Αυτή την εβδομάδα αναμένεται στη Βουλή η ρύθμιση αναφορικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, αρχής γενομένης από τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και τις δομές υγείας.

Όσον αφορά τους επόμενους κλάδους, στους οποίους μπορεί να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ανέφερε χθες ότι αναμένεται να ληφθεί απόφαση για τους εκπαιδευτικούς και τους δημοσίους υπαλλήλους που βρίσκονται σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής.

Ειδικά για τους εκπαιδευτικούς, ανέφερε πως θα επανεκτιμηθεί το θέμα τις επόμενες εβδομάδες, καθώς βούληση της κυβέρνησης είναι να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια με δια ζώσης παρουσία από τον Σεπτέμβριο, ωστόσο δεν έχει ληφθεί ακόμα σχετική απόφαση.

Ποιο θα είναι όμως το πλαίσιο για όσους επιλέξουν να μην εμβολιαστούν εν όψει των επερχόμενων ρυθμίσεων;
Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΕΡΤ», θα αποσυνδέονται οι απολύσεις από την αναστολή εργασίας για όσους αρνηθούν να εμβολιαστούν, η άδεια άνευ αποδοχών δεν θα έχει ανώτατο χρονικό όριο, ενώ στο Δημόσιο η άρνηση εμβολιασμού δεν θα επιφέρει παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο.

Mε τη νομοθετική ρύθμιση για την υποχρεωτικότητα, αναμένονται και διατάξεις που θα προβλέπουν τη δυνατότητα προσλήψεων ορισμένου χρόνου, για την αντικατάσταση όσων βγαίνουν σε άδεια άνευ αποδοχών.

Στο «μικροσκόπιο» εστίαση και τουρισμός

Εν τω μεταξύ, η έξαρση της πανδημίας στα νησιά και η περίπτωση της Μυκόνου, όπου εφαρμόστηκε το μίνι lockdown, έχουν φέρει στη συζήτηση και νέα μέτρα, με τον κλοιό γύρω από τους εργαζόμενους σε τουρισμό και εστίαση να σφίγγει.

Το γεγονός ότι οι κλειστοί χώροι εστίασης αλλά και οι κλειστοί και ανοιχτοί χώρο νυχτερινής διασκέδασης λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους, κάνει επιτακτικό το ερώτημα τι θα γίνει με τους εργαζόμενους σε αυτούς τους κλάδους.

Οι επιχειρήσεις έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν από τους εργαζόμενους που απασχολούν να τους δηλώσουν εάν είναι εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι, καθώς υπάρχει και το σήμα που θα πιστοποιούνται οι επιχειρήσεις στις οποίες όλο το προσωπικό που εργάζεται έχει εμβολιαστεί.

Αυξάνεται η πίεση για τους ανεμβολίαστους

Η μεγάλη διασπορά του κοροναϊού στους τουριστικούς προορισμούς, όπου λήφθηκαν επιπλέον περιοριστικά μέτρα πιέζει ακόμα παραπάνω τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Η πίεση μάλιστα είναι και οικονομική, καθώς στις έξι ιδιαίτερα επιβαρυμένες περιοχές (Μύκονος, Πάρος, Ίος, Σαντορίνη, Ρέθυμνο, Ηράκλειο), οι εργαζόμενοι σε εστίαση, τουρισμό και ακτοπλοΐα θα πρέπει να κάνουν self test και rapid test κάθε εβδομάδα, με δικά τους έξοδα.

Αυτό σημαίνει τουλάχιστον 25 ευρώ για κάθε εργαζόμενο την εβδομάδα και 100 ευρώ τον μήνα, που είναι ένα σημαντικό κόστος για κάποιον που εργάζεται στην εστίαση ή στον τουρισμό.

Μάλιστα, η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του «MEGA», εξετάζει περαιτέρω μέτρα για τουριστικούς περιορισμούς με μεγάλη διασπορά, μεταξύ των οποίων είναι και ένα τρίτο τεστ την εβδομάδα ή κάθε δέκα ημέρες, που σε περίπτωση που εφαρμοστεί θα ανεβάσει και άλλο το κόστος για να εργάζεται κάποιος ανεμβολίαστος.

Προβλέπονται απολύσεις;

Την ίδια στιγμή αυξάνεται η ανησυχία για το κατά πόσο η επιλογή του μη εμβολιασμού θα ανοίξει παράθυρο για απολύσεις. Αν και ο εμβολιασμός για αυτήν την επαγγελματική κατηγορία δεν είναι υποχρεωτικός, δεν σημαίνει ότι απολύσεις δεν θα γίνουν.

Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, που ανέφερε πως μία επιχείρηση δεν μπορεί να επικαλεστεί το εμβόλιο για να απολύσει κάποιον αλλά έχει δυνατότητα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία να απολύσει κάποιον εργαζόμενο για σπουδαίο λόγο χωρίς αποζημίωση.

Αναφορικά με το αν θα υπάρξει υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στην εστίαση, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε σε δύο πεδία, το ηθικό και το νομικοπολιτικό.

«Αν ένας επιχειρηματίας κάνει την επιχείρησή του για αμιγώς εμβολιασμένους, και 1-2 εργαζόμενοι είναι ανεμβολίαστοι, θα θέλει να βάλει το σηματάκι ότι είναι όλοι εμβολιασμένοι στο μαγαζί και δεν θα μπορεί. Από αυτό το σηματάκι θα εξαρτάται η επιλογή των πελατών αν θα μπουν ή όχι. Η επιλογή αυτών των εργαζομένων θα κοστίζει χρήματα και θέσεις εργασίας στην επιχείρηση» σημείωσε.

«Είναι εξαιρετικά ανήθικο, κάποιος κοιτώντας τον εαυτούλη του να αδιαφορεί για όλους τους άλλους. Βαθιά εγωιστική και ανήθικη πράξη» πρόσθεσε. Σύμφωνα με την τοποθέτηση του υπουργού Ανάπτυξης, αν και δεν προβλέπεται νομικά λόγος για να απολυθεί κάποιος ανεμβολίαστος, στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων κάτι τέτοιο θα μπορεί να παρακαμφθεί και να υπάρξει το ίδιο αποτέλεσμα.