Το προφίλ του ανεμβολίαστου επιχείρησε να «χαρτογραφήσει» η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στην καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών Υγείας.

Έτσι ανέφερε επιχειρήματα που ακούγονται και προσπάθησε να δώσει σύντομες απαντήσεις:

Όσοι υποφέρουν από χρόνια νοσήματα και φοβούνται τον εμβολιασμό

Ο τύπος των εμβολίων που χρησιμοποιούνται μπορούν να χορηγηθούν σε όλες τις περιπτώσεις ανεξαρτήτου νοσήματος. Υπάρχουν συγκεκριμένα νοσήματα που πιθανόν ο εμβολιασμός να μην προσφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα ανοσίας. Οι πολίτες μπορούν να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για το πότε να κάνουν τον εμβολιασμό τους.

Πολλοί δεν εμβολιάζονται γιατί περιμένουν το φάρμακο.

Δυστυχώς, όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει αποτελεσματικό φάρμακο.

Λανθασμένες αντιλήψεις

Είναι πολλές αλλά η κ. Θεοδωρίδου επέμεινε στους φόβους που εκφράζουν κυρίως νέοι ότι ο εμβολιασμός μπορεί να επιδράσει στη διαδικασία αναπαραγωγής, υπογραμμίζοντας ότι ο εμβολιασμός δεν επιδρά στη γονιμότητα, στον θηλασμό κλπ

Ο φόβος των παρενεργειών

Πολλοί διστάζουν ακόμα κι αν η περίπτωση των παρενεργειών είναι πολύ σπάνια.

Οι εμβολιασμένοι νοσούν. Ωστόσο, όπως τόνισε, δεν νοσούν σοβαρά και σύμφωνα με τα στοιχεία, η συντριπτική πλειοψηφία που καταλήγει είναι ανεμβολίαστοι.

Αυτοί που πιστεύουν ότι μπορεί να προστατευθούν από τον εμβολιασμό των άλλων.

Κάτι τέτοιο, όμως, δεν βοηθάει ούτε στη γενική ανοσία, ούτε στην ατομική προστασία, είπε χαρακτηριστικά. 

Στο τέλος η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε, πως φαίνεται οι νεαρές ηλικίες σε αυτήν τη φάση καλούνται να προστατεύσουν και τους ευάλωτους και τους ανεμβολίαστους.