσωνας.

Ολόκληρη η ανάρτηση:

«Ο ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΑΥΤΟΣ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
Χωρίς αμφιβολία, ο καύσωνας που διανύουμε εδώ και ήδη 3 ημέρες (ξεκινώντας από τα δυτικά) φαίνεται ότι θα εξελιχθεί σε έναν από τους ισχυρότερους καύσωνες των τελευταίων 40 ετών!

Τόσο οι μέγιστες θερμοκρασίες που θα σημειωθούν, όσο και η διάρκεια του, σίγουρα, τον καθιστούν ακραίο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ξεκίνησε την Τρίτη 27 Ιουλίου (αρχικά επηρεάζοντας με 40-41°C τις δυτικές περιοχές της χώρας) και φαίνεται ότι θα μας απασχολεί έως και τουλάχιστον τις 8 Αυγούστου, πιθανότατα και παραπάνω. Στην καλύτερη περίπτωση λοιπόν, μιλάμε για έναν πιθανό 12ήμερο καύσωνα ο οποίος θα μείνει λογικά στην ιστορία.

ΤΟ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕΝΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Μπορεί να είναι πολλές οι περιοχές της χώρας που τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκαν θερμοκρασίες άνω των 40°C, όμως τα ακόμη δυσκολότερα θα έρθουν από τη Δευτέρα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από τη Δευτέρα 2 Αυγούστου θα γενικευτούν πια οι ακραίες θερμοκρασίες και τα θερμόμετρα θα αγγίξουν τους 43-44°C στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της πεδινής ηπειρωτικής Ελλάδας. Πιθανότατα να δούμε σε πολύ τοπικό επίπεδο ακόμη και 45-46°C.

ΤΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑ Ο ΑΕΡΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΥΤΟΣ

Όπως θα έχετε παρατηρήσει, όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 34-35°C και βγάλετε το χέρι σας έξω από το παράθυρο ενός κινούμενου αυτοκινήτου, ο αέρας αρχίζει και ζεσταίνει. Και όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία τόσο πιο ζεστός είναι ο αέρας. Στους 40°C ο αέρας είναι πια πολύ ζεστός. Φανταστείτε λοιπόν ποια θα είναι η αίσθηση της ζέστης στο χέρι σας όταν η θερμοκρασία υπό σκιά πλησιάζει τους 43-44°C. Άρα στον ήλιο και όχι σε μετεωρολογικό κλωβό, η θερμοκρασία θα αγγίζει τουλάχιστον τους 50°C και επομένως ο αέρας πραγματικά θα καίει.

Η ΑΤΤΙΚΗ ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕΙ ΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 41°C

Η επόμενη εβδομάδα, αν δεν αλλάξει κάτι, θα είναι ακόμα πιο δύσκολη για τους κατοίκους της Αττικής και φυσικά όχι μόνο. θα σας δώσω ενδεικτικά (με ίσως μια μικρή απόκλιση) τις μέγιστες θερμοκρασίες που θα σημειωθούν στην Αττική τις επόμενες ημέρες :
Παρασκευή : 41-42°C
Σάββατο : 41-42°C
Κυριακή : 40-41°C
Δευτέρα : 43-44°C
Τρίτη : 42-43°C
Τετάρτη : 42-43°C

και ίσως έπεται και συνέχεια με τις τόσο υψηλές θερμοκρασίες…

Ποιες περιοχές είναι το “Death Valley” της Ελλάδας

Οι περιοχές της Ελλάδας όπου συνήθως ο υδράργυρος “χτυπάει κόκκινο” είναι οι ακόλουθες :

Κλειστές πεδιάδες Κεντρικής Μακεδονίας
Θεσσαλικός κάμπος
Πεδινή Φθιώτιδα – Ευρύτερη περιοχή Λαμίας
Νότιο τμήμα Ηπείρου – Πεδινή Άρτα και Πρέβεζα
Δυτική Στερεά (Αιτ/νία) – Πέριξ του Αγρινίου
Κωπαΐδα Βοιωτίας – Ευρύτερη περιοχή Θήβας
Κεντρική Εύβοια – Ευρύτερη περιοχή Χαλκίδας
Πεδιάδα Ηλείας – Ευρύτερη περιοχή Πύργου
Πεδινή Μεσσηνία (βορείως της Καλαμάτας)
Λακωνικός κάμπος – Ευρύτερη περιοχή Σπάρτης
Αργολικός κάμπος – Άργος, Ναύπλιο
Δυτική Αττική
ΒΑ Κορινθία – Ευρύτερη περιοχή Ισθμού Κορίνθου
Ανατολική Ρόδος
Νότια Κρήτη (Μεσσαρά)

Σε αυτές τις περιοχές, πιθανότατα σε αυτόν τον καύσωνα, θα σημειωθούν πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

ΥΓ : Όλες οι παραπάνω θερμοκρασίες αποτελούν εκτιμήσεις με τα υπάρχοντα στοιχεία. Κάποιες φορές είναι πιθανό να υπάρξουν αλλαγές ειδικά όταν αναφερόμαστε μετά την 3η-4η μέρα στις προγνώσεις μας».

Οι οδηγίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.

Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.

Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Επι ποδός ο κρατικός μηχανισμός

Σε έκτακτες ανακοινώσεις για τον τρόπο διαχείρισης του ακραίου κύματος καύσωνα, που σαρώνει τα τελευταία 24ωρα τη χώρα, προχώρησαν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Θεόδωρος Λιβάνιος και ο Νίκος Χαρδαλιάς

Παράλληλα, ο υπουργός προανήγγειλε έκτακτα μέτρα προστασίας των εργαζόμενων ενόψει του ιστορικού καύσωνα, τονίζοντας ότι τα μέτρα θα εξειδικευτούν από το υπουργείο Εργασίας.

«Όλοι μαζί κράτος, τοπική αυτοδιοίκηση, ιδιωτικός τομέας και πολίτες θα συνεργαστούμε για να μπορέσουμε να αποτρέψουμε δυσάρεστες καταστάσεις. Θέλω να τονίσω 4 σημεία στα οποία βασιστεί η ετοιμότητά μας», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης παραθέτοντας τα παραπάνω σημεία.

Πρώτο σημείο: Η αυξημένη ετοιμότητα για την αποτροπή και την πρόληψη των πυρκαγιών. Καλούμε τους πολίτες να αποφύγουν κάθε δυνατή δραστηριότητα η οποία μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. Θέλουμε να είμαστε όλοι εξαιρετικά προσεκτικοί. Απευθύνουμε έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν κάθε δραστηριότητα στην ύπαιθρο η οποία μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο. Η Πολιτική Προστασία, η Πυροσβεστική είναι σε πλήρη ετοιμότητα, σύμφωνα με το πρόγραμμα Ιόλαος για τις πυρκαγιές.

Όπως είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αναφορικά με την πρόληψη των πυρκαγιών στην «μάχη» ρίχνεται και η ΕΛΑΣ η οποία θα κάνει περιπολίες προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν εστίες πυρκαγιάς.

5350668
Δεύτερο σημείο: Αφορά την αδιάληπτη λειτουργία των κρίσιμων δομών. Είναι κρίσιμο να μην υπάρξει πρόβλημα στις βασικές υποδομές οι οποίες στηρίζουν τη λειτουργία και τις δραστηριότητες των πολιτών. Ηλεκτρικό ρεύμα και ύδρευση είναι κρισιμότατοι τομείς για αυτήν την περίοδο. Γι' αυτό το λόγο οι εταιρίες διαχείρισης και τα αρμόδια υπουργεία έχουν φροντίσει ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα ή εάν υπάρξει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Κάνουμε έκκληση για στοχευμένη χρήση του νερού και του ηλεκτρικού. Παρά τις δύσκολες συνθήκες τις πανδημίας το σύστημα υγείας έχει τεθεί σε ετοιμότητα. Παράλληλα και το ΕΚΑΒ και ΕΛ.Α. είναι σε ετοιμότητα άμεσης συνδρομής.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χρυσοχοϊδης απεύθυνε έκκληση να μην χρησιμοποιείται η λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης. «Η ΛΕΑ σώζει ζωές», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Είναι μια μάχη που θα δώσουμε όλοι μαζί με συνεργασία και αλληλεγγύη».

Τρίτο σημείο: Αφορά τις ευπαθείς ομάδες οι οποίες ενδεχομένως να αναζητήσουν στέγη και περίθαλψη σε ειδικούς κλιματιζόμενους χώρους. Για το ζήτημα αυτό θα υπάρξουν ανακοινώσεις από το υπουργείο Εσωτερικών και κατά τόπους από τους δήμους της χώρας.

Τέταρτο σημείο: Τόσο ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας έχουν λάβει όλα τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων για αυτές τις ημέρες λόγω των συνθηκών.

Όπως τονίστηκε έχουν δοθεί οδηγίες στους δήμους της χώρας για τη φιλοξενία σε κλιματιζόμενους χώρους των αστέγων, ενώ έγινε έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν στις άσκοπες μετακινήσεις όσο διαρκέσουν τα φαινόμενα.
5350669

Ακολούθως ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς έκανε λόγο για ένα επικίνδυνο φαινόμενο που θα έχει μεγάλη διάρκεια, υποστηρίζοντας πως δεν αποκλείεται σε τοπικό επίπεδο να σπάσει το φράγμα των 42-43 βαθμών Κελσίου.

«Η κορύφωση του κύματος καύσωνα είναι η Δευτέρα-Τρίτη. Ακολούθως από Τετάρτη το κύμα θα υποχωρήσει, αλλά οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε υψηλό επίπεδα», σημείωσε ο κ. Κολυδάς.

Λιβάνιος: Να αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις

Έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις ενόψει του νέου κύματος καύσωνα απήυθυνε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θοδωρής Λιβάνιος.

Ο κ. Λιβάνιος είπε πως ζητήθηκε μέριμνα από τους δήμους να φιλοξενηθούν οι άστεγοι σε κλιματιζόμενους χώρους. Επίσης, ζητήθηκε η αποκομιδή των απορριμμάτων να γίνεται βραδινές ώρες ενώ έκανε έκκληση στους ιδιοκτήτες κατοικιδίων να τα βγάζουν βόλτα σε ώρα που δεν έχει ζέστη και να αφήνουν και νερό για τα αδέσποτα.