Η προσπάθεια ανακάμψεως της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) πέρασε μέσα από τη διεθνή Έκθεση αμυντικού εξοπλισμού DEFEA, μέσω των επαφών και συμφωνιών που έγιναν εκεί.

Πιο συγκεκριμένα:

Με την έναρξη της DEFEA’21, υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΑΒ Δημήτριου Παπακώστα και του Αντιπροέδρου Βιομηχανικών Συνεργασιών της Airbus Helicopters Michel Carzan, με στόχο τη συντήρηση των ελικοπτέρων Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, NH-90 της Αεροπορίας Στρατού και Aegean Dauphin του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, όλα κατασκευής της γαλλικής εταιρείας, καθώς και την επίτευξη μίας μακρόχρονης συνεργασίας για την επιχειρηματική επέκταση της συνέργειας των δύο μερών στον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Από την κίνηση αυτή η EAB προσβλέπει στην ανάδειξή της σε εξουσιοδοτημένο κέντρο συντηρήσεως της Airbus Helicopters εμπλουτίζοντας σημαντικά την τεχνογνωσία της, αφού τα οφέλη «παρ’ αμφοτέροις» είναι μεγάλα, επεκτείνοντας τη δυνατότητα διεισδύσεώς τους στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Επίσης στη διάρκεια της DEFEA’21 πραγματοποιήθηκε μία σειρά από συναντήσεις και επαφές για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας, με μία σειρά εταιρειών όπως με την Ισραηλινή ELBIT Systems, τις Γαλλικές Naval Group, Dassault και MBDA, την Πορτογαλική OGMA και άλλες.


Η Διοίκηση της ΕΑΒ υποδέχθηκε επίσημες αντιπροσωπείες ξένων χωρών
, από τις οποίες ξεχωρίζουν η επίσκεψη του Αρχηγού Αεροπορικών Δυνάμεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαχρονική σχέση των δύο πλευρών και διατύπωσε την πλήρη ικανοποίηση για τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες της ΕΑΒ, καθώς και η επίσκεψη του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες της εταιρείας.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αρχηγός της Αεροπορίας των ΗΑΕ κατά την εδώ παραμονή του επισκέφθηκε και το χώρο στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ) στον Αυλώνα, όπου αυτή την εποχή κατασκευάζεται – με έξοδα των ΗΑΕ – ένα μικρό χωριό για το πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό από τα Εμιράτα που θα έλθουν στην Ελλάδα με τις οικογένειές τους για πολύμηνη εκπαίδευση στην ΕΑΒ πάνω σε θέμα συντηρήσεως αεροσκαφών. Οι σύγχρονες αυτές εγκαταστάσεις θα είναι στη διάθεση των ΗΑΕ για 10 χρόνια, μετά το πέρας των οποίων θα παραμείνουν στο ΚΕΤΘ και θα διατεθούν για την εγκατάσταση εκπαιδευόμενων σε αυτό στελεχών που δεν διαμένουν στην περιοχή των Αθηνών.

Τέλος, το περίπτερο της ΕΑΒ επισκέφθηκαν οι υπουργοί Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Αναπτύξεως και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά και άλλοι.