Στις ταινίες του Χόλιγουντ που γυρίζονται στην Ελλάδα αναφέρεται με άρθρο του το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων «Bloomberg», υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, τα οικονομικά οφέλη για τη χώρα μας.

«Το Χόλιγουντ έρχεται στην Ελλάδα», ξεκινά το άρθρο του το Bloomberg , προσθέτοντας ότι μεγάλα στούντιο δημιουργούν ολοένα και περισσότερες ταινίες με φόντο το διάσημο φυσικό τοπίο της χώρας, ενώ κερδίζουν εκπτώσεις φόρου για να φέρουν έργα όπως το «GO», το σίκουελ του «Knives Out» («Στα μαχαίρια») του Ράιαν Τζόνσον.

Πάνω από 140 παραγωγές από το 2018

Όπως αναφέρει το «Bloomberg», η Ελλάδα έχει δώσει το «πράσινο φως» σε περισσότερες από 140 παραγωγές ταινιών από το 2018, μια επένδυση που «αγγίζει» ακόμη και τα 170 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνιών (EKOME).

Μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων ταινιών το νουάρ θρίλερ «The Enforcer» με πρωταγωνιστή τον Αντόνιο Μπαντέρας, όπου η Θεσσαλονίκη χρησιμεύει ως σκηνικό για πολλές από τις σκηνές που υποτίθεται ότι διαδραματίζονται στο Μαϊάμι.
banderas3

Το πρώτο στούντιο της Ελλάδας

Μάλιστα, η εταιρεία παραγωγής της ταινίας Millennium Media αγόρασε έναν χώρο στη Θεσσαλονίκη για να δημιουργήσει το πρώτο στούντιο της Ελλάδας που θα ανήκει στο Χόλιγουντ, όταν ολοκληρωθεί το επόμενο έτος.

«Η Ελλάδα είναι πολύ ελκυστική ως τοποθεσία και προσφέρει διαφορετικά τοπία που δεν έχουν εκτεθεί υπερβολικά στην κινηματογράφηση», δήλωσε ο πρόεδρος της Millenium, Jeffrey Greenstein σε συνέντευξή του.

«Αν προσθέσεις και την έκπτωση φόρου, η Ελλάδα καθίσταται ακόμη πιο ελκυστική», πρόσθεσε.
banderas1

Πρόγραμμα εκπτώσεων

Όπως αναφέρει το «Bloomberg», βάσει του προγράμματος εκπτώσεων, τα έξοδα που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα μπορούν να αποζημιωθούν στο 40% της αξίας τους. Το σχέδιο μπορεί, επίσης, να χρησιμεύσει ως εγγύηση, επιτρέποντας στους παραγωγούς να το χρησιμοποιήσουν όταν αναζητούν χρηματοδότηση μέσω του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η Ελλάδα προσθέτει μια πρόσθετη φορολογική ελάφρυνση της τάξεως του 30% για επιλέξιμες δαπάνες.

Η χρηματοδότηση των εκπτώσεων είναι εγγυημένη μέσω του ελληνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και μέχρι τώρα ανέρχεται σε 75 εκ. ευρώ για το διάστημα 2018 – 2022. Οι κινηματογραφιστές είναι ενθουσιασμένοι και επιθυμούν να δουν το πρόγραμμα αυτό να επεκτείνεται κι άλλο, αναφέρει το «Bloomberg».

«Έχουμε τουλάχιστον τρεις ταινίες που είναι τέλειες για γυρίσματα στην Ελλάδα και έτοιμες να ξεκινήσουν», δήλωσε ο Greenstein.
banderas2

Περισσότερες από 35.000 θέσεις εργασίας

Την ίδια ώρα, όπως γράφει το Bloomberg, η κυβέρνηση υπολογίζει ότι περισσότερες από 35.000 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν από τις νέες παραγωγές -μια σημαντική τόνωση για μια χώρα που κατέχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη, που ξεπερνά το 15%.

Επιπλέον, οι υποστηρικτές του προγράμματος τονίζουν ότι οι παραγωγές θα έχουν θετικές επιδράσεις και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία αλλά και ο κατασκευαστικός κλάδος.

Και άλλα πρότζεκτς

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, οι παραγωγές αφορούν και άλλα πρότζεκτς εκτός από ταινίες, όπως παραγωγές βιντεοπαιχνιδιών και τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Ενδεικτικά, το πρακτορείο αναφέρει το βιντεοπαιχνίδι «Assassins Creed Odyssey» της Ubisoft Entertainment, που χρησιμοποίησε μια ψηφιακή απεικόνιση της αρχαίας Ελλάδας και γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στη χώρα.

Επίσης, η Ισραηλινή παραγωγή «Τεχεράνη», που γυρίστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, αλλά και η κωμωδία «The Good Place» της NBC Universal.