Ο τρόπος με τον οποίο ξετυλίχθηκε το κουβάρι της υπόθεσης της 19χρονης στην Ηλιούπολη έχει, αναμφίβολα, κάτι να μας «διδάξει». Διότι την ίδια ώρα που τα γεγονότα αυτά καθ' εαυτά προκαλούν αποτροπιασμό, υπάρχει και ένα κορίτσι, εργαζόμενο σε καφετέρια που χάρη στην ενσυναίσθηση που επέδειξε, αλλά και την ενημέρωσή της για τη ΓραμμήSOS 15900, έδρασε άμεσα καταφέρνοντας με αυτόν τον τρόπο να βάλει τέλος στον εφιάλτη που βίωνε μία άλλη γυναίκα.

Στην περίπτωση, λοιπόν, της Ηλιούπολης ήταν η κοπέλα στην καφετέρια. Γνώριζε, ενδιαφέρθηκε, έδρασε. Επειδή, ωστόσο, η βία δεν είναι πάντα μακριά από τον κύκλο μας, καλό είναι να γνωρίζουμε και οι υπόλοιποι πως σήμερα υπάρχει μία σειρά μέτρων και δράσεων που υλοποιεί η πολιτεία, προκειμένου τόσο να στηρίζει και να προστατεύει τα θύματα έμφυλης ή ενδοοικογενειακής βίας, όσο και να παροτρύνει τρίτα πρόσωπα που πέφτουν στην αντίληψή τους τέτοιου είδους περιστατικά, να τα καταγγέλλουν.

γραμμη

Στο δίκτυο υπηρεσιών της ΓΓΔΟΠΙΦ, πέραν της τηλεφωνικής Γραμμής SOS 15900, όπου απευθύνθηκε η κοπέλα στην καφετέρια, και η οποία αποτελεί μία υπηρεσία που λειτουργεί πανελλαδικά, 24 ώρες το 24ωρο, για όσες και όσους επιθυμούν να ενημερωθούν ή να λάβουν οδηγίες από ψυχολόγους και κοινωνικούς επιστήμονες σχετικά με τη διαχείριση περιστατικών έμφυλης βίας, ανήκουν επίσης: Συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία παρέχουν σε γυναίκες δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, νομικής και εργασιακής συμβουλευτικής και νομικής στήριξης, καθώς και Ξενώνες Φιλοξενίας, στους οποίους μπορούν να διαμείνουν γυναίκες θύματα βίας με τα παιδιά τους.

Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών µέσω της διεύθυνσης: e-mail: sos15900@isotita.gr, καθώς και η ιστοσελίδα https://metoogreece.gr/, όπου συγκεντρώνονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης, κακοποίησης και εξουσιαστικής βίας, καθώς και οι δράσεις καταπολέμησής τους.

Όπως δήλωσε στα parapolitika.gr η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, «εμείς ενθαρρύνουμε τις γυναίκες – θύματα βίας να μιλούν και να καταγγέλλουν. Είμαστε δίπλα τους, τις στηρίζουμε, τις βοηθάμε να απεμπλακούν από τον κύκλο της βίας και να αλλάξουν σελίδα στη ζωή τους. Καμία γυναίκα δεν είναι μόνη της σ’ αυτόν τον αγώνα».