Η κατακόρυφη αύξηση των νοσηλειών, για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά ανεμβολίαστων στις ηλικιακές ομάδες 30-50 ετών, έχουν προκαλέσει τον έντονο προβληματισμό των ειδικών και της κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία έφτασαν τις 153. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 162 ασθενείς (όταν στις αρχές του μήνα ήταν 41), ενώ η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων έχει μειωθεί στα 41 έτη.

Εισαγωγές ανεμβολίαστων

Η συντριπτική πλειοψηφία των εισαγωγών και των διασωληνώσεων αφορούν σε ανεμβολίαστους ασθενείς. Οι ειδικοί μάλιστα σημειώνουν πως οι περιπτώσεις ανθρώπων που νοσηλεύονται με κοροναϊό κι έχουν κάνει το εμβόλιο είναι ελάχιστες.

Άνοδος του ιικού φορτίου

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα 19-25 Ιουλίου, σε σχέση με την περίοδο 12-18 Ιουλίου, παρατηρήθηκε άνοδος του ιικού φορτίου στα λύματα στην Πάτρα (+65%), στα Χανιά (+106%), στην Αλεξανδρούπολη (+141%) και στο Βόλο (+218%).

Οριακές ήταν οι αυξήσεις στην Περιφέρεια Αττικής (+12%), στο Ηράκλειο (+19%) και στη Λάρισα (+25%), ενώ σταθερό παρέμεινε το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη (+5%).