Μαίνεται η φωτιά που καίει από το μεσημέρι της Πέμπτης στη Σάμο, με το βράδυ να προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολο τόσο για τους κατοίκους του νησιού όσο και για τους πυροσβέστες που επιχειρούν στην περιοχή και θα χρειαστεί να δώσουν ολονύκτια μάχη με τις φλόγες.

Τουλάχιστον καταγράφεται ως θετικό το γεγονός ότι στην περιοχή δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά κινείται αυτή την ώρα στο τρίγωνο ανάμεσα στις περιοχές Μυτιληνιοί, Βουρλιώτες και Κοκκάρι. Δεν απειλούνται σπίτια ή ξενοδοχειακές μονάδες και καίει σε δύσβατο σημείο με έντονο ανάγλυφο, πολλές χαράδρες, και γι' αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολη η επιχείρηση των πυροσβεστών.

Νωρίτερα οι καπνοί είχαν σκεπάσει τα πάντα, με αποτέλεσμα δύο ξενοδοχεία να χρειαστεί να εκκενωθούν με λεωφορεία του δήμου και ιδιωτικών εταιρειών να παραλαμβάνουν τον κόσμο. Ταυτόχρονα εντοπίστηκαν αρκετά προβλήματα ηλεκτροδότησης, με την Πυροσβεστική να ενημερώνει πως μέσα στη νύχτα οι δυνάμεις της θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο.

Επίσης, ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος ζήτησε να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη τονίζοντας ότι «αναμένουμε να γίνει το συντονιστικό της Περιφέρειας, προκειμένου να γίνει η σχετική εισήγηση».

Ταυτόχρονα, με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, κλιμάκιο της Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΚΑΕΕ) βρίσκεται στη Σάμο για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.