«Μάνα καίγεται ο τόπος, έχουμε νεκρούς και δεν ανακοινώνουν τίποτα».

Η καταγεγραμμένη αυτή συνομιλία, όπως και τόσες ανάλογες άλλες μεταξύ θυμάτων και οικείων προσώπων τους, είδε το φως της δημοσιότητας όταν προχώρησε η δικαστική διαδικασία. Γιατί η επί του πεδίου επιχείρηση δεν προχώρησε ποτέ και εκ του αποτελέσματος χαρακτηρίστηκε εγκληματικά ανεπαρκής.

Το απόγευμα λοιπόν της 23ης Ιουλίου 2018, η πύρινη λαίλαπα που κατέβηκε αστραπιαία από την απροστάτευτη Πεντέλη, «καβάλησε» τη Μαραθώνας παραδίδοντας στο χάος το Μάτι. Το νεότερο θύμα ήταν μόλις 6 μηνών και το γηραιότερο 93 ετών.

Συνολικά, 102 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί ή πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από τη θάλασσα ή πέθαναν μέρες αργότερα στα νοσοκομεία.

Πριν τις 7 το απόγευμα, η φωτιά είχε ήδη φτάσει στις παραλίες. Οι εικόνες με τους ανθρώπους που στέκονται στην Αργυρά Ακτή στο Μάτι έκαναν τον γύρο του κόσμου. Άλλοι είχαν βουτήξει, άλλοι κάθονται απ' έξω, κρατώντας την αναπνοή τους, με τα πρόσωπά τους να έχουν μουντζουρωθεί από τις στάχτες, ανήμποροι να αντιδράσουν σε αυτό το πρωτοφανές φαινόμενο. Τα αποκαΐδια τραυματίζουν σοβαρά πολλούς που μεταφέρονται με εγκαύματα στα νοσοκομεία.
ματι-2
Η μεγαλύτερη τραγωδία γράφτηκε μέσα σε ένα οικόπεδο στην οδό Δημοκρατίας, εκεί που βρέθηκαν 26 απανθρακωμένοι άνθρωποι, οι περισσότεροι από αυτούς σφιχταγκαλιασμένοι.

Αναζητούσαν μία πρόσβαση προς τη θάλασσα, μία πόρτα, ωστόσο μέσα στον πανικό και τους καπνούς αυτό ήταν ιδιαίτερα δύσκολο. Τα στενά περάσματα, οι καπνοί, δέντρα στη μέση των περασμάτων και η πίεση εκείνης της στιγμής, είναι κάποιοι από τους λόγους που συνετέλεσαν στην εξέλιξη αυτού του δράματος.
Ο Γολγοθάς των συγγενών των θυμάτων συνεχίστηκε και τις επόμενες μέρες με την ταυτοποίηση των σορών. Λόγω αλλοίωσης των χαρακτηριστικών τους, πέρασαν αρκετές μέρες μέχρι να ταυτοποιήσουν όλοι οι συγγενείς τους αγαπημένους τους.
4514163

Η σύσκεψη με Τσίπρα

Στην πρώτη σύσκεψη, εκείνη τη νύχτα, υπό τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δόθηκε προς στιγμήν η πληροφόρηση ότι δεν υπήρχαν θύματα, ενώ, αργότερα, ο ίδιος χαρακτήρισε «ατυχές συμβάν» τους 102 νεκρούς.

Μεταγενέστερα, τον Μάρτιο του 2021, ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής, Σωτ. Τερζούδης, στην απολογία του ενώπιον του ανακριτή κατέθεσε ότι η Υπηρεσία του γνώριζε την ύπαρξη νεκρών πριν τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό.

«Την ενημέρωση στον πρωθυπουργό την έκανε ο Ματθαιόπουλος (σ.σ. τότε υπαρχηγός), ο οποίος κατά τον χρόνο της σύσκεψης με τον κ. Τσίπρα έλαβε τον λόγο αυθαίρετα, παρακάμπτοντας τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής, δηλαδή εμένα. Απορία μου προκάλεσε το γεγονός ότι αν και είχε ολοκληρωθεί η καταστροφή από την πυρκαγιά στο Μάτι, ο κ. Ματθαιόπουλος ξεκίνησε την ενημέρωση του πρωθυπουργού στη σύσκεψη από άλλες πυρκαγιές, οι οποίες δεν είχαν ούτε ανθρώπινα θύματα ούτε παρόμοιες καταστροφές», ανέφερε ο κ. Τερζούδης.
4515002

Πρόσφατη παρέμβαση

Μόλις ανέλαβε την πρωθυπουργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την περιοχή και το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να απομακρυνθούν από εκεί τόνοι καμένης ξυλείας που είχαν εγκαταλειφθεί επί θητείας ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και αποτελούσαν δυνητική εστία νέας πυρκαγιάς.

Πρόσφατα, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ν. Ταγαράς, ανακοίνωσε την κατά προτεραιότητα πολεοδόμηση της περιοχής Σκουφέικα στο Μάτι, όπου θα στεγαστούν οι πυρόπληκτοι.

Το σχέδιο προβλέπει την επιλογή έκτασης 17,5 στρεμμάτων για την αποκατάσταση των κατοίκων. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει συντελεστή δόμησης 0,5 και στόχος είναι να κατασκευαστούν 100 σπίτια των 80 τ.μ. έκαστο.

Μέχρι τον Οκτώβριο εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το Τοπικό Ρυμοτομικό Σχέδιο ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσει η έκδοση των οικοδομικών αδειών.
4514027