Έκπληξη και έντονες συζητήσεις έχει προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα ο ισχυρισμός ενός καθηγητή από τη Σερβία ότι ο τάφος της μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου βρίσκεται στον τύμβο του Κορινού.

Ο τύμβος έχει ανασκαφεί εδώ και πάνω από έναν αιώνα, αλλά ο καθηγητής της Σχολής του Πανεπιστημίου Νις της Σερβίας, Αθανάσιος Μπίντας, υποστηρίζει ότι βρήκε στοιχεία τα οποία ενισχύουν την άποψη πως ο τάφος ανήκει στην Ολυμπιάδα. Ο καθηγητής επικαλείται τις τρεις επιγραφές οι οποίες βρέθηκαν στην περιοχή της Πιερίας, τα χαρακτηριστικά του τύμβου, αλλά και σημειώσεις από έναν καθηγητή και δύο αρχαιολόγους.

Πιο αναλυτικά, ο Αμερικανός καθηγητής Τσαρλς Έντσον σε σημειώσεις του εξηγούσε ότι οι επιγραφές αναφέρονται στους Αιακίδες της Πιερίας, δηλαδή τους απογόνους της Ολυμπιάδας. Ο Αθανάσιος Μπίντας στηρίζεται και στη μοναδικότητα του τάφου, αλλά και τα κτερίσματα, τα οποία εντοπίστηκαν κατά τις ανασκαφές τη δεκαετία του 1850.

Ωστόσο, υπάρχουν και επιστήμονες που διαφωνούν με αυτή την άποψη, καθώς κρίνουν ότι δεν στηρίζεται στα αρχαιολογικά ευρήματα και τις ιστορικές αναφορές εκείνης της εποχής.

Η διακεκριμένη αρχαιολόγος και υπεύθυνη του αρχαιολογικού χώρου του Μουσείου των Αιγών, Αγγελική Κοτταρίδη, επιμένει ότι τα συμπεράσματα πως ο τάφος ανήκει στη μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου έρχονται σε αντιδιαστολή με όσα είναι γνωστά από ιστορικές πηγές.
«Κατά καιρούς ακούγονται και δημοσιοποιούνται διάφορες θεωρίες σχετικές με τους τάφους σημαντικών αρχαίων προσώπων. Όλοι θα θέλαμε να βρεθούν εδώ, στην Ελλάδα, τέτοιοι τάφοι, αλλά όταν έχουμε αδιάψευστα ανασκαφικά στοιχεία που το διαψεύδουν, δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε», σημειώνει η αρχαιολόγος.
ταφος_Ολυμπιαδας_2

Παράλληλα, εξηγεί ότι η Ολυμπιάδα μετά την ήττα της από τον Κάσσανδρο πιθανότατα δεν τάφηκε, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα είχε μεταφερθεί στις Αιγές. «Ο Έντσον είναι εκείνος που αναφέρει πως η Ολυμπιάδα δεν θάφτηκε αλλά το πτώμα της πετάχτηκε και πως στη συνέχεια φτιάχτηκε στην Κύδνα ένα ιερό ως εξιλέωση, όχι όμως τάφος», ενώ εκτιμά με βεβαιότητα πως «αν την έθαβαν, θα την έφερναν στις Αιγές όπως όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας», είπε η Αγγελική Κοτταρίδη.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time