Τo φαρμακευτικό σκεύασμα Scaball, σε δισκία των 3 mg, προωθούν παραχριστιανικές οργανώσεις σαν θαυματουργό αντίδοτο στον COVID-19. Με στόχο να αποτρέψουν τον εμβολιασμό, διαδίδουν το τελευταίο διάστημα την εξής θεωρία συνωμοσίας: Ότι το Scaball -δηλαδή η ουσία ιβερμεκτίνη- είναι το μυστικό όπλο κατά του κοροναϊού. Το οποίο, μάλιστα, τυγχάνει της εκτίμησης του Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά προσκρούει στην αντίθεση της πολιτικής ηγεσίας. Οπότε κι εκείνος -δηλαδή ο κ. Τσιόδρας- υποτίθεται ότι διαθέτει κρυφά «σε δικούς του ανθρώπους» την ιβερμεκτίνη.

Τα μηνύματα που κυκλοφορούν υπέρ του λυτρωτικού αντιπαρασιτικού, το οποίο μας... στερεί η κυβέρνηση, αναφέρουν: «Ο κ. Τσιόδρας μοιράζει το φάρμακο για τον κορωνοϊό σε δικούς του ανθρώπους. Έχω συνάδελφο πολύτεκνο που είναι κουμπάρος του και τους το έδωσε. Και στο μηχανικό που του έφτιαξε το σπίτι το ίδιο του έδωσε και όλοι το ξεπέρασαν πολύ γρήγορα. Από τότε που το μάθαμε το έχουν πάρει 2 άτομα κοντινά μας και σε δύο μέρες είχαν συνέλθει τις επόμενες ώρες. Σύμφωνα με τις έρευνες μπορεί να συνεφέρει και διασωληνωμένους. Μάθαμε ότι ο Τσιόδρας ζήτησε να μπει στο ιατρικό πρωτόκολλο αντιμετώπισης του ιού αλλά η πολιτική εξουσία δεν το δέχτηκε. Αν χρειαστεί σε κάποιον η δραστική ουσία λέγεται “ιβερμεκτίνη” (ivermectin) και στα φαρμακεία το ζητάμε “Scaball”. Μπορεί να χρειαστεί να το ψάξει κάποιος σε περισσότερο από ένα φαρμακεία. Έχουμε μαζέψει και τις έρευνες που έχουν κάνει με αυτό σχετικά με τον κορωνοϊό. Μπορεί αυτά να είναι χρήσιμα σε κάποιον».

* Τα fake news περί των ιδιοτήτων της ιβερμεκτίνης δεν είναι καινούργια. Διαδίδονται εδώ και μήνες, γεγονός που προκάλεσε τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς να εκδώσουν εξειδικευμένα ανακοινωθέντα, με προειδοποιήσεις και διευκρινίσεις. Ενδεικτικά, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξηγεί γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείται η ιβερμεκτίνη για τη θεραπεία ή την πρόληψη του COVID-19. Στις ΗΠΑ, μάλιστα, το κοινό είχε στραφεί όχι απλώς στο Scaball, αλλά σε σκευάσματα ιβερμεκτίνης για μεγάλα ζώα, όπως τα άλογα. Στoν FDA έχουν φτάσει πολλές αναφορές για ασθενείς οι οποίοι χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα και κατέληξαν στο νοσοκομείο αφότου πήραν από μόνοι τους ιβερμεκτίνη για άλογα. Ακόμη και σε εγκεκριμένες δόσεις, η ιβερμεκτίνη μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα, όπως τα αντιθρομβωτικά. Η δε υπερβολική δόση ιβερμεκτίνης μπορεί να προκαλέσει ναυτία, έμετο, διάρροια, υπόταση, αλλεργικές αντιδράσεις (κνησμό και εξανθήματα), ζάλη, απώλεια αίσθησης ισορροπίας, ανακοπή, κώμα ή ακόμη και θάνατο.

* Από τη μεριά του σε δηλώσεις του πριν από δύο μέρες ο Σωτήρης Τσιόδρας, αναφερόμενος στα fake news και στις ιστορίες συνωμοσίας, είπε ότι αντιεμβολιαστές χρησιμοποιούν τα fake news για να αρνηθούν τις ευθύνες τους, ενώ χθες το μεσημέρι συνόδευσε το γιο του στο εμβολιαστικό κέντρο του «Ευαγγελισμού», μία μέρα μετά αφότου άνοιξε η πλατφόρμα για τις ηλικίες 15-17 χρόνων.