Στη νησιωτική Ελλάδα υπάρχει η ανησυχητική εικόνα του Ρεθύµνου, της Πάρου, της Μυκόνου, της Μήλου, της Θήρας και της Ιθάκης, αλλά υπάρχει επίσης η πολύ ευχάριστη και εµφανώς πιο µεγάλη εικόνα της Καρπάθου, της Θάσου, της Λήµνου, της Κεφαλληνίας, της Σάµου, της Λευκάδας, της Σύρου, της Χίου, των Σποράδων, της Κέας, της Κύθνου, αλλά και της Ικαρίας και της Εύβοιας.

Μπορεί οι Κυκλάδες να εµφανίζουν αρκετές εστίες υψηλής διασποράς της πανδηµίας, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει νησιωτικό σύµπλεγµα της χώρας µας, πλην Σποράδων, το οποίο να µην περιλαµβάνει τουλάχιστον µία εστία υψηλής, αλλά και αυξανόµενης διασποράς του νέου κορονοϊού. Ετσι, στις Κυκλάδες τη διασπορά «οδηγεί» η Μύκονος, στα ∆ωδεκάνησα η Ρόδος, αλλά και µε την Κω να έχει ήδη αρχίσει να κινεί την ανησυχία των ειδικών επιστηµόνων. Στο Βόρειο Αιγαίο την επιδηµία «οδηγεί» η Λέσβος, ενώ στα Ιόνια Νησιά η Ιθάκη.

Οσον αφορά την Κρήτη, η οποία καταγράφει καθηµερινά περισσότερα από... 200 νέα κρούσµατα του νέου κορονoϊού, την επιδηµία «οδηγεί» το Ρέθυµνο, το οποίο µετρά επίσης δεκάδες κρούσµατα της µετάλλαξης ∆έλτα, όπως, άλλωστε, και το Ηράκλειο, µε τα Χανιά να έχουν ήδη αρχίσει να εµφανίζουν ανησυχητική αύξηση της διασποράς του νέου κορονοϊού.

Ακόµα και τα νησιά του Αργοσαρωνικού εµφανίζουν επίσης την τελευταία εβδοµάδα µια ανησυχητική αύξηση των καταγεγραµµένων ηµερήσιων κρουσµάτων...

Σύµφωνα µε τα σχετικά επιδηµιολογικά στοιχεία του Εθνικού Οργανισµού ∆ηµόσιας Υγείας (ΕΟ∆Υ) για την εβδοµάδα από τις 12 έως τις 18 Ιουλίου, ο δείκτης θετικότητας είχε εκτοξευθεί στο 4,85% για το Ρέθυµνο, στο 4,31% για την Πάρο, η οποία µετρά και κρούσµατα της µετάλλαξης ∆έλτα, και στο 4,06% για τη Μύκονο. Λίγο πιο πίσω ακολουθούν η Μήλος, µε δείκτη θετικότητας ίσο µε 2,47%, η Θήρα µε 2,23% και η Ιθάκη µε 2,15%.

Στην άλλη όψη της επιδηµιολογικής εικόνας, η Κάρπαθος εµφανίζεται ως το απόλυτο COVID free νησί, µε δείκτη θετικότητας ακριβώς στο... 0,00%, ενώ ως COVID free νησί θα µπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει και τη Θάσο, η οποία κατέγραψε την ίδια εβδοµάδα δείκτη θετικότητας ίσο µε 0,04%, χωρίς να υστερεί ούτε η Λήµνος, µε δείκτη ίσο µε 0,14%, ούτε η Σάµος µε 0,17%. Πολύ καλή εµφανίζεται επίσης επιδηµιολογικά η κατάσταση στη Λευκάδα µε δείκτη θετικότητας ίσο µε 0,29%, την Κέα και την Κύθνο µε 0,37%, την Κεφαλληνία µε 0,38%, τη Σύρο µε 0,40%, τη Χίο µε 0,46%, αλλά και την Ικαρία µε 0,66%, τις Σποράδες µε 0,76% και την Εύβοια µε 0,77%.

Χαρακτηριστικό είναι ότι µεταξύ της 13ης και της 20ής Ιουλίου διπλασιάστηκαν τα νησιά της χώρας µας που εµφανίζουν διψήφιο µέσο όρο ηµερήσιων κρουσµάτων επταηµέρου, µε τη Μύκονο να φιγουράρει και εδώ στην κορυφή, µε µέσο όρο επταηµέρου τα 33,85 νέα κρούσµατα για την 20ή Ιουλίου, έναντι 30,43 νέων κρουσµάτων τη 13η Ιουλίου. Οµως, τη µεγαλύτερη αύξηση του µέσου όρου κρουσµάτων επταηµέρου σηµειώνει η Ρόδος, µε 28,71 την 20ή Ιουλίου, έναντι 11,86 για τη 13η Ιουλίου. Ακολουθεί η µεγάλη αύξηση της διασποράς στην Πάρο, µε 22,85 κρούσµατα για την 20ή Ιουλίου, έναντι 8,29 για τη 13η Ιουλίου, ενώ το νησί µετρά και κρούσµατα της µετάλλαξης ∆έλτα.

Μεγάλη εµφανίζεται επίσης η αύξηση της διασποράς της πανδηµίας στην Κάλυµνο, όπου σχεδόν τετραπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια της εβδοµάδας 13-20 Ιουλίου, αλλά και στην Κω, την Κέρκυρα και τη Θήρα, ενώ η παραµονή της ηµερήσιας διασποράς σε επίπεδα άνω των 200 κρουσµάτων, σταθερά, για την Κρήτη έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των ειδικών επιστηµόνων, αλλά και της ίδιας της κυβέρνησης, ιδίως για τις περιφερειακές ενότητες Ρεθύµνου και Ηρακλείου.