Πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας από τον, Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Στην ενημέρωση έγιναν γνωστά τα νεότερα από το μέτωπο της πανδημίας.

Παπαευαγγέλου: Με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθούμε σε αύξηση των νοσηλειών

Η Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε αρχικά στην ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα, τους θανάτους και τους διασωληνωμένους σήμερα. «Την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκαν τα κρούσματα παγκοσμίως κατά 11%, ενώ στην Ευρώπη κατά 28%. Μία σειρά από ευρωπαϊκές χώρες παρουσιάζουν επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας», ανέφερε.

Έκανε ακόμα αναφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ιαπωνία, που γίνονται εν μέσω αύξησης κρουσμάτων, σημειώνοντας ότι αναμένεται να φανεί εάν τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα αποδώσουν. «Στη χώρα μας παρατηρείται μία ύφεση της επιδημικής αύξησης την τελευταία εβδομάδα. Η νυχτερινή διασκέδαση αποτελεί τη σημαντικότερη αιτία διασποράς όπως φαίνεται από τα στοιχεία. Σήμερα, οι μετρήσεις των λυμάτων δείχνουν σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες περιοχές» σημείωσε. Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι σήμερα τα 26 έτη, ενώ έχει αυξηθεί το ποσοστό των κρουσμάτων στις ηλικίες άνω των 40 ετών, ανέφερε.

«Συναγερμός» για τη Δέλτα

«Αυτό που χαρακτηρίζει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας την τελευταία εβδομάδα είναι η μετακίνηση των κρουσμάτων από τους νέους 15 έως 25 ετών σε ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας», συνέχισε. «Η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας συνέπεσε χρονικά με τις μετακινήσεις των νέων, αλλά και την χαλάρωση των μέτρων προστασίας λόγω διακοπών. Η μετάλλαξη Δέλτα είναι 44 φορές πιο μεταδοτική από την βρετανική» που επικρατούσε μέχρι πρότινος στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με την καθηγήτρια.

Με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθούμε σε αύξηση των νοσηλειών και επιβάρυνση του ΕΣΥ, ανέφερε ενώ επεσήμανε ότι αυτήν τη στιγμή η αυξημένη ροή ασθενών δεν συνοδεύεται από αύξηση των διασωληνωμένων. «Δεν υπάρχει δικαιολογία για αναβολή του εμβολιασμού από Σεπτέμβρη για τους ενηλίκους. Μόνο έτσι θα αποφύγουμε νέα πίεση στους ΕΣΥ», υπογράμμισε.

Η ίδια τόνισε ότι ένας στους τρεις από την ομάδα των 40 έως 60 ετών κινδυνεύει να νοσήσει. Το 99% των διασωληνωμένων αφορά είτε ανεμβολίαστους είτε μερικώς εμβολιασμένους. Η μετάλλαξη Δέλτα συνέπεσε στη χώρα μας με την κινητικότητα των νέων και την επαναλειτουργία της διασκέδασης.

Η επιτροπή συστήνει όλοι οι ανεμβολίαστοι νέοι που επιστρέφουν από διακοπές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τουλάχιστον για μια εβδομάδα, να μην εφησυχάζουν από αρνητικό self test, να χρησιμοποιούν τη μάσκα τους.

Χαρδαλιάς: Επαναξιολογούνται τα πρόσθετα μέτρα στη Μύκονο

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος επίσης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την μετάλλαξη Δέλτα. Αναφορικά με τα μέτρα στη Μύκονο, τόνισε πως τα δεδομένα δείχνουν μικρή τάση μείωσης, αλλά η κατάσταση ακόμη είναι κρίσιμη. Νέες συρροές, είπε πως δεν υπάρχουν κι έτσι φαίνεται πως το μίνι lockdown έφερε αποτέλεσμα. Τα μέτρα ισχύουν ως τη Δευτέρα και θα ανακοινωθεί αν θα παραταθούν ή όχι.

Σε συνέχεια της τοποθέτησής του, απάντησε και στην κριτική που ακούστηκε για τα μέτρα στην Μύκονο, λέγοντας πως αν τα μέτρα δεν είχαν παρθεί, τότε όλοι όσοι ασκούν σήμερα κριτική, θα έκαναν το ίδιο, κατηγορώντας όμως την κυβέρνηση για το ότι δεν θα είχε πάρει τα μέτρα.

Στην συνέχεια ανακοίνωσε κι επίσημα πως πλέον οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον τουρισμό και την εστίαση θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλλονται σε δύο τεστ κορονοϊού την εβδομάδα.

Δείτε το βίντεο της ενημέρωσης