Από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη, πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας.

Νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.794 τα νέα κρούσματα κοροναϊού.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου ξεκίνησε την ενημέρωση αναλύοντας τα νέα στοιχεία για την πανδημία, επισημαίνοντας ότι τα κρούσματα κοροναϊού παρουσιάζουν αυξητική τάση, ενώ η διασπορά εντοπίζεται σε ολόκληρη την επικράτεια. 

Στα 26 έτη η μέση ηλικία κρούσματων - Οι νέοι μεταφέρουν τη λοίμωξη από τα νησιά

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ανακοίνωσε ότι ο δείκτης θετικότητας στην επικράτεια ανέρχεται στο 3,5 ενώ η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στην μετάλλαξη «Δέλτα». Η Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων είναι σαφής, με τον μέσο κυλιόμενο 7 ημερών από 442 στις αρχές του μηνός σε 1081 και σήμερα στα 2300 κρούσματα.

Η μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι στα 26 χρόνια. Το 80% των κρουσμάτων είναι ηλικίας μικρότερης των 39 ετών. Ωστόσο παρατηρείται σημαντική διασπορά της λοίμωξης σε όλης την κοινωνία και αυξητική τάση στο σύνολο των κοινοτήτων της χώρας. Όπως είναι σαφές οι νέοι μεταφέρουν τη λοίμωξη στο περιβάλλον τους. 

Όπως επεσήμανε η καθηγήτρια παρατηρείται σημαντική διασπορά της λοίμωξης σε όλης την κοινωνία και αυξητική τάση στο σύνολο των κοινοτήτων της χώρας. Όπως είναι σαφές οι νέοι μεταφέρουν τη λοίμωξη στο περιβάλλον τους. Επίσης αρκετές συρροές σημειώνονται σε εργασιακούς χώρες.

«Ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώνεται υποεκτιμά τον πραγματικό, όπως φαίνεται και από την αύξηση των «ορφανών» κρουσμάτων.
Σαφής είναι η μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και επο9μένως ο ιός θα μεταδοθεί πρωτίστως στους ανεμβολίαστους. Ευτυχές είναι ότι δεν βλέπουμε αύξηση στους άνω των 65 ετών. Όμως η σημαντική αύξηση στους άνω των 40 ετών που χρειάζεται προσοχή», τόνισε η καθηγήτρια. 

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης κάλεσε τους νέους να εμβολιαστούν ώστε να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης, επισημαίνοντας παράλληλα  ότι η αύξηση των κρουσμάτων, κυρίως από τη μετάλλαξη Δέλτα στη χώρα μας δείχνει ότι είναι πιο συχνή στους νέους και σχετίζεται με τη νυχτερινή διασκέδαση

Στο «κόκκινο» τα νησιά - Δύο υποχρεωτικά τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς παρουσίασε τον νέο επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, παρουσιάζοντας τις περιοχές που αλλάζουν επίπεδο συναγερμού. 

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την διασπορά του ιού στην χώρα μας και ανακοινώνοντας μια σειρά περιοχών -μεταξύ αυτών και σχεδόν όλης της Αττικής- που ανεβαίνουν επίπεδο στον επιδημιολογικό χάρτη και συγκεκριμένα πάνε στο «πορτοκαλί».

Συγκεκριμένα ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε ότι οι περιοχές Μυκόνου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου και οι δήμοι Ιητών, Θήρας και Πάρου είναι σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης του τεστινγκ λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.

Μάλιστα, τόνισε πως σε μόλις μία εβδομάδα στην Μύκονο ο αριθμός των κρουσμάτων έχει τετραπλασιαστεί, στο Ηράκλειο Κρήτης έχει τριπλασιαστεί στο Ρέθυμνο έχει διπλασιαστεί, ενώ μεγάλη αύξηση εντοπίζεται επίσης σε Ίο, Σαντορίνη και Πάρο.

Επιπλέον τόνισε πως στις περιοχές που «κοκκινίζουν» οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στην εστίαση θα πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα τεστ. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους εργαζόμενους στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Ειδικότερα, από το Σάββατο, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και στις τουριστικές επιχειρήσεις θα υποβάλλονται σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα, μία με self test και μια με rapid.

Την ίδια υποχρέωση δύο τεστ την εβδομάδα θα έχουν τα μη εμβολιασμένα μέλη πληρώματος των πλοίων.

Επιπλέον ο υφυπουργός δεν απέκλεισε να ληφθούν επιπλέον μέτρα σε αυτές τις περιοχές που έχουν έντονο επιδημιολογικό φορτίο, αλλά όπως ανέφερε έχουμε τη δυνατότητα να τα αποφύγουμε, τηρώντας με προσοχή όλα τα μέτρα.

Επιδημιολογικός χάρτης - Στο «κίτρινο» η Θεσσαλονίκη 

Στο κίτρινο επίπεδο της επιτήρησης, μπαίνει πλέον η Θεσσαλονίκη, μετά την αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού, που παρατηρήθηκε στην περιοχή. Την ανακοίνωση της μετάβασης έκανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Στο ίδιο επίπεδο βρίσκονται οι Περιφερειακές Ενότητες Βόρειου Τομέα Αθηνών, Βοιωτίας, Ιωαννίνων, Γρεβενών, Αχαΐας, Ρεθύμνου, Τήνου, Ευβοίας, Αιτωλοακαρνανίας, Λέσβου, Κιλκίς, Ηρακλείου, Σύρου, Άνδρου και Καλύμνου.

Οκτώ περιοχές «πρασινίζουν» στον επιδημιολογικό χάρτη. Πρόκειται για τις Περιφερειακές Ενότητες Πρέβεζας, Σάμου, Λευκάδας, Κεφαλληνίας, Ευρυτανίας, Θάσου, Λήμνου και Μήλου.

Οι περιοχές Μυκόνου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου και οι δήμοι Ιητών, Θήρας και Πάρου, όπως προαναφέρθηκε,  είναι σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης.

Αυστηρότερα μέτρα στις παιδικές κατασκηνώσεις 

Λόγω αυξημένων κρουσμάτων αποφασίστηκε να αυστηροποιηθούν τα μέτρα στις παιδικές κατασκηνώσεις.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε:

- Αρνητικό τεστ rapid 48 ωρών ή PCR 72 ωρών για εργαζόμενους και κατασκηνωτές κατά την είσοδο
- self test μία φορά την εβδομάδα για τα παιδιά
- οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δύο τεστ την εβδομάδα: ένα self και ένα rapid
-
δεν θα επιτρέπονται τα επισκεπτήρια εκτός έκτακτης ανάγκης ή αποχώρησης παιδιού