Συναγερμός έχει σημάνει το τελευταίο διάστημα σε κυβέρνηση και ειδικούς, λόγω της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων, με τις αρχές να προσπαθούν να σβήσουν εστίες υπερμετάδοσης του ιού, για να μην χρειαστεί να ληφθούν νέα οριζόντια περιοριστικά μέτρα, αλλά και να πείσουν όσους πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν άμεσα.

«Καμπανάκι» για τη μετάλλαξη Δέλτα

Αυτό που προκαλεί μεγάλη ανησυχία είναι η εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα», με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει χθες 466 νέα περιστατικά της εν λόγω παραλλαγής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνήθως οι μεταλλάξεις ανακοινώνονται την Πέμπτη, όμως οι αριθμοί ήταν τόσο ανησυχητικοί, που ανάγκασαν τις υγειονομικές αρχές της χώρας να προχωρήσουν σε έκτακτη ενημέρωση για τις μεταλλάξεις, απαντώντας και στις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί για την επιβολή lockdown στη Μύκονο.

Μάλιστα, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι κι άλλοι τουριστικοί προορισμοί κινδυνεύουν να βρεθούν στην ίδια θέση, με το υπουργείο Τουρισμού να ξεκαθαρίζει ότι προτεραιότητα είναι η προφύλαξη της υγείας των πολιτών και των επισκεπτών.

«Μοντέλο» η περίπτωση της Μυκόνου

Το μίνι lockdown στη Μύκονο είναι λοιπόν πολύ πιθανό να αποτελέσει το «μοντέλο» και για άλλους τουριστικούς προορισμούς όπου παρατηρείται υψηλό ιικό φορτίο.

Εξάλλου, βασική θέση της κυβέρνησης είναι πως δεν πρόκειται να υπάρξει ένα καθολικό lockdown στη χώρα, παρά μόνο τοπικές παρεμβάσεις.

Ποια είναι τα επόμενα νησιά

Νησιά που «φλερτάρουν» με lockdown είναι η Πάρος, η Σαντορίνη, η Ίος και η Κρήτη (κυρίως το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο).

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» στην Κρήτη, όπου σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκο Τζανάκη, έχει ήδη επικρατήσει κατά 95%.

Η έκρηξη των κρουσμάτων στο νησί έχει φέρει αύξηση στις νοσηλείες, οι οποίες έχουν τετραπλασιαστεί, ενώ αυξάνονται και σε νοσοκομεία των Αθηνών.

Ποια μέτρα εξετάζονται

Στη Μύκονο, υπενθυμίζεται πως έχει απαγορευθεί η μουσική όλο το 24ωρο παντού και η κυκλοφορία από τη 01:00 έως τις 06:00.

Τα μέτρα που εξετάζονται είναι:

• Απαγόρευση λειτουργίας εστίασης 00:00 – 07:00
Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης
• Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 9
• Απαγόρευση μουσικής όλο το 24ωρο
• Απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα
Μέγιστος αριθμός ατόμων στα τραπέζια: 4 άτομα – για συγγενείς α’ βαθμού 6 άτομα.