Ανεβασμένη είναι η θερμοκρασία στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, καθώς αρκετά μέλη της ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικά πριν από τις ανακοινώσεις για να κατέβουν οι μάσκες σε εξωτερικούς χώρους, επειδή θεωρούσαν ότι δινόταν έτσι ένα λανθασμένο μήνυμα χαλάρωσης στους πολίτες.

Τώρα, που τα επιδημιολογικά δεδομένα έχουν αλλάξει ραγδαία και οι μάσκες επανέρχονται, σε συνθήκες καύσωνα, οι περισσότεροι δεν επιθυμούν να επιχειρηματολογήσουν δημόσια για αλλαγή στις αποφάσεις, καθώς πιστεύουν ότι οι μάσκες δεν έπρεπε να έχουν βγει ποτέ. Μάλιστα, αρκετοί, όπως ο καθηγητής Νίκος Σύψας, αφήνουν να εννοηθεί ότι ήταν πολιτική η απόφαση, μιλώντας για κακή στρατηγική επικοινωνίας.

Κι ενώ είναι κοινή η ομολογία ότι τα κέντρα διασκέδασης που έκαναν κορονοπάρτι είχαν καθοριστικό ρόλο στην εκτόξευση των κρουσμάτων, ειδικά στις περιοχές της παραλιακής, φέρνοντας έτσι (επιτέλους) σκληρούς ελέγχους και πρόστιμα στους παραβάτες, με αφορμή αυτά ανοίγει και η συζήτηση της υποχρεωτικότητας για τον εμβολιασμό στο προσωπικό της εστίασης.

Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος «έριξε» την πρώτη αναγνωριστική βολή, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί να πηγαίνει κάποιος εμβολιασμένος σε έναν τέτοιο χώρο και να είναι ανεμβολίαστος αυτός που τον σερβίρει». Μάλιστα, εξήγησε πώς μπορεί να γίνει, υπογραμμίζοντας ότι η έγκριση για τα εμβόλια θα έπρεπε να είναι «επείγουσας χρήσης».