Στις φυλακές αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα ο Πέτρος Φιλιππίδης, ο οποίος χθες κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος για ένα βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού σε βάρος τριών συναδέλφων του.

Εντός της ημέρας αναμένεται να εκδοθεί το φυλακιστήριο με το οποίο θα ορίζεται σε ποιες φυλακές θα κρατηθεί. Είναι πιθανό να οδηγηθεί στις φυλακές Τρίπολης όπου κρατούνται άτομα που κατηγορούνται για σεξουαλικά αδικήματα όπως ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, Δημήτρης Λιγνάδης.

Πότε και πώς μπήκε στο «κάδρο» ο ηθοποιός

Οι πρώτες καταγγελίες σε βάρος του Πέτρου Φιλιππίδη είδαν το «φως» της δημοσιότητας πριν από έξι μήνες όταν η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου και η Λένα Δροσάκη κατέθεσαν καταγγελία σε βάρος του, στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, για αδικήματα που αφορούσαν προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Οι καταγγελίες των τριών ηθοποιών σε βάρος του Πέτρου Φιλιππίδη ωστόσο σε ποινικό επίπεδο είχαν παραγραφεί. Εντούτοις, στη συνέχεια προέκυψαν καταγγελίες σε βάρος του κωμικού πρωταγωνιστή, οι οποίες παρουσίαζαν ποινικό ενδιαφέρον. Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Κώστας Σπυρόπουλος, στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που διενήργησε για το ελληνικό #metoo, ερεύνησε και τις καταγγελίες σε βάρος του Πέτρου Φιλιππίδη. Οι τρεις γυναίκες κατέθεσαν ενώπιον του εισαγγελέα.

Η πρώτη υπόθεση έχει χρόνο τέλεσης το 2008. Το θύμα δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από τον ηθοποιό μέσα στο θέατρο ΗΒΗ όπου είχε πάει για να αναζητήσει δουλειά. Το θέατρο ήταν άδειο. Ο ηθοποιός της επιτέθηκε και τελικά την εξανάγκασε σε πράξεις που στοιχειοθετούν το αδίκημα του βιασμού. «Άρχισε να μου μιλάει άσχημα και μου έκανε χειρονομίες. Του ξέφυγα, έτρεξα στο διάδρομο. Με πρόλαβε, με έπιασε από το λαιμό και μου έκανε ό,τι μου έκανε», ανέφερε μεταξύ άλλων στην κατάθεσή της.

Η δεύτερη γυναίκα δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από τον πρωταγωνιστή του θεάτρου και της τηλεόρασης το 2010 στο καμαρίνι του. Η γυναίκα έχει καταγγείλει πως συναντήθηκαν για επαγγελματικούς λόγους στο θέατρο, εκείνος αποπειράθηκε να την βιάσει και τελικά μετά από πάλη κατάφερε να του ξεφύγει.

Το τρίτο θύμα κατέθεσε ότι το 2014, μετά από επαγγελματική συνάντηση, ο ηθοποιός προσφέρθηκε να τη μεταφέρει με το αυτοκίνητό του, την οδήγησε σε ένα απόμερο σημείο και αποπειράθηκε να τη βιάσει.

Η δίωξη και το υπόμνημά του

Τον περασμένο Απρίλιο, ο κωμικός ηθοποιός κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις με την ιδιότητα του «υπόπτου». Τότε, όπως είχε τη δικονομική δυνατότητα, επέλεξε να μην εμφανιστεί ενώπιον του εισαγγελέα και κατέθεσε υπόμνημα έγγραφων εξηγήσεων δια του πληρεξουσίου δικηγόρου του. Ο Πέτρος Φιλιππίδης, στο πολυσέλιδο υπόμνημα του, ισχυρίστηκε ότι «ουδέποτε άσκησε βία, ψυχολογική και σωματική» κατά τη διάρκεια της «έντονης ερωτικής του ζωής». Στο υπόμνημα του ο γνωστός ηθοποιός επιχείρησε να αντιστρέψει τις καταγγελίες σε βάρος του εμφανίζοντας τις καταγγέλλουσες ως επιθετικές προσωπικότητες, που είτε επέμεναν να συνευρεθούν μαζί του είτε χρησιμοποιούσαν με το χειρότερο τρόπο τη γυναικεία τους φύση προκειμένου να αποσπάσουν ένα ρόλο.

Ωστόσο, ο εισαγγελέας δεν πείστηκε και στη συνέχεια, και συγκεκριμένα στις 12 Μαΐου 2021, η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, άσκησε ποινική δίωξη σε βάρους του Πέτρου Φιλιππίδη, για τρεις κακουργηματικές πράξεις, ένα βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού και η δικογραφία παραπέμφθηκε ενώπιον της 15ης τακτικής ανακρίτριας. Η ανάκριση διήρκησε τρεις μήνες και υπό άκρα μυστικότητα, ο Πέτρος Φιλιππίδης κλήθηκε να απολογηθεί, χθες. Και ενώπιον της ανακρίτριας ο Πέτρος Φιλιππίδης, αρνήθηκε τις κατηγορίες, ωστόσο, δεν έπεισε ούτε τη δικαστική λειτουργό ούτε τον αρμόδιο εισαγγελέα και διατάχθηκε η προφυλάκιση του.