«Είναι εφικτό να ξεπεράσουν τις 5 χιλιάδες τα κρούσματα ημερησίως τον Αύγουστο, ειδικά μάλιστα αν δεν προχωρήσουμε γρήγορα σε υψηλούς αριθμούς εμβολιασμών και αν δεν πάρουμε μέτρα για να σπάσουμε τα δίκτυα μετάδοσης από ανθρώπους ασυμπτωματικούς προς συμπτωματικούς», δήλωσε Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο», ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα self test συχνά με μαζικότητα όπως κάναμε τον Απρίλιο και ο Μάιο και καταφέραμε να αναχαιτίσουμε το 3ο κύμα έτσι πρέπει να κάνουμε και τώρα για να μην φουσκώσει το 4ο κύμα αλλά ταυτόχρονα δεν μπορούμε να στηριχτούμε μόνο στα self test θα πρέπει ο ΕΟΔΥ να κάνει πιο πολλά τεστ με πιο στοχευμένο τρόπο, στις περιοχές μάλιστα του τουριστικού ενδιαφέροντος όπου φαίνεται από τα δεδομένα και από τα μοντέλα μας να έχουμε έντονη αυξητική τροχιά πριν ακόμα να αυξηθούν πολύ ο απόλυτος αριθμός κρουσμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης.

«Αν καταφέρουμε να κάνουμε ενδελεχείς ελέγχους και βάλουμε την έννοια των στοχευμένων τεστ στην καθημερινότητά μας μπορούμε να αποφύγουμε μέτρα τύπου Μυκόνου αλλά αυτό για να γίνει πρέπει να το κάνει κανείς όταν αρχίζει να έχει αυξητική τροχιά μια περιοχή και όχι όταν αναπτυχτεί η πανδημία επειδή πια έχεις έξαρση», υπογράμμισε ο καθηγητής.

«Αυτό που έγινε στη Μύκονο ήταν σχεδόν υποχρεωτικό να γίνει εννοώ ότι έπρεπε κάπως να σταματήσει αυτό το κύμα που φούσκωνε και το οποίο είχε ήδη υπερβεί τα όρια της έξαρσης», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Τα τεστ τα χρησιμοποιώ σαν μηχανισμό αναχαίτισης, όχι σαν μηχανισμό επιτήρησης μόνο», δήλωσε επιπρόσθετα.