Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, μετά την επιδείνωση που παρουσιάζει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας τις τελευταίες μέρες.

 Τα κρούσματα μετά από καιρό έχουν φτάσει σε υψηλό επίπεδο, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει καθημερινά 2.000-3.000 νέες μολύνσεις. Ανησυχία στους ειδικούς προκαλούν, ωστόσο, συγκεκριμένες περιοχές της χώρας όπου παρατηρείται μεγάλη διασπορά του ιού.

 Εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό, έντονο προβληματισμό προκαλούν ορισμένα νησιά του Αιγαίου με μεγάλη κινητικότητα, όπως η Μύκονος, η Πάρος, η Σαντορίνη και η Ίος, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ.

 Στο «κόκκινο» η Κρήτη

Στο «κόκκινο» βρίσκεται και η Κρήτη, ειδικότερα το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο, που καταγράφουν υψηλό αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην παρούσα φάση δε γίνονται συζητήσεις για τη λήψη νέων, καθολικών μέτρων, ωστόσο αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για την εντατικοποίηση των ελέγχων.

 Μέτρα για τις κατασκηνώσεις

Ωστόσο, αναμένεται να ανακοινωθούν μέτρα για τις κατασκηνώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί εισηγούνται να γίνεται μοριακό ή rapid test κατά την είσοδο σε αυτές και self test κατά την παραμονή μέσα στις δομές.

 Παράλληλα, οι ειδικοί θα τονίσουν για μια ακόμα φορά την ανάγκη να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και να κλείσουν ραντεβού όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα είναι πιο μεταδοτική και «χτυπά» περισσότερο τις νεαρές ηλικίες.

 Την ίδια ώρα, οι ειδικοί αναφέρουν ότι η πλειονότητα των νέων κρουσμάτων αφορά ηλικίες κάτω των 30 ετών, με την ενδοοικογενεική μετάδοση και τη μετάδοση σε εργασιακούς χώρους να προβληματίζει.

 Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες έχει καταγραφεί άνοδος και στον δείκτη θετικότητας. Για την εβδομάδα 5-11 Ιουλίου το ποσοστό θετικότητας ήταν 3,15% σε σύνολο 420.424 εργαστηριακών ελέγχων, πλησιάζοντας τα όριο του συναγερμού, που είναι το 4%.