Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται εκ νέου το ΕΣΥ, καθώς η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού έχει αρχίσει να μεταφράζεται σε αύξηση των εισαγωγών νέων ασθενών στα νοσοκομεία, καθιστώντας αναγκαία σημερινή σύσκεψη στο ΕΚΑΒ, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

Η μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών καταγράφεται στα νοσοκομεία της Αττικής, ωστόσο, προβληματισμός υπάρχει και για άλλες περιοχές, όπως τα νησιά.

Ειδικότερα, στο τέλος Ιουνίου οι νοσηλευόμενοι με λοίμωξη Covid-19 ήταν 757, από τους οποίους οι 457 βρίσκονταν σε απλές κλίνες, ενώ οι ημερήσιες εισαγωγές δεν ξεπερνούσαν τις 40.

Χθες, ο απολογισμός των νοσηλευομένων ήταν 977, από τους οποίους οι 701 βρίσκονταν σε απλές κλίνες και οι εισαγωγές έφθασαν τις 166, κάνοντας αντιληπτή την κρισιμότητα της κατάστασης στο ΕΣΥ.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, η αύξηση των ασθενών στις απλές κλίνες Covid μέσα στο διάστημα αυτό, από 28 Ιουνίου έως και 20 Ιουλίου είναι περίπου στο 53%. Ενώ οι εισαγωγές νέων ασθενών με λοίμωξη Covid έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί: από τις 35 εισαγωγές που καταγράφηκαν στις 28 Ιουνίου ο αριθμός τους εκτινάχθηκε χθες στις 166.

Σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους επικεφαλής ΥΠΕ και ΕΚΑΒ

Στο πλαίσιο αυτό σήμερα έχει προγραμματιστεί, έπειτα από περίπου δύο μήνες, σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου διαχείρισης της πανδημίας του κοροναϊού, στο Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, παρουσία και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, κ. Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, κ. Νίκος Παπαευσταθίου, ο Διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), κ. Παναγιώτης Στάθης και ο Διοικητής της 2ης ΥΠΕ κ. Χρήστος Ροιλός.

Επίσης, στη διαδικτυακή σύσκεψη θα βρίσκονται ο Διοικητής της 3ης ΥΠΕ, κ. Παναγιώτης Μπογιατζίδης, ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ, κ. Δημήτρης Τσαλικάκης, η Υπεύθυνη του ΚΕ.Π.Υ Βορείου Ελλάδας, κυρία Τζίνα Λεπτοκαρίδου καθώς και η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ, κυρία Ελένη Μπορμπουδάκη.

Στο πλαίσιο της σημερινής σύσκεψης θεωρείται βέβαιον ότι θα ζητηθεί από τους διοικητές των ΥΠΕ της Αττικής να προχωρήσουν για μια ακόμη φορά στη δέσμευση κλινών από κλινικές νοσοκομείων για τις ανάγκες νοσηλείας ασθενών με λοίμωξη Covid ανάλογα με τη διαθεσιμότητά τους.

Τα νοσοκομεία πρώτης γραμμής όπως ο Ευαγγελισμός και το Σωτηρία, το Ιπποκράτειο και το «Γ.Γεννηματάς», το Σισμανόγλειο, αναμένεται να κληθούν να παραχωρήσουν κλίνες για τις ανάγκες της επιδημίας σταδιακά ως το τέλος Ιουλίου ώστε αυτές να είναι διαθέσιμες τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, εφόσον χρειαστεί.

Ανάλογες κινήσεις για την σταδιακή παραχώρηση των διαθέσιμων κλινών Covid-19 θα γίνονται σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό σε κάθε περιοχή που εμφανίζει έξαρση κρουσμάτων, με την Κρήτη να αποτελεί την αμέσως επόμενη περιοχή.