«Το ότι υπάρχουν μοντέλα τα οποία δίνουνε αυτά τα νούμερα είναι κάτω από κάποια σενάρια», διευκρίνισε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο», με τη δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νικόλαος Θωμαΐδης, αναφορικά για τον αριθμό των κρουσμάτων.

«Εμείς δεν κάνουμε προβλέψεις ούτε μοντέλα κάνουμε πραγματικές μετρήσεις», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Τα νούμερα που ακούσατε από τον κ. Σύψα ή τον κ. Σαρηγιάννη είναι σενάρια τα οποία λαμβάνουν υπόψη τους ότι δεν θα εμβολιαστεί κανείς και ότι αυτό μπορεί να δώσει αυτά τα νούμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θωμαΐδης.

«Αυτό είναι υποχρεωμένοι να σας το μεταφέρουν και να επικοινωνηθεί αυτό στον κόσμο όχι γιατί θα πρέπει να τρομάζει κάποιος αλλά γιατί θα πρέπει να σταθούμε απέναντι σε μια πραγματικότητα», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

«Η πραγματικότητα είναι αυτή που βιώνουμε καθημερινά. Η πραγματικότητα λέει ότι αν κάνουμε 80 χιλιάδες τεστ τη μέρα θα βρούμε περίπου 3 χιλιάδες κρούσματα τα οποία θα αυξηθούνε όσο διαδίδεται η νόσος. Όταν το βλέπουμε αυτό σε πραγματικό ιικό φορτίο στα λύματα ότι συνεχώς αυξάνει και μέσα σε δύο εβδομάδες στην Αττική είχαμε μια αύξηση 175% σημαίνει ότι η διασπορά εκτινάσσεται. Η εκτεταμένη διασπορά είναι στις ηλικίες κάτω από 39 ετών», τόνισε.

«Τρία πράγματα μπορούμε να κάνουμε, πρώτον εντείνουμε τους ρυθμούς εμβολιασμού στην ηλικιακή ομάδα που διασπείρει τον κοροναϊό. Δεύτερον κάνουμε ισχυρή ιχνηλάτηση, η οποία γίνεται είναι πάνω από 60.000 τα τεστ και παραπάνω πρέπει να γίνονται και τέλος παίρνουμε κάποια περιοριστικά μέτρα», επισήμανε μεταξύ άλλων.

«Αυτό το τελευταίο βήμα έχει γίνει, έχουν εξαγγελθεί κάποια μέτρα για το διαχωρισμό εμβολιασμένων – μη εμβολιασμένων. Ουσιαστικά το τρίτο βήμα που έχουμε στα χέρια μας για να περιορίσουμε τη διάδοση έχει μια παράμετρο αβεβαιότητας η οποία είναι αν θα εφαρμοστούν τα μέτρα αυτά και από ποια ομάδα θα εφαρμοστεί επομένως δεν περιμένουμε δραματικά αποτελέσματα από το τρίτο κομμάτι δηλαδή ότι κάνω περιορισμό μέτρων άρα θα περιορίσω αυτόματα και τα κρούσματα. Το βλέπουμε αυτό, έχει κουραστεί ο κόσμος», τόνισε ο κ. Θωμαΐδης.

Αναφορικά με τους υπαλλήλους κοινωνικών δομών που δεν εμβολιάζονται, ο καθηγητής σημείωσε: «Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πως κάποιος αρνείται μια τέτοια πραγματικότητα. Μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας και μετά από αυτά τα αποτελέσματα είναι απορίας άξιο ότι υπάρχει ακόμα αυτή η στάση και μάλιστα μεταξύ του προσωπικού υγειονομικής δομής και για αυτό νομίζω ότι εκεί το να υπάρχει υποχρεωτικότητα σε αυτούς είναι σωστή».

«Το νοσηλευτικό προσωπικό έχει μια περισσότερη αντίσταση σε αυτό και εκεί νομίζω ότι θα έπρεπε να κοιτάξει περισσότερο η πολιτεία πως θα πείσει αυτούς τους ανθρώπους και δεν είναι μόνο στην Ελλάδα αυτό το φαινόμενο είναι παγκόσμιο», κατέληξε.