Ύστερα από την επιβολή τοπικού lockdown στη Μύκονο η κυβέρνηση μελετά τις επόμενες κινήσεις της για τις περιοχές που παρουσιάζουν αύξηση κρουσμάτων ενώ παράλληλα εντοπίζεται η μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας.

Το «νησί των Ανέμων» φαίνεται πως ήταν μονάχα η αρχή εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων κοροναϊού, ενώ όπως όλα δείχνουν σειρά θα πάρουν η Πάρος, η Σαντορίνη, η Ίος αλλά και μεγάλες περιοχές με έντονη τουριστική δράση της Κρήτης, όπως το Ηράκλειο.

Σε πολλά απ’ τα παραπάνω νησιά μάλιστα οι κλίνες καραντίνας έχουν εξαντληθεί και πλέον ο φόβος για πίεση του -ήδη εξαντλημένου και βεβαρημένου- συστήματος υγείας είναι εμφανής.

Γι’ αυτό και πέφτει στο τραπέζι το «χαρτί» των τοπικών lockdown, όπως έγινε στη Μύκονο, όπου απαγορεύεται η μουσική όλο το 24ωρο παντού και η κυκλοφορία από τη 01:00 έως τις 06:00.

Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Μέτρα όπως αυτά που ξέρουμε και συνοδεύουν τα lockdown αλλά και μέτρα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στην εστίαση και τον τουρισμό συζητούνται έντονα.
 
Σε Μύκονο, Σαντορίνη, Ίο, Πάρο, Ρέθυμνο και Ηράκλειο οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο δυο φορές την εβδομάδα: μια φορά με τη μέθοδο του self test και μια με αυτή του rapid.

Εξετάζεται λοιπόν το ενδεχόμενο οι εργαζόμενοι σε εστίαση και τουρισμό που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κοροναϊού να υποχρεωθούν σε ένα επιπλέον τεστ, να κάνουν τρία την εβδομάδα ή ανά 10 μέρες δηλαδή.
Επίσης, εξετάζεται και το σενάριο οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι να μεταφέρονται σε άλλα πόστα στην ίδια επιχείρηση, ώστε να μην έχουν επαφή με τους πελάτες.

Έρχονται τοπικά lockdown

Η Μύκονος έδειξε τον «δρόμο» αλλά πάνω σ’ αυτόν αναμένεται να «βαδίσουν» κι άλλα μέρη της χώρας μας με το lockdown να μοιάζει η πλέον αποτελεσματική λύση για την αποφυγή της έξαρσης των κρουσμάτων.
Στη Μύκονο, έως τις 26 Ιουλίου, απαγορεύεται η μουσική παντού και η κυκλοφορία από τη 01:00 τα ξημερώματα έως τις 06:00 το πρωί. Τα μέτρα που εξετάζονται δεν είναι μόνο αυτά όμως.
Στις περιοχές που τα κρούσματα έχουν αυξηθεί ανησυχητικά τις τελευταίες μέρες «έρχονται» περιοριστικά μέτρα, που μπορεί να περιλαμβάνουν από κατεβασμένα ρολά στην εστίαση από τα μεσάνυχτα έως απαγόρευση κυκλοφορίας.

Τα μέτρα που εξετάζονται

  • Απαγόρευση λειτουργίας εστίασης 00:00 – 07:00
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης
  • Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 9
  • Απαγόρευση μουσικής όλο το 24ωρο
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα
  • Μέγιστος αριθμός ατόμων: 4 άτομα – για συγγενείς α’ βαθμού 6 άτομα.