Με καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις, πλημμύρες, αλλά και χιλιάδες κεραυνούς εξελίσσεται στη χώρα μας το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης», το οποίο προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες σε Γερμανία και Βέλγιο.

Το μετεωρολογικό φαινόμενο έκανε αισθητή την παρουσία του στη Βόρεια Ελλάδα με δυνατούς ανέμους, ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι. Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι το απόγευμα της Κυριακής το σύστημα ανίχνευσης ηλεκτρικών εκκενώσεων ZEUS είχε καταγράψει περίπου 5.000 κεραυνούς στη χώρα.

Σύμφωνα με το μετεωρολόγο και διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστα Λαγουβάρδο, τα ακραία φαινόμενα θα ταλαιπωρήσουν τη χώρα μέχρι και την Τετάρτη. «Ένα τμήμα, από ό,τι φαίνεται, θα επηρεάσει και τη χώρα μας, με αστάθεια από την Κυριακή μέχρι και την Τετάρτη», είπε ο Κώστας Λαγουβάρδος. Επιπλέον εξήγησε ότι θα υπάρξει «ένα μοτίβο καιρού όπου δεν θα έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, αλλά αστάθεια. Δηλαδή, βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές την επόμενη εβδομάδα, κυρίως μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, που εν μέρει θα οφείλονται σε αυτή τη γενικευμένη αστάθεια».

Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν 

Σύμφωνα με το μετεωρολόγο του Mega, Γιάννη Καλλιάνο, οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα, η Εύβοια, η Ήπειρος, η ανατολική Μακεδονία και οι βόρειες περιοχές της Αττικής. «Μέχρι και την Τετάρτη οι ψυχρές αέριες μάζες που έρχονται στη χώρα μας και η θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ αυτών και των ζεστών εδαφών και της επιφάνειας της θάλασσας πυροδοτεί καταιγιδοφόρα νέφη τα επονομαζόμενα και κουμουλουνίμπους», είπε ο Γιάννης Καλλιάνος.

Και συνέχισε: «Τα νέφη αυτά με ανοδικά και καθοδικά ισχυρά ρεύματα θα δώσουν εκτεταμένες μπόρες και καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά.

Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι όσο πιο ορεινά και ημιορεινά είμαστε τόσο αυξάνεται η πιθανότητα πλημμυρικών φαινομένων λόγω των καταιγίδων. Όσο πιο κοντά στη θάλασσα είμαστε τόσο αυτές οι πιθανότητες μειώνονται».

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σήμερα αναμένονται τοπικές βροχές και στα ηπειρωτικά κυρίως το μεσημέρι. Το απόγευμα θα παρουσιαστούν σποραδικές καταιγίδες και ο καιρός θα βελτιωθεί σταδιακά. Στην Αττική θα υπάρξουν λίγες νεφώσεις και δεν αποκλείονται μεμονωμένες καταιγίδες στα βόρεια προάστια.

Καταστροφές σε Καρδίτσα και Φλώρινα

Στη Καρδίτσα το ισχυρό μπουρίνι το απόγευμα της περασμένης Κυριακής προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στην πόλη, αλλά και σε αγροτικές καλλιέργειες. Στέγες σπιτιών και αποθηκών αποκολλήθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους και έπεσαν δέντρα στο κέντρο της πόλης του Παλαμά, με αποτέλεσμα τα σπίτια να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Υπολογίζεται ότι καταστράφηκαν περίπου 10.000 στρέμματα, κυρίως καλλιέργειες βαμβακιού, στον Δήμο Παλαμά. Στη Φλώρινα η χαλαζόπτωση διήρκεσε για περισσότερα από 15 λεπτά και το χαλάζι ήταν σε μέγεθος καρυδιού. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, οι παραγωγοί εκφράζουν φόβους για ισχυρό πλήγμα στις καλλιέργειες. Δρόμοι πλημμύρισαν και χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής προκειμένου να καθαρίσουν τα φρεάτια.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time